VLADIMIR PAVIČIĆ Projektima promoviramo ljepote Slavonije i Baranje

Vladimir Pavičić, predsjednik Planinarskog društva "Zanatlija" Osijek

Planinarsko društvo “Zanatlija” Osijek osnovano je 1971. godine. Osnovali su ga planinari-obrtnici, članovi planinarskog društva “Jankovac”. Društvo kontinuirano djeluje sve do današnjih dana. Članovi društva organizirano ili individualno pohodili su mnoge vrhove širom Europe i svijeta. O projektu”Mala planinarska škola planinarske skupine “Dumina”, ostalim projektima i suradnji s Gradom osijekom govori Vladimir Pavičić, predsjednik društva.

Vladimir Pavičić, predsjednik Planinarskog društva “Zanatlija” Osijek
  • Planinarsko društvo „Zanatlija“ iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Mala planinarska škola planinarske skupine „Dumina“ dobilo je 5.250 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu osposobljavanja, tj. obuci malih planinara iz nekoliko planinarskih škola s kojima Planinarsko društvo „Zanatlija“ surađuje. Najveća skupina djece bila je iz OŠ „Retfala“, SOS Dječjeg sela Ladimirevci i OŠ Franje Krežme, a pridružila su se i djeca članova društva iz nekoliko škola s područja grada Osijeka.

SURADNJA Radi se o projektu koji je nastao u suradnji s HGSS-om, stanicom Osijek i Hrvatskim planinarskim savezom. Ovakva vrsta projekta provedena je prvi put u Slavoniji te se odvija po pravilima Hrvatskog planinarskog saveza.

Mala planinarska škola odvijala se putem šest planinarskih izleta. Na svakom izletu obrađivao se i teorijski dio vezan za planinarenje (orijentacija, kretanje u prirodi, opasnosti, ekologija). Završni ispit sastoji se od odlaska u jedan od planinarskih domova u kojem se polaznici osposobljavaju. Škola se nastavlja ujesen kada kreće druga grupa polaznika. Svi polaznici škole dobili su diplome Hrvatskog planinarskog saveza na maloj svečanosti koja je priređena sukladno epidemiološkim mjerama.

VELIKI INTERES Povratna informacija je izvrsna – djeca su izuzetno zadovoljna te se čak i njihovi roditelji uključuju u aktivnosti planinarenja, zajedno s djecom i samostalno, a to nam je bio i cilj. S projektom idemo dalje jer postoji izuzetno veliki interes.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Dobivenim smo iznosom zadovoljni. Iznos se najviše utrošio na materijal. S obzirom da prostor društva dijelimo s još nekoliko udruga te u njemu organiziramo druge aktivnosti (npr. predavanja), neophodne su nam bile stolice. Novac se također utrošio na dva prijenosna stola koji nam služe na terenu, na izletima.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U prvoj turi 97 polaznika uspješno je završilo projekt. Kad se ubroje i vodiči, članovi našeg planinarskog društva te članovi HGSS-a, u projektu je sudjelovalo više od 130 osoba. Projekt se provodio na području Slavonije i Baranje. Radi se o više jednodnevnih izleta te dvodnevnom izletu na kojem polaznici polažu „ispit“.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Na provedbu projekta definitivno je utjecala pandemija koronavirusom. Morali smo prilagođavati projekt. Termini su bili pomaknuti i prilagođeni. Imali smo problem s autobusima – zbog održavanja potrebne distance, mogli smo prevesti manje polaznika pa nam je bila skuplja cijena prijevoza. Koristili smo se i vlastitim automobilima.

  • Koliko članova broji Planinarsko društvo „Zanatlija“? Provodite li još neke projekte?

Naše društvo broji oko 470 članova, prema uplaćenim članarinama. Pripadamo većim planinarskim društvima. Ove godine slavimo 50 godina od osnutka društva. Provodimo još neke projekte od kojih bih istaknuo formiranje baranjske planinarske obilaznice. Registrirali smo je u službene puteve i staze koji se dodatno uređuju. Puštena je u promet te imamo povratnu informaciju da turisti dolaze i obilaze ju. Također smo napravili još jednu obilaznicu posvećenu dr. Andriji Štamparu u njegovom rodnom mjesto, Brodskom Drenovcu. Također smo uspjeli riješiti da najviši vrh Banskog brda, Kamenjak, uđe u sklop projekta obilježavanja planinarskih puteva Baranje.

PROMOCIJA Kamenjak je tako uvršten među 157 vrhova Hrvatske planinarske obilaznice. Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza prodaje se dnevnik u kojem se nalazi 157 bitnih točaka Hrvatske i na taj je način popis dostupan planinarima te se tako promoviraju različiti krajevi Hrvatske.

To smo pokušavali od 2007. godine i napokon smo uspjeli. Kamenjak je razlog da se dođe i u Baranju, a onda i u Slavoniju i Osijek. Svake godine imamo oko 50 izleta većih i manjih grupa prilagođenih svim uzrastima.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom je izvrsna te smo jako zadovoljni. Osim financiranja projekata, Grad nam pomaže na način da nam je dan gradski prostor na korištenje. To nam je velika i značajna pomoć. Inače se financiramo isključivo putem članarina. Dio članarine odlazi Hrvatskom planinarskom savezu, a od preostalog dijela plaćaju se knjigovodstvene i računovodstvene usluge te režijski troškovi. Novac od projekata ide strogo namijenjski tako da nam je osiguran prostor značajna pomoć.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna izuzetno je važna. Važno je da građani znaju kamo odlazi njihov novac.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: