NATALIJA HAVELKA Osijek je prepoznatljiv po promoviranju kulture mira u Hrvatskoj i regiji

Centar za mir nenasilje i ljudska prava Osijek udruga je građana osnovana 1992. godine. Djelovanje njezinih članova i članica je usmjereno na izgradnju mira, zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, te promicanje kreativnih metoda rješavanja sukoba na individualnoj, grupnoj i političkoj razini. O programu „Mirotvorna škola“, nagradi za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ te suradnji s Gradom Osijekom govori Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra.

Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava
  • Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz proračuna Grada Osijeka  u 2021. godini za projekt „Osječka mirovna nagrada: Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ dobio je 5.000 kuna. Ova se nagrada dodjeljuje po 12. put. Koliko vam je značajna podrška grada za ovaj projekt?

Centar za mir Osijek je 2009. godine utemeljio Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ koja nosi ime Osječanina, jednog od osnivača Centra za mir Osijek, mirovnog aktivista i humanista prof. Krunoslava Sukića. Ovu nagradu dodjeljujemo za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja Tradicionalnim okupljanjem (u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca) radi zahvale, podrške i proslave mirovnih nastojanja, Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“, prepoznata kao OSJEČKA, postaje promotorom kulture mira u Hrvatskoj.

NOMINIRANI U godišnjem ciklusu mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ 2020. nominirano je ukupno 21 osoba, 4 inicijative, 10 knjiga i 9 škola. Zaprimili smo nominacija više nego prethodnih godina. Nagrađene su tri osobe, tri inicijative, dvije knjige i dvije škole.

Usprkos okolnostima Covid pandemije, godišnji ciklus mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ 2020 je održan. Međutim, zbog epidemioloških razloga svečana objava i zahvala laureatima nije mogla biti održana kako je planirana (s preko 150 gostiju). Objavu i zahvalu laureatima smo, uspješno, organizirali putem ZOOM platforme. No događaj smo organizirali kombinacijom događaja uživo (HNK Osijek) i ZOOM platforme. To je nama, organizatorima, otvorilo nove prilike za dosegnuti puno veći broj ljudi tijekom same svečanosti. Pokazao se izuzetan interes za prijenos uživo, kako iz Hrvatske, tako i iz regije pa i međunarodno. Nažalost, taj dio (prijenos uživo) tehnički nije uspio te smo emitirali snimku.

Unatoč tomu glas o mirovnoj Nagradi „Krunoslav Sukić“ i laureatima 2020. godine je tijekom pripreme i najave putem društvenih mreža dosegnuo oko 100.000 osoba.

Posebno bih istakla da kroz Mirovnu nagradu ukazujemo na potrebu za artikuliranjem mirovnih politika i struktura u Hrvatskoj, a grad Osijek postaje prepoznatljiv kao grad koji promovira kulturu mira u Hrvatskoj i regiji.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Trošak organizacije godišnjeg ciklusa nagrade je 45.000,00 kn. Iako smo dobivenim  sredstvima Grada Osijeka pokrili samo dio organizacijskih troškova, ne možemo reći da smo nezadovoljni dobivenim iznosom. Grad Osijek našu nagradu podupire već duži niz godina kroz sufinanciranje projekta, dok je za desetu obljetnicu bio i pokrovitelj.

OSJEČKA MIROVNA NAGRADA Osim toga niz godina Grad Osijek podržava laureate dajući pozdravni govor na svečanosti od strane gradonačelnika ili zamjenika gradonačelnika; HNK je godinama doprinosio pro bono prostorom, a osječki umjetnici svojim pro bono izvedbama, stoga s pravom i ponosno možemo reći da se radi o Osječkoj mirovnoj nagradi!

Također nas podupire HNK u Osijeku dajući nam na korištenje prostor foajea za održavanje svečane dodjele nagrade, zatim osječki umjetnici pro bono izvedbama, građani i organizacije civilnoga društva, tvrtke malim donacijama, veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH financijski i dolaskom na svečanu dodjelu te naši volonteri koji nose cjelokupnu organizaciju godišnjeg ciklusa Nagrade.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U proces nominacija i informiranja o dobitnicima bilo je uključeno gotovo 100.000 osoba + devet škola. U godišnjem ciklusu mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ 2020. nominirano je ukupno 21 osoba, četiri inicijative, 10 knjiga i devet škola. Nominirani laureati/kinje povezane su s organizacijama u njihovim mrežama, a u navedene četiri inicijative je uključeno gotovo 150 organizacija. Predvidivi doseg neposredno uključenih je oko 60.000 aktivista/podupirućih članova.

U procesu nominacije sudjelovalo je 88 predlagača (od toga je velika većina dolazi iz organizacija civilnoga društva (18 organizacija; 2 vladine institucije, 9 škola, 14 pojedinaca/ki)  te 92 osobe koje su dale pisma preporuke.

Također, ove smo godine pokrenuli suradnju u području društveno angažirane umjetnosti kao promotora Nagrade i misije Nagrade – mirotvorstvo. Dogovorena je premijerna izvedba plesno – dramske izvedbe predstave „U ime oca“ narodnog pozorišta iz Tuzle i grupe „Alfa” iz Austrije. Financijsku podršku osigurao je Austrijski kulturni centar u Zagrebu. Premijeru predstave planiramo za ovogodišnji ciklus nagrade, ukoliko to bude u skladu s epidemiološkim mjerama.

  • Za projekt „Mirotvorna škola“ Centru za mir, nenasilje i ljudska prava osigurano je 11.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Program „Mirotvorna škola“ višegodišnji je program s godišnjim ciklusom ključnih aktivnosti koji nadograđujemo na dugogodišnje iskustvo Centra za mir Osijek u poslijeratnoj izgradnji mira, posebno o važnoj ulozi škola, nastavnika i mladih. Radi se o studijsko-edukativnom posjetu za dobitnicu/e priznanja Mirotvorna škola, jedne od kategorija naše mirovne nagrade.

FORUM “MIROTVORNA ŠKOLA” Sudionici su osnaženi za umrežavanje, suradnju i zagovaranje – susreti i razmjena iskustava učenika i nastavnika nominiranih škola rezultirali su porastom motivacije i povezivanjem te je pokrenuta, sada već samostalna, neformalna inicijativa Forum „Mirotvorna škola“ koja ima svoju platformu, koordinaciju, zajedničke ciljeve i aktivnosti. Povelju podrške Forumu „Mirotvorna škola“ potpisali su gradovi Osijek, Delnice, Vrbovsko i Mrkopalj.

U današnjem društvenom ozračju koncept Mirotvorna škola prepoznat korisnim i u drugim zemljama Europe. Centar za mir je svoje iskustvo iz tog područja ugradio u dva Erasmus+ programa. Zajedno s partnerima iz šest zemalja EU surađivali smo u izradi koncepta i zagovaranju mirovnog odgoja te umrežavanju škola koje rade na mirovnom odgoju. Pozitivne prakse škola iz Hrvatske koje sudjeluju u programu „Mirotvorna škola“ koristili smo i ugradili u novi europski kurikulum za edukaciju učitelja za nenasilnu preobrazbu sukoba te izdali publikaciju s prikazom šestodnevnog studijsko-edukativnog programa „Mir je u našim rukama“.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U dogovoru s nagrađenim školama i s  Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku oblikovali smo altrenativni program usklađen s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Umjesto šestodnevnog studijskog posjeta po devet učenika i troje nastavnika iz svake škole (ukupno 24 osobe) proveli smo tematske jednodnevne izlete za učenike i učitelje nagrađenih škola u blizini njihovih mjesta.

  • Je li na provedbu projekata utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Nažalost da. Epidemiološka situacija nam nije dozvolila da organiziramo posjet na uobičajen način, tako da smo uložili puno vremena i energije u osmišljavanje i provođenje alternativnog programa. Njega smo također morali povremeno prilagođavati novim epidemiološkim mjerama, radi čega smo jako puno uložili u planiranje, usuglašavanje termina, ponovnu organizaciju i logistiku.

Na kraju smo uspješno osmisliti i proveli alternativni program koji je imao smisla, dao inspiraciju i uvide i djeci i učiteljima/cama iako je bio dosta kraći od dosadašnjeg. Niti jedna skupina nije prošla sve aktivnosti, nego samo po jedan dan jer nismo mogli spajati razrede niti škole.

  • Koliko članova broji Centar za mir, nenasilje i ljudska prava? Provodite li još neke projekte?

Centar za mir je organizacija utemeljena na članstvu. Otvoreni smo svim osobama bez obzira na nacionalno, političko, vjersko ili koje drugo opredjeljenje koje se ne kosi s načelima i vrijednostima koje Centar zagovara. Trenutno imamo 42 člana.  Osnovani smo prije 29 godina i sljedeće godine obilježavamo velikih 30 godina aktivnog djelovanja. Jedna od prvih smo organizacija civilnog društva u novijoj hrvatskoj povijesti.

Od svog osnutka 1992. godine, Centar za mir – Osijek građanima olakšava pristup pravosuđu i pravnoj zaštiti kroz različiti spektar aktivnosti: pružanje besplatne pravne pomoći za socijalno ugrožene, marginalizirane i zapostavljene skupine građana na području istočne Slavonije, zagovaramo za dosljednu primjenu zakona koji se tiču ljudskih prava, podrška žrtvama, sustavno pratimo suđenja za ratne zločine.

NAMASTE U lipnju 2021. godine Centar za mir Osijek je zajedno s tri strana radnika iz Nepala koji imaju odobrenu dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj i žive i rade u Osijeku, osnovao Udrugu za promicanje i zaštitu radničkih prava i integraciju stranih radnika – NAMASTE.

Ovo je prva udruga koja se bavi integracijom i problemima stranih radnika u Hrvatskoj. Prema podacima MUP-a samo u Osijeku je  tijekom 2019. i 2020. odobreno više od 2000 dozvola za boravak i rad radnika i radnica državljana trećih zemalja s tendencijom porasta. Naime, u našoj lokalnoj zajednici unazad nekoliko godina povećan je broj stranih radnika, državljana trećih zemalja. Navedeno je povezano s vanjskom migracijom stanovništva RH, posebice s odlaskom/iseljavanjem u inozemstvo radno sposobnog stanovništva. Strani radnici koji su došli u naš grad iz dalekih zemalja poput Bangladeša, Nepala, Vijetnama i sl. vrlo su slabo integrirani u našu lokalnu zajednicu. Posebnost ove nove udruge čiji smo suosnivači je ta što je nastala u participativnom procesu i što su radnici iz Nepala samoinicijativno prišli nama s prijedlogom osnivanja udruge koja bi promovirala i štitila prava radnika, ali i pružala podršku u njihovoj integraciji u lokalnu zajednicu. Trenutno smo u procesu obavljanja administrativnih stvari nakon registracije.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg centra na još neki način?

S Gradom Osijekom surađujemo dugi niz godina, a unazad nekoliko godina suradnja se intenzivirala posebice na projektima mirovne nagrade i programa Mirotvorne škole. Također smo ostvarili suradnju na projektu „Arrival Regions“ koji se bavi podrškom integraciji ne EU državljana. Osim toga, predstavnici Grada Osijeka aktivno su sudjelovali u izradi Plana lokalne integracije za Grad Osijek. Isti je izrađen u participativnom procesu svih dionika integracijskog procesa, a postupak izrade koordinirao je Centar za mir u sklopu provedbe projekta „Integracija državljana trećih zemalja putem urbanih partnerstva – INTEGRA“ koji se financirao sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju Europske unije.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna

Transparentnost proračuna doprinosi načelima dobrog upravljanja (građanska participacija, transparentnost…).  Vrlo je važno da građani grada Osijeka imaju potpune, točne i pravodobne informacije o prihodima i rashodima gradskog proračuna te da ih se na taj način potiče da prate aktivnosti Grada i sudjeluju u njihovu kreiranju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s