MIHAEL TOMIĆ IT park odlična je sinergija između realnog i javnog sektora

Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City

Osijek Software City udruga je pokrenuta početkom 2012. godine kojom osječke IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici. Cilj je postići prepoznatljivost Osijeka u svijetu kao grada u kojemu žive i rade IT stručnjaci te kao grada u kojemu djeluje puno tvrtki koje proizvode dobar softver. O trenutnoj situaciji u osječkom IT sektoru, budućem IT parku te suradnji s Gradom Osijekom govori predsjednik udruge Mihael Tomić.

Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City
  • Osijek Software City iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Code CAMP“ dobio je 13.800 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Code CAMP je projekt koji udruga provodi već nekoliko godina i uvijek u suradnji s partnerima iz javnog ili privatnog sektora — ove godine to je bio Grad Osijek. Ideja koja stoji iza projekta je umrežavanje, edukacija i jačanje vidljivosti IT scene u Osijeku.

RAZLIČITE TEME Teme predavanja koje radimo u sklopu aktivnosti su developement, dizajn, sve populariniji blockchain, quality assurance te ostale teme koje se tiču ili su bliske zajednici. Potičemo raspravu, pitanja i širenje vidika kroz online ili offline druženja.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Iznos je odlična injekcija za projekt u ovoj izazovnoj godini i zahvaljujemo se ovim putem i Gradu Osijeku na sredstvima. Osim na opremu koja se koristi za aktivnosti projekta, također koristimo dio sredstava za organizaciju Code CAMP-a i voditelje projekta.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Brojimo dvije osobe koje su zadužene za vođenje i administraciju projekta, a na samim aktivnostima projekta sudjelovalo je preko stotinu osoba, što na online predavanjima, što na offline predavanjima koje smo održali. Uz to imamo pet predavača s područja Hrvatske koji su podijelili svoje znanje kroz zanimljive prezentacije.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Da, neke aktivnosti smo morali odgoditi i prebaciti u druge termine, a neke aktivnosti smo prebacili u offline segment. Na (ne)sreću, danas smo manje-više svi primorani koristiti video-konferencijske tehnologije pa nam je to olakšalo pristup ljudima koji su pohađali Code CAMP.

  • Koliko članova broji Osijek Software City? Provodite li još neke projekte?

Trenutno brojimo 84 člana — 44 pravna i 44 fizička. Provodimo još nekoliko projekata, dok je dobar dio njih na pauzi zbog pandemije koronavirusa. DIO inicijativa je također dio OSC-a, “IT Park Osijek” je jedna od stvari koja ovih dana poprima naličje s otvaranjem i useljavanjem prve tvrtke u parku — Mono d.o.o., vertikalna suradnja s obrazovnim ustanovama u Osijeku (osnovne škole, srednje škole i Sveučilište J. J.  Strossmayera) nam je također jedna od bitnijh aktivnosti i ciljeva koje pokušavamo zajedničkim snagama ostvariti kroz različite programe i module.

SURADNJA Nedavno smo s gradskom tvrtkom, Poduzetničkim inkubatorom BIOS, održali Mosh! tehnološki vikend s konferencijom i 24-satnim hackathonom.

Također smo tradicionalno bili jedni od organizatora KulenDayz konferencije, koja je ove godine uspješno ugostila više od 350 osoba. Radi se na sve strane 🙂

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Osim što nas je Grad Osijek uvijek podržavao kroz financiranje aktivnosti, slušali su i naše savjete pa i kritike upućene prema određenim problemima.

DOKAZ Zajedno smo na kraju stvorili “IT Park Osijek” koji je zasigurno prikaz jedne odlične sinergije između realnog i javnog sektora i dokaz da se može stvoriti odlična priča na više razina.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

U našim očima transparentnost ne bi trebala biti upitna, ona bi trebala biti nešto poput zraka koji dišemo — normalna pojava. Naravno da smo ponosni na sve što dolazi u grad Osijek pa tako i činjenicu da je Grad Osijek dobio najvišu ocjenu. To nam govori da se mijenja mentalitet i da se svi skupa okrećemo prema transparentnijem društvu što je može rezultirati samo boljim životom za sve nas.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: