JADRANKA KOKOLARI Više od 400 izviđača u projektu Suživot s prirodom

Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja Izviđačkog kluba “Javor” Osijek okupljanje je djece i mladih. Izviđački klub “Javor” svojim radom i programskim načelima želi pomoći opće društvenoj zajednici na usmjeravanju djece i mladih k pozitivnim vrijednostima te svojim aktivnostima upotpunjuje slobodno vrijeme djece i mladih. O projektu “Izviđački suživot s prirodom i mobilnost mladih”, ostalim projektima te suradnji s Gradom Osijekom više govori Jadranka Kokolari, predsjednica kluba.

Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba “Javor”
 • Izviđački klub „Javor“ iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Izviđački suživot s prirodom i mobilnost mladih“ dobio je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Izviđaštvo nudi mladima programe u kojima će oni korisno, zabavno i edukativno provoditi svoje slobodno vrijeme, a istovremeno će putem igre, druženja, putovanja i ostvarivanjem izviđačkih zadataka/izazova razvijati svoje sposobnosti i kompetencije te stjecati znanja za život. Opći cilj ovog projekta je mobilnost mladih, razmjena iskustava i  usvajanje novih znanja, sve u okvirima održivog razvoja i suživota s prirodom.

Nadalje, cilj je podizanje svijesti,o mogućnostima koje nudi kombinacija izviđaštva, modernih tehnologija i metoda poučavanja u odgoju i obrazovanju mladih te razvoj navika neformalnoga i cjeloživotnog obrazovanja. Jedan od ciljeva projekta je i podizanje svijesti o volontiranju.

LAKŠE DO POSLA Mladi koji znaju svoja znanja, vještine i radne navike upotrijebiti u volonterskim akcijama, lakše će pronaći posao kad budu izlazili na tržište rada, što će u konačnici smanjiti nezaposlenost, a to je osnovni preduvjet za ekonomsko blagostanje.

Posebni ciljevi projekta su: turistička promocija Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, povezivanja više partnera u provođenju programa projekta, prezentacija izviđačkog programa, održavanje niza edukativno zabavnih sadržaja, jačanje mobilnosti i aktivnosti mladih

U projektu je realizirano pet ključnih aktivnosti

 1. Aktivnost „Edukacija mladih volontera
 2. Aktivnost „Mladi vole prirodu“
 3. Aktivnost „Mobilnost mladih putem izviđaštva“
 4. Aktivnost „Živjeti zdravo“
 5. Aktivnost „Mladi za mlađe“
 • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

U 2020. godini Grad Osijek je sudjelovao s 4,4% ukupnih prihoda udruge. Izuzetno nam je važno biti transparetan, posebice kada se radi o novcima.

Posebno treba naglasiti da je u Izviđačkom klubu “Javor” tijekom 2020.  volonterski doprinos u radu udruge dalo 30 izviđačkih voditelja i volontera te su zajedno odradili  4784 volonterskih sati. 

HVALA Zahvaljujući vrijednim ljudima dobrog srca, spremnim nesebično poklanjati svoje slobodno vrijeme za druge, posebice za djecu i mlade realizirali smo naš program i aktivnosti.

Obzirom na udio našeg volonterskog rada i izuzetne želje da mladima pružimo izviđački način života, mišljenja smo da bi udio Grada Osijeka  u našim godišnjim prihodima trebao biti znatno viši. Naravno da smo zadovoljni i zahvalni sa svakim iznosom koji dobijemo. Hvala našem Gradu Osijeku koji nas redovno prati.

U ovom projektu odobreno nam je 10.000 kuna, a novci su utrošeni za prijevoz volontera na edukacije, nabavu majica, košulja i izviđačkih marama, troškove kotizacije za seminare volontera, prijevoz na izlete, prehranu na izletima, zaštitne maske za lice, troškove dijela najma prostora koje koristimo za rad i dio režijskih troškova.

 • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Ukupno na svim navedenim aktivnostima ovog projekta sudjelovalo je oko 400 mladih osoba. Kada se uzme u obzir cijela godina i svi programi i projekti, broj sudionika je znatno viši.

 • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusom nam je promjenila planove, posebno one koje su trebale biti u susjednim zemljama. Kako je izviđački moto „Budi pripravan “ postupili smo na način da pronađemo modalitete i mogućnosti našeg djelovanja i rada i u uvjetima pandemije. Strogo poštujući epidemiološke mjere naš red smo prilagodili svakoj novoj situaciji. Zbog toga su se naši volonteri dodatno angažirali i još više dali svoj volonterski rad jer nam je osnovni cilj bio nastaviti raditi u uvjetima  koji su bili oko nas na način da ne ugrozimo ničije zdravlje,a da se izviđačke aktivnosti nastave.

 • Koliko članova broji Izviđački klub „Javor“? Provodite li još neke projekte?

Tijekom godine bilo je oscilacija u broju članstava (novi upisi, privremeni i povremeni prekidi u aktivnom radu). Prema popisu aktivnih članova udruga je tijekom 2020. imala 93 aktivna člana. Potrebno je naglasiti da su naše aktivnosti otvorene i za nečlanove, kojih je bilo gotovo na svim aktivnostima pa možemo govoriti i o puno većem broju mladih uključenih u naše aktivnosti.

REDOVNO Izviđački klub Javor Osijek redovno prati natječaje i nastoji se javiti na što više istih.

 • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg kluba na još neki način?

Mi smo ponosni osječki Javorovci, izuzetno nam je važna suradnja s Gradom Osijekom i naravno predstavnicima lokalne vlasti Grada. Gotovo na sve veće programe i aktivnosti pozivamo predstavnike da i svojim dolaskom podrže naš rad, no ovdje moramo nažalost reći da bi voljeli kada bi se i odazvali na poziv. Novac je važan, bez njega ne možemo platiti troškove aktivnosti. Što više novca osiguramo, to je veća mogućnost da može sudjelovati i više mladih (posebno onih čiji roditelji imaju manju platežnu moć). No važno je i da nas predstavnici Grada posjete, da se odazovu pozivu, nađu vremena jer na taj način naš rad postaje još vidljiviji i transparetniji (jer se mediji gotovo uvijek pojave ako nam dođe predstavnik lokalne uprave i samouprave). Osim toga ako dođe, ta aktivnost bude zabilježena i na web prostoru Grada Osijeka.

 • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Kao što smo naveli, što se našeg rada tiče, radimo potpuno transparetno i javno, jer ipak smo neprofitna organizacija čiji su najveći izvori financiranja iz javnih sredstava i sredstava roditelja članova. Svakako podržavamo transparetnost proračuna Grada Osijeka koja je izuzetno važna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s