KORNELIJA RADIĆ BALAŽIĆ Za članove organiziramo psihološke i kreativne radionice

Kornelija Radić Balažić, predsjednica Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije

Cilj Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije je promicanje, razvitak i unapređenje liječenja, istraživanja, rehabilitacije te zaštita osoba oboljelih od multiple skleroze i encephalomyellitis disseminate. Društvo okuplja oboljele od multiple skleroze (oko 130 članova), pridružene članove i volontere. Trenutno provode više projekata kojima nastoje poboljšati kvalitetu života svojih članova. O projektu “Kava sa psihologom”, ostalim projektima te suradnji s Gradom Osijekom više govori Kornelija Radić Balažić, predsjednica društva.

Kornelija Radić Balažić, predsjednica Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije
  • Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije  iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Kava sa psihologom“ dobilo je 6.835 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kao što i sam naziv kaže, riječ je o projektu druženja oboljele osobe i psihologinje Jelene Đekić. Psihologinja provodi individualna savjetovanja te grupne psihološke radionice s članovima i zaposlenicima Društva.              

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom s obzirom na situaciju kakva je. Dobiveni se iznos najviše utrošio u plaću psihologa. Također se dio iznosa utrošio na Svjetski dan multiple skleroze.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Projekt se počeo provoditi 1. rujna i provodit će se do kraja godine kroz psihološke radionice koje spajamo s radnom terapijom, tj. s kreativnim radionicama te kroz individualna savjetovanja koja se vrše u uredskim prostorijama našeg Društva ili putem telefona. Projekt je namijenjen svima, a na članovima je da odluče žele li sudjelovati zbog cijele situacije, pokretljivosti samih članova. Nisu svi članovi jednako pokretni, ne mogu svi jednako pristupiti, a i nisu svi zainteresirani.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Mislim da nitko ne može izbjeći pandemiju. Zbog toga smo imali manje aktivnosti kroz ovu i prošlu godinu. Morali smo se malo više družiti preko Zoom-a i ostalih elektroničkih načina, umjesto uživo, ali dobro. Sad smo aktivniji i malo više otvoreniji, iako i dalje imamo elektronička „druženja“, ali i druženja uživo. Sve ovisi o tome koliko se članovi boje, smatraju da su ugroženi jer je ovo virusna bolest, a mi smo već imunokompromitirani.

SVJEŽ POČETAK Zato smo s druženjima uživo krenuli u rujnu – to nam je neki „svježi“ početak.

  • Koliko članova broji Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije? Provodite li još neke projekte?

Trenutno brojimo 129 članova, a provodimo još nekoliko projekata koji su financirani iz nacionalnih sredstava (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava) ili ESF sredstava. To je projekt osobne asistencije za 17 korisnika koji je trenutno u 2. fazi, a od Nove godine počinjemo s trećom. Također provodimo projekt u suradnji s Brodsko-posavskom županijom koji je pri kraju. Zove se „Mreža suradnje“ i u njemu smo radili na timu psihološke pomoći, fizijatra, fizioterapeuta i općenito jačanja kapaciteta.

PROJEKTI Tu je i projekt „Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini“, a financiran je od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Imamo nekoliko projekata na čekanju te nekoliko lokalnih projekata.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

Naše Društvo trenutno koristi gradski prostor na adresi Lj. Posavskog 14a. Nemamo uvjeta pronaći prostor za koji bismo mogli stalno plaćati najamninu. To je manji prostor i prostorije su namijenjene manjim druženjima i fizioterapeutima. Za veća druženja i edukacije imamo prostor u Gradskoj četvrti Tvrđa.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna kako bi ljudi mogli znati o kakvim je udrugama i projektima riječ te gdje odlazi njihov novac. Mislim da to nema veze toliko s udrugama, koliko sa svima nama – građanima Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: