ŽELJKO BOSILJ Upoznali smo članove s ljepotama Osijeka

Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije broji 50-ak članova. U 2021. godini udruga je provela projekt „I kada je mrak, mi dišemo zrak!” koji je financiran sredstvima iz gradskog proračuna. O projektu te ostalim aktivnostima govori Željko Bosilj, predsjednik udruge.

Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
  • Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „I kada je mrak, mi dišemo zrak!“ dobila je 12.150 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu u kojem smo senzibilirali gluhoslijepe osobe s vrednotama grada Osijeka. Upoznali smo ih s kulturnim i sportskim znamenitostima te prirodnim ljepotama, odnosno što je Osijek nekad bio, što je danas, a što bi mogao biti.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Dobivenim smo iznosom zadovoljni, a on se utrošio na potrošni materijal za radionice koje smo održali. Dio novca se utrošio i na plaćanje različitih troškova (npr. ulaznice za muzeje, galerije).

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu je sudjelovalo oko 20 gluhoslijepih osoba. Projekt se odvijao u nekoliko faza. Naime, prvo smo obilazili kulturne znamenitosti, od muzeja do Kulturnog centra, potom smo obilazili spomeničku baštinu, npr. Rondel, Kužni pil u Tvrđi.

INFORMACIJE Članovi su dobivali informacije o značaju određenog spomenika, vremenu u kojem je sagrađen tako da su se mogli saživjeti s tim spomenicima i događajima .

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Na provedbu projekta utjecala je pandemija koronavirusom. I sam naziv projekta govori o tome – i kada je teško gluhoslijepe osobe su tu, u našoj okolini, žive i dio su našeg društva, naši sugrađani. To znači da imaju pravo podnijeti teret kao i svi drugi, kako pozitivan teret ovog društva, zajednice, tako i negativan. Držali smo se svih pravila i preporuka Stožera. Projekt je proveden te mislim da se nijedan član naše udruge nije zarazio.

  • Koliko članova broji Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije? Provodite li još neke projekte?

Naša udruga broji oko 20 gluhoslijepih osoba, a kada pribrojimo članove koji su gluhi ili slijepi ili imaju određena oštećenja vezana uz gluhosljepoću, tada dolazimo do preko 50 naših članova. Osim gore navedenog projekta, provodimo projekte suradnje sa školama u kojima senzibiliziramo gluhoslijepe osobe sa školarcima i studentima. Držimo i predavanja u kojima učenici i studenti dolaze u prostor naše udruge.

NOVI PROJEKTI Također članovima udruge pružamo informacije koje nemaju gdje dobiti, npr. o gradnji novih projekata u Osijeku – o gradnji novog stadiona, rekonstrukcija tramvajske pruge i poboljšanje kvalitete javnog prijevoza, projekt Tvrđa, itd.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek Udrugu gluhoslijepih osoba prati redovno i kvalitetno. Suradnja je izuzetno kvalitetna i vrlo je bitno što nas je Grad prepoznao te nas je uvrstio u različite programe, a to nam puno znači. Na raspolaganju imamo gradsko vozilo za osobe s invaliditetom. Također, kada su neke manifestacije ili slično, Grad nam je uvijek na raspolaganju. Suradnja s Gradom je izvrsna.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna jer je bitno znati kamo novci odlaze.  Iz dana u dan sve se više ulaže u grad i to je vidljivo. Iako su teška vremena, vidi se perspektiva i bolja budućnost.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s