VALENTINA GRUBAČEVIĆ Surađujemo s nizom institucija na lokalnoj i nacionalnoj razini

Udruga za umjetnost i stvaralaštvo “REART” djeluje u Osijeku i osnovana je s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva, kreativnosti i izvrsnosti, kao i razmjene iskustva među svojim članovima i drugim ljubiteljima umjetnosti te širenja i educiranja izvan institucionalnog kulturno – umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva. Udruga djeluje od 2018. godine, a o projektu “Akt ReArt”, ostalim projektima i suradnji s Gradom Osijekom više govori Valentina Grubačević, predsjednica Udruge.

Valentina Grubačević, predsjednica Udruge za umjetnost i stvaralaštvo “REART”
  • Udruga za umjetnost i stvaralaštvo „REART“ iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Akt ReArt“ dobila je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Akt ReArt“ je interdisciplinarna platforma za razvoj kulturne industrije, umjetničkog i kreativnog stvaralaštva mladih. Projektne aktivnosti odnose se na integraciju mladih u društvo putem cjelogodišnjih interaktivnih kreativnih radionica, edukacija, izložbi i manifestacija što udruga i čini već niz godina. Tako smo projektom objedinili aktivnosti unutar udruge i povezali više projekata u jednu cjelinu, skraćeno „Akt” kao „aktivnost” unutar REARTa kroz radionice, izložbe ili umjetničke akcije. Manifestacije kroz koje smo AKTivirali umjetnost i stvaralaštvo u 2020. te proveli dio „Akt ReArt” projekta su Noćna izložba, ReArt piknik, ReArt festival i božićno izdanje ReArt festivala, uz naravno gostovanja na drugim  festivalima. Djelomično su se aktivnosti provele i online zbog izrazito neizvjesne pandemijske godine. Na inovativan način umrežavanja afirmiranih i neafirmiranih umjetnika i kreativaca, poduzetnika i građana, mladima se nudilo jedinstveno mjesto susreta za izražavanje i su/kreiranje umjetničke i kulturne zajednice kojoj pripadaju. Korištenjem umjetničkog jezika, cjelogodišnji program karakterizira neprekidni angažman na polju stvaralaštva. Aktivnosti kroz „Uradi sam” DIY radionice pretežito umjetničkog sadržaja sa spojem ekoloških pitanja, reciklaže i umjetnosti.

POTICANJE MLADIH Provelo se devet radionica i dvije umjetničke akcije kroz interdisciplinarne aktivnosti te se sve potkrijepilo video uradcima koji su dostupni online za daljnje učenje. Time se mlade potaklo na sukreiranje umjetničkog sadržaja, volontiranja, razvoj umjetničkog poduzetništva i na koncu i aktivnog življenja.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Kroz projektne aktivnosti nudio se zanimljiv i inovativan sadržaj umjetničkog i kreativnog što smo ostvarili i kroz snimanje sadržaja za daljnju upotrebu. Na sve aktivnosti kroz radionice i umjetničke akcije brojimo 300 osoba što je s obzirom da je 2020. bila početak pandemijske godine broj sasvim zadovoljavajući. Projekt se djelomično provodio kroz integraciju ReArt festivala kao umjetničke manifestacije, djelomično u prostorima udruge Slama kao izložbe (jer udruga REART nema svoj prostor za rad) i djelomično se radilo online (ovisno o mjerama koje su bile zastupljene u datom trenutku). Bitno je naglasiti da su se provedene aktivnosti ujednile u konačan sadržaj kroz online platformu.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Da, svakako, s obzirom na okolnosti vezano za pandemiju većinski dio organizacije se radio online, kako su okolnosti dopuštale radilo se uživo. Primjerice aktivnosti unutar ReArt festivala smo potpuno izmjenili na oblik ulične izložbe, tako se moglo biciklirati po gradu tražeći umjetničke instalacije sa reartovom oznakom. Naglašavajući ulicu kao izložbeni prostor, a prilagodbom novim uvjetima posjetitelju su na inovativan i drukčiji način predstavili umjetnička djela. Radionice su imale ograničen broj polaznika stoga se sve odvijalo vani ili online. Ostvaren je osnovni vizualni segment inovativno-likovnog stvaralaštva umrežilo se 70 različitih autora i polaznika koji su se prijavili, sveukupno 300 mladih za sve sadržaje. Aktivnosti su se provodile pridržavajući se epidemioloških mjera što je iznimno teško s obzirom na veliki broj prijava.

KREATIVNIJI Možemo reći da smo postali još kreativniji nego inače osmišljavajući dodatne načine rada u iznimnim uvjetima.

  • Koliko članova broji Udruga za umjetnost i stvaralaštvo „REART“? Provodite li još neke projekte?

Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART djeluje u Osijeku od 2018. i osnovana je s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva, kreativnosti  (vizualnih, likovnih, glazbenih, novomedijskih)  te širenja i educiranja izvan institucionalnog kulturno – umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva. Upisanih članova ima trideset, no nije nam bitna brojnost nego aktivnost, kreiranje i volja za stvaralaštvom. Pošto djelujemo kroz festivale i ostale manifestacije te volontere, možemo reći da ima puno više aktivnih zaljubljenika u umjetnost i stvaralaštvo i koji čine dio naše zajednice bili članovi ili ne. Sam rad Udruge temelji se na entuzijazmu organizacijskog tima i članova te jedino i isključivo zbog toga sve to još uvijek opstaje. Istaknuti projekti su nam: Noćna izložba (koja se organizira povodom Noći muzeja), ReArt piknik (organizira se oko Dana planeta Zemlje), StARTanje– je niz umjetničkih akcija (likovnih kolonija, izložbi i predavanja), SkicaJam (likovno skiciranje i glazbeno jammanje), Kreativni sajam u sklopu ReArt festivala koji ima i zasebne događaje i predstavlja jedinu platformu handmade kulture u čitavoj regiji.

NAJVEĆI PROJEKT Najveći projekt je ReARt festival (djeluje od 2014.) koji ima više izdanja godišnje, a cilj mu je promocija i udruživanje umjetnosti i kreativnosti. Udruga surađuje s nizom organizacija i institucija lokalno i nacionalno, članica je Saveza udruga Clubture te iza sebe ima prolaznost projekata preko Ministarstva kulture i medija RH, lokalne i nacionalne podrške.

  1. Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

S obzirom na godine suradnje u raznim projektima možemo reći da je generalna suradnja s Gradom dobra, no voljeli bi da bude još veća i bolja. Zahvalni smo za podupiranje financijski ili papirološki kroz javne površine naših manifestacija ili pokroviteljstva festivala i našeg programa. Nadamo se da ćemo kao udruga iznaći prostor unutar našeg lijepog Osijeka za naše daljnje umjetničke aktivnosti i nadamo se da ćemo uspostaviti veći dijalog kako bi mogli surađivati na više zajedničkih projekata.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Čestitke Gradu što je dobio najveću ocjenu za transparentnost proračuna, lijepo je znati da živimo u gradu kao dobrom primjeru. Važnost transparentnosti je ključna, posebice za daljnji rad, organizaciju ili traženja partnera u projektima. Kao neprofitnoj organizaciji iznimno je važna za uspješno ostvaranje svih segmenata projekta.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s