JASNA KOMENDANOVIĆ Ukazujemo na potrebu za uvođenjem povećanih mjera opreza u prometu

Jasna Komendanović, predsjednica Društva "Naša djeca" grada Osijeka

Društvo “Naša djeca” grada Osijeka udruga je s dugogodišnjim iskustvom i tradicijom u radu s djecom koja je usmjerena k stvaranju što pozitivnijih uvjeta za cjelokupan razvoj djeteta uz podršku svih članova društva. Ova nevladina, nestranačka udruga svoju djelatnost veže uz aktivnosti koje se provode s djecom i za djecu. Zalaže se za što bolju promidžbu i ostvarivanje prava svakog djeteta. O projektu DIMUPOS, budućim projektima te suradnji s Gradom Osijekom više govori Jasna Komendanović, predsjednica Društva.

Jasna Komendanović, predsjednica Društva “Naša djeca” grada Osijeka
  • Društvo “Naša djeca” grada Osijeka za projekt „DIMUPOS (Djeca i mladi u prometu Osijeka, I faza)“ iz proračuna Grada Osijeka u 2020. godini dobilo je 10.000,00 kuna.  O kakvom je projektu riječ?

DIMUPOS ( Djeca i mladi u prometu Osijeka) je projekt koji predstavlja prvu fazu jačanja položaja djece i njihovih prava kroz preventivne edukacije o sigurnosti u području prometa i to za djecu nižih razreda osnovnih škola na području Osijeka, u suradnji s Odjelom za prevencije PU Osječko-baranjske, osječkim kazalištarcima i umjetnicima. Projektom se postiže participacija najmlađih članova društva i to kroz aktivnosti snimanja video uradaka s prikazima situacija iz svakodnevnog prometa, zatim provođenja interaktivnih radionica i predavanja.

ODGOVORNO PONAŠANJE Kreativnim stvaralaštvom i interakcijom kroz slobodno vrijeme (izrada loga ,izložba radova i stvaranje predstave) djecu se indirektno uči njihovim pravima i potiče ih se na odgovorno ponašanje i participaciju u lokalnoj zajednici.

Zbog čestih prometnih nesreća, posebno na našem području stanovanja, a potaknuti tragičnim odlaskom osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića, ukazujemo na potrebu za uvođenjem povećanih mjera i sustava opreza u prometu od malih nogu. Uz pristanak na suradnju Odjela za prevencije PU Osječko baranjske županije, u razgovoru s njihovom djelatnicom Elenorom Matić stvorila se ideja o poduzimanju konkretnih mjera preventive i sigurnosti u prometu. Potreba za tim pokazuje se već i u najranijim razvojnim godinama života djeteta, kada se djetetu, kao pasivnom sudioniku, odnosno promatraču, ali i sudioniku u prometu u ulozi pješaka ili vožene osobe trebaju prezentirati osnove pravilnog i sigurnog ponašanja u prometu. Na taj način djeca od najranije dobi u sebi kultiviraju svjesnost o važnosti sigurnog i odgovornog sudjelovanja u prometu te o svim posljedicama koje snose kao članovi društva.

PRAVO NA ZAŠTITU I SIGURNOST Djeca imaju pravo na zaštitu i sigurnost u prometu, a ostvarivanje toga briga je i odgovornost odraslih.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Naravno da smo zadovoljni, svi naši projekti se dobrim dijelom temelje na osnovnom načelu DND-a, a to je volontiranje. Kad bi zbrojili sve sate svih volontera skupila bi se poveća hrpica koja bi poprilično nadmašila dobiven iznos, no kako mi funkcioniramo kao zajednica optimističnih dobrovoljaca koji vole pomagati jedni drugima neizmjerno smo zahvalni na dobivenom iznosu koji smo potprošili na nužne potrepštine u promijenjenom tempu realizacije projekta zbog pandemije. Kupili smo kameru i veliku memorijsku karticu te 80 dječjih majica na koje smo dali tiskati logo projekta, otisnuli smo logo i na 300 naljepnica i 100 malih plakata, platili pisanje projekta i završnog izvješća.

U tijeku su pripreme za DIMUPOS II u koji ćemo uklopiti i odradit i dio koji nismo mogli odraditi prošle godine jer nam je važan kontinuitet i da projekt zaživi i živi i nakon što prođe razdoblje financiranja.

  • Je li na provedbu projekata utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Nažalost utjecala je. Mi smo projektom izravno vezani za odgojno obrazovni sustav i djecu u nastavi i u školi, a kako je u školama i dok su radile bio zabranjen ulaz i okupljanja i kako smo imali i zabranu okupljanja u našim prostorima morali smo mjenjati koncept provedbe. Izbor izgleda loga smo proveli u online formatu javnog glasovanja između četiri ponuđena idejna rješenja. Većinu radnih sastanaka odradili smo preko Zoom aplikacije. Čim su vremenski uvjeti dozvolili da možemo okupiti djecu na otvorenom to smo i učinili uz sve mjere opreznosti. Imali smo javno predstavljanje projekta u dvorištu Policijske uprave i dva foto susreta za snimanje promotivnih materijala (u pratnji policije jer smo snimali na prometnicama i zebrama). Dva online susreta Dječjeg gradskog vijeća su posvećena predstavljanju projekta vijećnicima koji su pak kao predstavnici svih škola Grada imali zadatak o projektu pričati u svojim školama (oni koji su u školu išli).

DIREKTAN KONTAKT Projekt je zamišljen kao direktan kontakt s djecom u sklopu posjeta policije učenicima te bi predavači koristili naše materijale za protočnije i zabavnije predavanje o pravilima u prometu.

  • Koliko članova broji Društvo „Naša djeca“ grada Osijeka? Provodite li još neke projekte?

Odraslih članova koji su uključeni u rad skupštine je 15, aktivnih u radu s djecom je 5, a aktivne djece je 38, dok volontera brojimo preko 50. Trenutno su nam aktivna dva projekta koje financira Grad: DIMUPOS II i MRDNI, dva projekta koje financira Županija: “Bajke pod baldahinom” i “Ista priča, drugi jezik”, zatim projekti “Ne daj se upecati” (za prevenciju ovisnosti) i “Neka rane postanu samo ožiljci” (za pomoć djeci na potresom pogođenom području) i “Za prste polizati” koje financira Savez DND Hrvatske te Bajkaonica, Skuhane priče, Zdrava hrana iz naših ruku i Prvi, a treći (suradnja s umirovljenicima) koje financiramo sami (odnosno, bolje rečeno koje odrađujemo volonterski). U tijeku su pripreme za Dječji tjedan i odlazak na Banovinu. Skupljali smo odjeću za pedijatriju u Našicama, sudjelovali na brojnim manifestacijama (ReArt, Slama, plesni kamp u Orahovici, Unicefova Miliječna staza). Posadili smo 22 mlada stabla u sklopu akcije “Zasadi stablo, ne budi panj”, skupljamo plastične čepove u svim školama Grada za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca. Surađujemo s brojnim udrugama i organizacijama (Odjel za prevencije PU Osječko-baranjske, HNK Osijek, Plesni studio SHINE, Udruga SLAMA, EFFUNDO, Udruga PARTWISH, Crveni križ, Udruga PLANTaža, Zaklada Slagalica, Rafiki, Udruga Ospera…) Aktivni smo.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

Zadovoljni smo i nadamo se još boljoj i kvalitetnoj suradnji. Naime prostor DND-a na Trgu baruna Trenka dijelimo s još pet nesrodnih i jednom srodnom udrugom, od kojih tri imaju svoje odvojene male prostorije što im uz korištenje zajedničkog prostora ipak omogučava malčice bolje uvijete. Mi nemamo prilagođen prostor djeci, niti zajednički prostor možemo primjereno prilagoditi najmlađem uzrastu. Rado ćemo o tom problemu razgovarati na prvom susretu naših malih vijećnika s gradonačelnikom Ivanom Radićem.

GRAD PRIJATELJ DJECE Od 2010. Grad Osijek je grad prijatelj djece i potpomaže rad Dječjeg gradskog vijeća (DGV). U radu DGV sudjeluje po dvoje djece iz svih osnovnih škola s područja grada uzrasta od 10 do 14 godina.

Dječje gradsko vijeće omogućava djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava te ih potiče na aktivno sudjelovanje u životu Grada i na slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta života djece u gradu.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Iznimno je važna! Lijepo se kaže ” Čist račun – duga ljubav” !

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: