BORIS TRAJANOVSKI Grad nas prati kroz sve naše zamisli i ideje

Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva "Braća Miladinovci"

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ osnovano je 1994. godine. Društvo broji pet sekcija – pjevačka „Vardarki“, folklorna „Tanec“, dječja „Biserčinja“, instrumentalna „T’ga za jug“, etno-kulinarska „Vezilki“. Okuplja članove Makedonce, građane Hrvatske nacionalnosti te članove drugih nacionalnih manjina. O projektu “160. obljetnica Zbornika braće Miladinovci – primjer suradnje i doprinos demokratizaciji i razvoju odnosa između Hrvatske i Makedonije“ govori predsjednik MKD-a, Boris Trajanovski.

Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”
  • Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“  iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „160. obljetnica Zbornika braće Miladinovci – primjer suradnje i doprinos demokratizaciji i razvoju odnosa između Hrvatske i Makedonije“ dobilo je 9.950 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu kojim se obilježilo 160 godina od objavljivanja Zbornika braće Miladinov. Dan pojave Zbornika, 24. lipnja 1861., jedan od najsvjetlijih datuma makedonske povijesti, a označava početak nacionalnog i kulturnog preporoda. U Zborniku braće Miladinov nalaze se 584 pjesme i umotvorine na makedonskom jeziku, kojima je poslije pridodano 76 bugarskih pjesama. Zbornik je tako postao temeljnom knjigom makedonskog jezika i kulture, označivši početak nacionalnog preporoda. Ovaj je dan prigodno obilježen u Staroj pekari, u osječkoj Tvrđi, 24. lipnja 2021. godine. Projekt je u prvi mah trebao obilježiti datum izlaska iz tiska Zbornika, ali je prerastao u dokazivanje i objašnjenje razloga zato što je iznad naslova epitet “bugarski”, a ne “makedonski” te u tom kontekstu i daljnjem obrađivanju same teme otvarale su se razne teme vezane za Braću Miladinov, za Zbornik, za sam jezik i makedonsko pismo.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Da, vrlo smo zadovoljni iznosom koji smo dobili od Grada Osijeka. Dobivena sredstva utrošena su i bazirana na snimanje u dva dijela – prvi koji se bazirao na povijesnim činjenicama uz razne sugovornike (okrugli stol), sniman u više segmenata uz provođenje svih epidemioloških mjera. Drugi je zamišljen kao predstavljanje sadašnjeg stanja u Makedonskom kulturnom društvu  „Braća Miladinovci“ Osijek kroz sekcije i upoznavanje članova o Zborniku braće Miladinov. Ovim snimanjem želimo da se otkriju činjenice čije su pjesme dominantne u Zborniku.

POMOĆ Također se nadamo da će film pomoći Sjevernoj Makedoniji da pristupi Europskoj uniji, kao ravnopravni član bez ikakvih otvorenih pitanja.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu su sudjelovali svi članovi Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“. Kao istaknute sugovornice i povjesničare ističem veleposlanika Sjeverne Makedonije, biskupa Marina Srakića u miru, biskupa Đuru Hranića, biskupa Čurića, prof. Čurića, prof. Julijanu Tešija Mladenovsku, naše predstavnike makedonske nacionalne manjine Grada i županije te sudionike iz Đakova. Provedba  projekta odvijala se u Osijeku (Tvrđa) i Đakovu (katedrala i Spomen – muzej biskupa J. J. Strossmayera).

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Na provođenje projekta pandemija je značajno utjecala, ali mi smo se bazirali na upute stožera Civilne zaštite te smo radili prema danim uputama. Stoga nismo imali neželjene probleme tijekom samog snimanja. Također, skoro svi članovi društva odazvali su se pozivu na cijepljenje .

  • Koliko članova broji Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“? Provodite li još neke projekte?

Trenutno brojimo 65  članova, ali godina još nije gotova godina. Vjerujem da će članstvo i dalje rasti kao što raste svake godine. Što se tiče ostalih projekata koje provodimo, istaknuo bih projekt koji provodimo u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom i njihovim vodstvom, a posebno sa sadašnjim dogradonačelnikom Draganom Vulinom izuzetno je kvalitetna i uspješna. Grad nas prati kroz sve naše zamisli i ideje, a financijski nas potpomažu u svakom pogledu i projektu.

IZVRSNA SURADNJA Slobodno mogu reći da je suradnja izvrsna i da se nadamo da će tako i ostati.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost u svakom pogledu za svaku je pohvalu i za isticanje ne samo za grad Osijek. Smatram da bi tako trebalo biti i za više instance kako bi se vidjelo pravo lice osoba koje su uključene u izradu i planiranje proračuna, a tako i njegovu provedbu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: