ZVONKO PENOVIĆ Projektom je podržano kreativno izražavanje djece s posebnim potrebama

Udruga “Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti” Osijek svojim programima i projektima želi ukazati na značajna imena znanosti i kulture u Osijeku, Slavoniji i Baranji i šire. Do sada je organizirala brojne prigodne programe. O projektu „Ljepota svijeta“, suradnji s Gradom Osijekom te ostalim projektima koje provode govori Zvonko Penović, predsjednik udruge.

Zvonko Penović, predsjednik udruge “Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti” Osijek
  • UdrugaAlijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti” Osijek iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Ljepota svijeta“ dobila je 9.700 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projektom “Ljepota svijeta” udruga “Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti” Osijek motivirala je i podržala kreativno izražavanje djece i mladih osoba s posebnim potrebama težeći primarnom cilju da akteri uspješno ostvare niz zanimljivih i originalnih likovnih radova s kojima bi se predstavili široj javnosti. Zasigurno je zanimljivo znati na koji način ova djeca gledaju i vide život, kao i svijet koji ih okružuje.

POTICANJE I RAZVOJ Glavne aktivnosti projekta bile su usmjerene na poticanje i razvoj socijalnih, emotivnih, intelektualnih, komunikacijskih i drugih sposobnosti na način da djeca iskažu svoja razmišljanja o životu, prijateljstvu i ljubavi kroz likovne radove.

Sugerirane teme podrazumijevale su podnaslove kao što su: obiteljsko, prijateljsko i svakodnevno okruženje u kojima djeca i mladi žive s naglaskom na druženja i okupljanja povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Njihovim stvaralačkim dometima i ostvarenjima može se na najbolji način senzibilizirati javnost za ovakvu društvenu skupinu. Upravo ovo je bila jedna od takvih prilika. Inače, pri Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek dugi niz godina djeluju vrlo uspješne kreativne radionice. Ovo je stanoviti presjek njihovih različitih likovnih izričaja. Niz hvalevrijednih likovnih ostvarenja u okviru ovog projekta “Ljepota svijeta” višestruko su zanimljivi i poticajni: za djecu i mlade osobe s posebnim potrebama kako za njihov rad tako i za širu društvenu zajednicu da stekne uvid u njihove neiscrpne mogućnosti.


Postavljanje izložbe “Ljepota svijeta” u predvorju Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek, prosinac 2020.
  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Priprema projekta počela je sredinom rujna, a završnica je bila 19. prosinca 2020. godine. Novčana sredstava utrošena su prije svega za grafičko oblikovanje, tisak plakata i reprodukcija likovnih radova štićenika u formatu dopisnica-razglednica te izradu plakata. Sredstva su poslužila i za kupovinu  prigodnih nagrada za najuspješnije, nabavku materijala za rad te za honorare organizatora i koordinatora.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu je aktivno sudjelovalo dvadesetak osoba. Projekt se provodio u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek. Od  14. do 19. 12. 2020. godine u predvorju Centra upriličena je i izložba likovnih radova. Svojim likovnim radovima podršku su pružili učenici Osnovne škole Franje Krežme Osijek.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Problem u provedbi projekta činila je pandemija koronavirusa. Stoga su se sve aktivnosti provodile u skladu s napucima Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

  • Koliko članova broji Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti Osijek? Provodite li još neke projekte?

S obzirom da se udruga Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti Osijek odlučila za djelovanje na principu doniranih sredstava, plan i program rada u cijelosti ovisi o dodjeli sredstava putem natječaja i pozitivno riješenih zamolbi. Kao i do sada planiraju se svi vidovi prezentacije kulturnih aktivnosti od scenskih, poetskih, likovnih do glazbenih u koje bi se uključivali daroviti mladi ljudi sve u nastojanju njihove šire afirmacije. Udruga broji trenutno devet članova, a oslanja se na dobrovoljan rad volontera koji se angažiraju ovisno o dužini trajanja određenog programa ili projekta. Udruzi je uvijek dostupno od pet do deset volontera.

PLANOVI Planirali smo do kraja 2021. godine realizirati još nekoliko programa-projekata čija realizacija ovisi o konkretnoj financijskoj pomoći.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Iznimno smo zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom. Grad nam je uvijek izlazio u susret i pomagao nam u granicama svojih trenutačnih mogućnosti.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost planiranja i odobravanja sredstava iz gradskog  proračuna jako je važna jer stvara povjerenje u objektivnu procjenu i raspodjelu prilikom sudjelovanja zainteresiranih subjekata za određena područja natječaja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s