MARKO PERKOVIĆ Njegovanje tradicije tamburaške glazbe

Svaki kulturni sadržaj koji KUD Josipovac stvara od osnutka 2011. godine je besplatan za publiku. Organizacijom umjetničkih radionica za djecu, mlade i odrasle građane u prostorijama mjesnog odbora nudi se kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena i potiče razvoj pozitivnih osobina kod tih populacija te se potiče međugeneracijska suradnja i solidarnost. O projektu „Tamburaška škola“ govori Marko Perković, voditelj projekta.

Marko Perković, voditelj projekta
  • Iz gradskog je proračuna za KUD Josipovac u 2021. godini izdvojeno 5.000 kuna za projekt „Tamburaška škola“. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što se on utrošio?

Provedbom projekta ostvario se glavni cilj projekta, a to je poticanje stvaralaštva i njegovanja tradicije u tamburaškoj glazbi odgajanjem kvalitetnog tamburaškog kadra kroz okupljanje, školovanje i daljnje usavršavanje djece i mladih. Ciljanoj skupini omogućilo se stjecanje znanja i vještina za solističko ili grupno sviranje svih tamburaških instrumenata, uz samu praksu sviranja, polaznici su učili notno pismo koje je neophodno za svladavanje samog sviranja te ostale dijelove teorije glazbe, dinamike i agogike. Uz teoriju glazbe i konkretno sviranje tambure polaznici su usvajali znanja o tradiciji i tradicijskim glazbenim instrumentima, ali i o umjetničkoj tamburaškoj glazbi kao sve priznatijoj.

Ciljanu skupinu činili su Dorotea Klasić, Petra Prološčić, Stela Ćalić, Filip Ugarković, Domagoj Župančić, Marko Smiljan, Gabrijel Klasić, Hrvoje Klobučar, Jakov Bajić i Jakov Antolović a u provedbi projekta sudjelovala je Dora Vujnović, stručna suradnica, studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za glazbenu umjetnost, smjera Glazbena pedagogija i Tihomir Horvat, dugogodišnji volonter udruge koji posjeduje znanja i vještine rukovanja glazbenom opremom.

Glavne projektne aktivnosti bile su nabava opreme te priprema i provedba glazbenih radionica koje su provođene u Hrvatskom domu Josipovac, od ožujka do prosinca ove godine, a sukladno epidemiološkim mjerama dio njih provodio se i na daljinu.

NABAVA GLAZBALA Nabavom tradicijskih glazbala i glazbene opreme omogućila se kvalitetna, učinkovita i održiva provedba projektnih aktivnosti.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje KUD-a „Josipovac“? Koji su drugi izvori prihoda društva (donacije, članarine, sponzorstva)?

Na godišnjoj razini za djelovanje KUD-a Josipovac potreban je iznos od otprilike 30.000,00 kn bez troškova gostovanja. Prihodi društva najvećim dijelom temelje se na članarini koja je simbolična i jednaka za sve kategorije članstva u iznosu od 10,00 kn godišnje te donacija članova, mještana i ostalih kojima KUD iskreno zahvaljuje.

  • Koliko članova broji KUD „Josipovac“?

KUD Josipovac trenutno broji ukupno 310 članova, većinom mještana Josipovca.

  • Kako je društvo funkcioniralo tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih događanja zbog pandemije koronavirusom?

Od  početka pandemije uzrokovane koronavirusom COVID-19 društvo je uvelike smanjilo planirane aktivnosti programe i projekte, otežano je prikupljanje članarine, a donacijskih sredstava nema pa je i održavanje redovnog rada, to jest poslovanje udruge otežano.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja KUD-a Josipovac s Gradom Osijekom postoji od osnutka udruge 2011.godine i s istom smo zadovoljni.

BEZ NAKNADE Grad Osijek pomaže na način da udruga bez naknade koristi prostorije Hrvatskog doma Josipovac koje se dodjeljuju udrugama kroz Javni poziv za korištenje prostorija, a s kojim zaista gospodarimo pažnjom dobrog gospodara.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna, to jest potpuno i pravodobno objavljivanje svih fiskalnih informacija na sustavan način važna je jer omogućuje građanima razumijevanje odluka koje utječu na njihovu svakodnevicu, ali i sudjelovanje unjihovu donošenju te je dostupnost takvih informacija vrlo važna za suzbijanje korupcije. Odlična ocjena Gradu Osijeku nedvojben je pokazatelj napretka i zaslužuje pohvalu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s