DOMIN STANUŠIĆ Edukacija djece o suživotu čovjeka i prirode

Lovačko društvo Mursa broji 32 člana. Mogu im se pridružiti sve punoljetne osobe koje imaju položen lovački ispit i dozvolu za držanje i nošenje oružja. O projektu „Ekološka škola u prirodi“, drugim projektima i edukacijama koje provode te suradnji s Gradom Osijekom, govori Domin Stanušić, predsjednik društva.

Domin Stanušić, predsjednik Lovačkog društva “Mursa”
  • Lovačko društvo „Mursa“ iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Ekološka škola u prirodi“ dobila je 3.100 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o našem tradicionalnom projektu „Ekološka škola u prirodi“ kada nam dolaze učenici od 3. do 8. razreda osnovne škole. Nažalost, zbog cijele situacije s pandemijom, uspjeli smo održati susret sa samo jednom školom. Poslužilo nas je vrijeme, a djecu smo educirali o biološkoj raznolikosti i kako je sačuvati, kako prepoznati ranjene životinje, čime se koja životinja hrani, o vrstama lovno gospodarskih objekata, kako sačuvati okoliš i kako odvajati otpad. U tom su nam dijelu pomogli zaposlenici Unikoma i Drave Internacional koji su prezentirali djeci što se sve može napraviti od plastičnih boca i otpada koji se baca, a koji svakodnevno koristimo. Naglasak projekta bio je na ekološkom aspektu i suživotu čovjeka i prirode.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom iako uvijek može bolje. No imamo na umu kakva je bila ova godina i kakve su mogućnosti imale udruge zbog ove pandemije, tako da smo zadovoljni. Bilo je upitno hoće li se projekt uopće održati zbog epidemioloških mjera, straha roditelja i učitelja.

UTROŠENO Novci su utrošeni u propagandni materijal, pripremu hrane, režijske troškove.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Projekt se provodio na prostoru Lovačkog doma „Mursa“, a provodio se jedan dan. Tijekom šest sati učenike su educirali članovi društva, a potom i zaposlenici Unikoma i Drave Internacional. Kasnije smo se malo počastili, a društvo su djeci pravili i lovački psići jer smo mi i kinolozi. Djeca su bila oduševljena projektom, a ponajprije psećim društvom. Učitelji su bili zadovoljni te su, kao i učenici, iskazali želju za ponovnim dolaskom i sudjelovanjem na projektu. U projektu je sveukupno sudjelovalo 10 članova našeg društva te 20-ak učenika zajedno s učiteljima, sveukupno 30 ljudi.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusom jako je utjecala na provedbu projekta. Smanjio se broj učenika i škola koje su sudjelovale u projektu na minimum. Prilagodili smo cijeli projekt zadanim mjerama, ali opet u ljude se uvukla nervoza, panika i strah. Iako je cijeli projekt održanom na otvorenom te nas je poslužilo i vrijeme, svi smo u nekom strahu, a najveći je strah nedovoljno znanje o samom virusu.

  • Koliko članova broji Lovačko društvo „Mursa“? Provodite li još neke projekte?

Lovačko društvo „Mursa“ broji 32 člana. Osim gore navedenog projekta, provodimo i projekte koji su na čekanju zbog ove pandemije. Inače smo suorganizatori Sajma lova i ribolova, našeg poznatog sajma. Također organiziramo različite izlete u prirodu, kupeve, ekskurzije.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

Osim financijski, Grad nam pomaže i davanjem podrše projektima te suradnjom. Sve Lokalne zajednice morale su napraviti studiju o štetnosti divljači 2018. godine. Voditelj te studije je profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, a naša udruga ima ugovor s Gradom za zaštitu i zbrinjavanje divljih životinja na području grada.

SURADNJA Tako da surađujemo i na taj način s Gradom.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna iznimno je važna. Na taj način građani dobiju uvid kako su se sredstva trošila, tko ih je dobio i za koji projekt. Znaju kamo su otišli njihovi novci.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s