ANDRIJA KURIC Dani slovačke kulture okupili su brojna kulturna društva

Andrija Kuric, predsjednik Matice slovačke Osijek

Matica slovačka Osijek osnovana je 15. lipnja 1993. godine. Matica slovačka okuplja Slovake iz Osijeka te okolnih mjesta, a cilj je promocija nacionalnog i kulturnog identiteta slovačke nacionalne manjine na polju kulturno-umjetničkog i duhovnog stvaralaštva. Matica slovačka Osijek reprezentira kulturu svojih predaka, njeguje i unapređuje jezik, nacionalnu kulturu i običaje. O tradicionalnom projektu “Dani slovačke kulture u gradu Osijeku”, ostalim projektima te suradnji s Gradom više govori Andrija Kuric, predsjednik Matice slovačke Osijek.

Andrija Kuric, predsjednik Matice slovačke Osijek
  • Matica slovačka Osijek iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Dani slovačke kulture u Osijeku“ dobila je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o našem tradicionalnom projektu, kulturnoj manifestaciji u kojoj Slovaci pokazuju što i kako rade. U taj smo projekt ove godine uključili i predstavljanje dviju knjiga. Promocija knjiga održana je 3. rujna, a 4. rujna održali su se nastupi Matica slovačkih iz okolnih mjesta koje su predstavile svoj rad. Nastup je održalo i Kulturno-umjetničko društvo „Šokadija“  te dva ukrajinska kulturno-prosvjetna društva. Nakon toga održalo se prigodno druženje.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Jako smo zadovoljni dobivenim iznosom te smo pozitivno iznenađeni jer smo inače dobivali manje iznose. Prethodni nam iznosi nisu bili dovoljni, ali smo dobivali i sredstva iz Savjeta za nacionalne manjine. Ove smo godine također dobili sredstva iz tog savjeta te smo se uspjeli pokriti jer je u projektu sudjelovalo više od 130 ljudi. Dobiveni iznos potrošen je pokrivanje troškova manifestacije.

NA KORIŠTENJE Osim iznosa, na besplatno smo korištenje dobili i prostor Studentskog centra u kojem se održao ručak te 15 štandova na čemu smo jako zahvalni.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U samom je projektu sudjelovalo 130 osoba, a projekt se provodio u prostoriji Matice slovačke Osijek. Taj je prostor taman u procesu sređivanja te bi trebao do kraja mjeseca biti uređen. I u tom dijelu nam pomaže Grad na čemu smo zahvalni. Drugi dio manifestacije održao se na Trgu. A. Starčevića.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Je, pandemija koronavirusom utjecala je i na našu manifestaciju. Jedan smo dio programa morali prilagoditi, npr. nismo mogli plesati naše tradicionalne plesove pa tako nisu nastupale naše folklorne skupine. Držao se preporučeni razmak te smo se svim ostalim mjerama prilagodili.  

  • Koliko članova broji Matica slovačka Osijek? Provodite li još neke projekte?

Matica slovačka Osijek broji 107 članova, a imamo pjevačku skupinu, dječju i odraslu plesnu skupinu, sviračku i recitatorsku skupinu te održavamo radionice ručnih radova. Osim gore navedenog, već tradicionalnog projekta, održavamo i božićni koncert, i to već 25 godina. Nadamo se da ćemo ga i ove godine moći održati, a planiran je za sredinu prosinca. Također predstavljamo različite knjige te se rado odazivamo pozivu na nastupe drugih Matica slovačkih. Svake smo godine išli jednom ili dvaput u Slovačku. Posljednje dvije godine nismo išli zbog koronavirusa, no nadamo se da će se to promijeniti sljedeće godine.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše organizacije  na još neki način?

Osim financijski, Grad nam pomaže davanjem besplatnog prostora za potrebe Matice. U tom prostoru triput tjedno održavamo probe te se družimo. Grad je uvijek tu za nas i vjerujemo da će se ta dobra suradnja nastaviti i dalje.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna. Važno je da građani znaju u koju se svrhu troše njihovi novci. Međutim, ta transparentnost dobra je i za pozitivno „natjecanje“ među manjinama jer će se na taj način svaka manjina truditi imati što kvalitetniji i bogatiji program.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: