ZLATKO NIKŠIĆ Obučavamo mlade za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda

Zlatko Nikšić, predsjednik Udruge izviđača "Slavonski hrast"

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ Osijek trenutno broji 70 članova. O projektima “Budi pripravan – naš doprinos zajednici” i „Djeluj pozitivno, nisi sam IV“, ostalim projektima koje provode te suradnji s Gradom Osijekom govori Zlatko Nikšić, predsjednik udruge. 

Zlatko Nikšić, predsjednik Udruge izviđača “Slavonski hrast”
  • Udruga izviđača „Slavonski hrast“  Osijek iz proračuna Grada Osijeka u 2021. godini za projekt „Budi pripravan – naš doprinos zajednici“ dobila je 8.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o projektu koji u svom programskom sadržaju obuhvaća animiranje i obučavanje mladih za djelovanje u slučajevima elementarnih nepogoda koristeći dijelove programa izviđačke organizacije kroz koje mladi stječu određena znanja i vještine potrebne za podizanje i uređivanje smještajnih objekata (šatora) na terenu, u situacijama kada je ugroženo stanovništvo potrebno privremeno smjestiti u šatorska naselja.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Da, zadovoljni smo. Ugovoreni iznos omogućio je provedbu planiranih aktivnosti. Dio potrebnih sredstava nadomješten je većim udjelom volonterskog rada, vlastitim sredstvima i donacijamau naravi.

UTROŠENO Dobivena sredstva utrošena suza nabavu didaktičkog i potrošnog materijala, popunu potrebne opreme i edukaciju volontera –voditelja aktivnosti i radionica.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu je sudjelovalo oko 30 sudionika na radionicama diljem grada, a završni dio projekta održan je na terenu u Perivoju Kralja Tomislava (uz Tvrđu), gdje je podignut cijeli šatorski grad u kojem je sudjelovalo oko 90 sudionika.

  • Za vaš već tradicionalan projekt „Djeluj pozitivno –nisi sam IV“ dobili ste 13.400 kuna. Što je obuhvaćeno ovim projektom?

Da, radi se o projektu koji provodimo već četvrtu godinu, a obuhvaća prevenciju nasilništva i drugih oblika poremećaja u ponašanju djece osnovnoškolskog uzrasta.

Naime suvremeno, strogo kontrolirano djetinjstvo lišeno je mnogih čari od igre u prirodi do samostalnog istraživanja okoline. Djeca su također izložena negativnim utjecajima koji uzrokuju poremećaj u njihovom ponašanju.

PREVENCIJA Program izviđačke organizacije popunjava sadržaje koji daju pozitivne učinke u prevenciji poremećaja u ponašanju djece i može ponuditi aktivnosti za njihovo kvalitetnije odrastanje kroz stjecanje brojnih novih znanja i vještina.

  • Je li na provedbu projekata utjecala pandemija koronavirusom?Na koji način?

Naravno da je utjecala kao uostalom i na sve druge naročito ako rade s djecom i okupljaju veći broj osoba na jednom mjestu te podliježu epidemiološkim pravilima i uvjetima koje određuje Stožer i CZ

  • Koliko članova broji Udruga izviđača „Slavonski hrast“ Osijek i tko vam se sve može pridružiti? Provodite li još neke projekte?

Udruga izviđača Slavonski hrast u 2021 godini ima 70 registriranih članova. Pridružiti se mogu svi koji to žele, kako mi to znamo reći od 7 do 77 godina. Da, provodimo još nekoliko projekata jer osim godišnje članarine, koja je vrlo skromna i donacija, projekti su vrlo važan segment financiranja našeg rada.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge  na još neki način?

Suradnja naše udruge s Gradom Osijekom je vrlo dobra. Naravno da nam Grad pomaže. Jedan vrlo bitan način za rad naše udruge je i osiguravanje prostora za rad bez naknade i režijskih troškova, što nama kao neprofitnoj organizaciji znatno olakšava rad. No ima i nešto čime i nismo zadovoljni, a odnosi se na potpisivanje Povelje prijateljstva Grada Osijeka sa Savezom izviđača Hrvatske, kao što su to već učinili neki Gradovi prijatelji izviđača, no Osijek još nije.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Mislim da je transparentnost proračuna vrlo bitna kako za nas i ostale korisnike tako i za građane u cijelosti, jer to na neki način ulijeva povjerenje da se sredstva koriste racionalno i na način za koji su namijenjena.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: