DANIJEL MAGDIKA Godišnje provodimo 30-ak manifestacija kojima prezentiramo mađarsku kulturu

Mađarsko kulturno društvo „Népkör“ kulturno je društvo mađarske manjine u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 1946. godine. U sklopu društva djeluje više sekcija, kao što su kulturna i dramska, igraonica za djecu, mješoviti pjevački zbor, a društvo raspolaže i bogatom knjižnicom na mađarskom jeziku. O projektu “Prezentacija mađarske kulture i tradicije”, suradnji s Gradom Osijekom i budućim projektima govori Danijel Magdika, predsjednik društva.

Danijel Magdika, predsjednik Mađarskog kulturnog društva „Népkör“
  • Mađarsko kulturno društvo „Népkör“iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Prezentacija mađarske kulture i tradicije” dobilo je 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt se originalno odnosio na predstavljanje mađarske manjinske kulture javnosti kroz niz manifestacija, od kojih je najznačajnija Dan Mađara u Osijeku, no obzirom da se zbog važećih epidemioloških mjera nijedna od planiranih manifestacija nije mogla održati prema planu, odobrena nam je izmjena plana i sredstva su utrošena na organizaciju izložbe „Retrospektiva Dana Mađara u Osijeku“, a u sklopu tradicionalne izložbe „Retfalačke uspomene“

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Svjesni smo da se puno projekata natječe i da se stoga ne mogu dodijeljivati veći iznosi pa smo svakako zahvalni i na dobivenome. Predmetnim iznosom smo prije svega sufinancirali izradu izložbenih stalaka te pokrili troškove izrade izložbenog materijala, kao i troškove osiguranja epidemioloških mjera.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Zbog situacije je broj osoba bio znatno ograničen, u samoj provedbi je sudjelovalo pet – šest članova Društva i jedna vanjska suradnica, a izložbu je posjetilo za tada važeće stroge epidemiološke mjere izvrsnih 60-tak osoba.

PROSTORIJE DRUŠTVA Izložba je organizirana u prostorijama Društva u Retfali.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Apsolutno – kako smo već rekli, nagnala nas je na promjenu plana i organizaciju „zamjenske“ manifestacije, a u ogromnoj mjeri je utjecala i na broj posjetitelja izložbe.

  • Koliko članova broji Mađarsko kulturno društvo „Népkör“? Provodite li još neke projekte?

Naše Društvo broji oko 250 članova. Osim rada sedam sekcija, od kojih većina predstavlja projekt za sebe, imamo još 20-ak manifestacija godišnje te dvije dodatne serije manifestacija.

ZNATNO MANJI BROJ Naravno, izvedba dijela projekata je i ove godine bila ograničena aktualnim epidemiološkim mjerama pa će konačni broj onih ostvarenih predvidivo biti nažalost možda i znatno manji od planiranog.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg društva na još neki način?

U potpunosti smo zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom. Osim financijske potpore Grad nam izlazi u susret i prilikom organizacije značajnijih manifestacija. Gradonačelnik će i ove godine biti pokrovitelj Dana Mađara u Osijeku, a grad će nam omogućiti upotrebu glavnog osječkog trga za odvijanje manifestacije. Na podršku Grada računamo i prilikom obilježavanja naše 75. obljetnice koju slavimo ove godine.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna apsolutno je važna. To je jedini način da se očuva povjerenje bilo neposrednih korisnika proračunskih sredstava, bilo svih ostalih građana.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s