MIRTA KOVAČEVIĆ Od iznimne nam je važnosti podrška naših volontera

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj razvila se na postignućima 15-godišnjeg djelovanja Volonterskog centra Osijek u području razvoja volonterstva, civilnog društva i demokratske kulture. DKolektiv počiva na načelima solidarnosti humanosti, uvažavanja različitosti, nenasilja, tolerancije, razumijevanja, odgovornosti i suradnje. O projektima koje provode te suradnji s Gradom Osijekom više govori Mirta Kovačević, voditeljica Volonterskog centra Osijek.

Mirta Kovačević, voditeljica Volonterskog centra Osijek
  • Dkolektiv – organizacija za društveni razvoj iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Volonterska iskra – inovativnim i socijalnim programima volontiranja do kvalitetnih usluga u zajednici“ dobila je 11.600 kuna. O kakvom je projektu riječ?

„Volonterska iskra“ projekt je koji je usmjeren na jačanje kapaciteta udruga i ustanova iz područja socijalne skrbi za razvoj volonterskih programa temeljenih na kvaliteti i učinkovito uključivanje volontera u aktivnosti usmjerene ranjivim i socijalno isključenim skupinama.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Riječ je o relativno skromnim sredstvima koja su dostatna za pokrivanje dijela aktivnosti s obzirom na to da se u jačanje kapaciteta udruga i ustanova za kvalitetnu provedbu volonterskih programa treba sustavno ulagati. Dobivenim sredstvima uspjeli smo provesti edukaciju o standardima kvalitete za volonterske programe, pružali smo savjetodavnu podršku udrugama i ustanovama u provedbi volonterskih aktivnosti, upućivali volontere na volonterski angažman u različite neprofitne organizacije sukladno njihovoj motivaciji i potrebama udruga i ustanova te smo istaknuli pozitivne primjere volontiranja u području socijalne skrbi kroz dodjelu godišnjih volonterskih nagrada.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

O standardima kvalitete za volonterske programe kroz edukaciju je upoznato 10 predstavnika osječkih udruga koje pružaju socijalne aktivnosti za različite skupine korisnika: starije osobe, osobe s invaliditetom, djecu i mlade.

VOLONTIRANJE Upućeno je i 76 volontera na volontiranje u aktivnostima podrške korisnicima u 6 neprofitnih organizacija koje pružaju socijalne usluge.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusom nije značajnije utjecala na provedbu projekta. Provedene su sve planirane aktivnosti.

  • Koliko članova broji Dkolektiv? Provodite li još neke projekte?

DKolektiv broji 19 članova i 10 zaposlenih osoba. Od iznimne važnosti nam je i podrška naših volontera koji su uključeni u razne aktivnosti organizacije: od pružanja podrške u učenju učenicima osnovnih škola, socijalne podrške određenim društvenim skupinama, pomoći u provedbi volonterskih akcija i manifestacija do promotivnih i administrativnih aktivnosti. U ovoj godini svojim volonterskim doprinosom naše je aktivnosti upotpunilo 26 volontera uloživši 325 volonterskih sati.

Provodimo petnaestak projekata, što kao nositelji, što u ulozi partnera, financiranih iz nacionalnih izvora i izvora Europske unije.

MISIJA Projektima koje provodimo želimo se približiti misiji naše organizacije, a to je biti inspiracija i podrška demokratskoj kulturi, razvoju civilnog društva i volonterstva, stvaranju prilika za jednake mogućnosti i aktivno sudjelovanje građana.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše organizacije na još neki način?

S Gradom Osijekom surađujemo još od osnutka DKolektiva – organizacije za društveni razvoj 2005. godine kroz Savjet za razvoj volonterstva čiji je predstavnik Grada Osijeka član. Kroz godine Grad Osijek podržavao je različite aktivnosti koje smo provodili od kojih bih istaknula organiziranje volonterskih akcija kroz nacionalnu manifestaciju „Hrvatska volontira“ te svečanost dodjele godišnjih volonterskih nagrada. Suradnja temeljena na povjerenju rezultirala je partnerstvom na europskim projektima usmjerenim na razvoj volonterstva, civilnog društva i demokratske kulture. Partneri smo Gradu Osijeku na dvama projektima usmjerenima ranjivim skupinama (osobama treće životne dobi, dugotrajno nezaposlenima, djeci i mladima).

SURADNJA Od 2018. godine surađujemo i na projektu Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“) vezanom uz uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osječke osnovne škole.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna iznimno je važna. Građanima daje uvid u investicije na koje se troši novac poreznih obveznika što doprinosi jačanju povjerenja građana u institucije.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s