DANIJEL BALAŽIĆ Film snimljen u sklopu projekta “Prevencija” pogledalo je više od 500 osnovnoškolaca

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, poznatija pod skraćenim nazivom UPIT, osnovana je 2007.  Osnovni ciljevi udruge vezani su za podizanje razine životne kvalitete osoba s paraplegijom i tetraplegijom, njihove integracije u društvo i prezentaciju mogućnosti ove kategorije osoba sa invaliditetom. Misija udruge UPIT je spriječiti diskriminaciju, socijalno uključiti te poboljšati kvalitetu života osoba koje žive s posljedicama ozljede kralježnične moždine. O projektu “Prevencija”, suradnji s Gradom Osijekom i ostalim projektima više govori Danijel Balažić, predsjednik udruge.

Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije
  • Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Prevencija“ dobila je 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt “Prevencija” baziran je na aktivnostima vezanima za preveniranje nastanka invaliditeta uzrokovanog nekim rizičnim, neporomišljenim ponašanjima kod djece predadolescentske dobi. Ciljna skupina su nam bili učenici sedmih i osmih razreda osječkih osnovnih škola. S obzirom na pandemijske uvjete, nismo mogli uspostaviti direktan kontakt s učenicima, nego smo umjesto toga snimili jedan edukacijski film u trajanju petnaestak minuta u čijem snimanju su sudjelovali članovi udruge koji su u kameru ispričali način na koji su oni sami doživjeli invaliditet.

POSLJEDICE Često je to slučaj o banalnim, naoko bezazlenim aktivnostima o kojima se uopće ne razmišlja da mogu završtiti s veoma teškim posljedicama. Film je prikazan učenicima sedam osječkih osnovnih škola.

Završna aktivnost je bila organizacija kviza kojem su mogli sudjelovati svi sudionici projekta. Pobjednica kviza je dobila 5 kino ulaznica za sebe i svoje prijateljice za kino predstavu po želji u osječkom kinu Cinestar. Unatoč ograničenjima uzrokovanima epidemiološkim mjerama smatramo da smo u potpunosti ispunili zacrtane ciljeve.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Da, očekivali smo više, ali kroz dugogodišnje iskustvo na području rada u Civilnom sektoru naučili smo se prilagoditi budžetu, racionalizirati neke aktivnosti, a opet pridonijeti nečem korisnim za zajednicu u kojoj djelujemo.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U snimanju filma sudjelovalo je nekoliko članova udruge, dok je voditelj projekta bio vanjski suradnik koji je odradio snimateljski i produkcijski dio vezan uz sam film. Također je bio i poveznica s predstavnicima škola koje su sudjelovale u projektu. Prema dobivenim informacijama, film je pogledalo više od 500 djece.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Utjecala je, ali smo se prilagodili situaciji. Improvizacija je odlika organizacija civilnog društva.

  • Koliko članova broji Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije? Provodite li još neke projekte?

Udruga broji 36 članova. Ne čini se puno, ali naši punopravni članovi mogu biti samo osobe koje zbog bolesti ili ozljede imaju oštećenu kralježnicu i kreću se uz pomoć invalidskih kolica. Većina naših članovi korisnici su usluge osobne asistencije. Naša udruga provodi dva takva projekta; jedan je financiran sredstvima Državnog proračuna a drugi sredstvima Europskog socijalnog fonda. Imamo 42 korisnika usluge osobne asistencije.

BEZ UVJETA Imamo više korisnika nego članova. To je zato što mi podršku pružamo i drugim osobama s invaliditetom, a ne samo našim članovima. Članstvo u našoj udruzi nije uvjet za sudjelovanje u projektima.

Također, provodimo projekt UPiT2Go. To je projekt baziran na prijevozu osoba s invaliditetom koji koriste neko ortopedsko pomagalo. Posebnost ove usluge u odnosu na onu koju pruža GPP je što ovaj prijevoz služi korisnicima za odlazak izvan administrativnog područja grada Osijeka i za dovoz korisnika koji žive izvan grada u Osijek. Ovaj trogodišnji projekt u punom iznosu financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Još jedna njegova odlika je što je u okviru projekta zaposlena jedna osoba sa 100% invaliditetom. Udruga kroz svoje projekte zapošljava 42 osobe za što su uglavnom osigurana sredstva iz fondova Europske unije.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Zadovoljni smo suradnjom s Gradom Osijekom. Svjesni smo ograničenim financijskim mogućnostima koje grad može pružiti organizacijama civilnog društva pa utoliko i naša očekivanja nisu velika. Važnija nam je deklarativna podrška i osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj djelujemo.

POTPORA Kada su u pitanju kapitalni projekti, znamo kome se obratiti, gdje i na koji način tražiti potporu. Inače, zahvalni smo Gradu na uvažavanju primjedbe na neprilagođene pješačke prijelaze u užem gradskom središtu.

Oni su nakon naše sugestije i prijedloga, na naše zadovoljstvo, a vjerujemo i na zadovoljstvo svih sugrađana, konačno uređeni.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Uvjereni smo da u cijeloj RH Civilni sektor u odnosu na ostale sektore posluje najtransparentnije. Naši donatori su nas tome naučili s obzirom da traže temeljite, precizne i detaljne izvještaje o tome gdje smo i kako potrošili novac koji nam je povjeren. Javni sektor tek počinje primjenjivati slična načela, što je za svaku pohvalu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s