MARIJA PODBOJ Svake godine provodimo projekte prema dogovoru i željama korisnika

Marija Podboj, tajnica Udruge "Novi dan"

Udruga “Novi dan” klub je roditelja i djece s teškim invaliditetom u Osijeku. Udruga se financira isključivo donacijama, a javnosti su poznati po svojim nastojanjima da djeci s teškim invaliditetom nastoje olakšati život i uljepšati boravak u udruzi. Klub trenutno broji 83 člana, a o budućim projektima te suradnji s Gradom Osijekom govori Marija Podboj, tajnica udruge.

Marija Podboj, tajnica Udruge “Novi dan”
  • Klub roditelja i djece s teškim invaliditetom „Novi dan“ Osijek iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Idemo dalje“ dobio je 7.500 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o projektu u svrhu poboljšanja kvalitete života teško invalidne djece, mladeži i njihovih roditelja, kao i maksimalnom očuvanju i jačanju mogućnosti invalidnih osoba uz pomoć stručnih osoba tj. fizioterapeuta i defektologa uz edukaciju roditelja te kvalitetnom i korisnom provođenju slobodnog vremena. Sve je organizirano kroz radionice (zdravstveno-fizikalna, radno-okupacijska) za djecu i invalide, dok su za roditelje organizirane kreativne, sportsko-rekreativne i slične radionice. Zajedno bismo proslavili rođendane, obilježili blagdane i prigodne datume.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Naravno da bi bili bolje da je iznos veći, ali s obzirom na epidemijsku situaciju zbog čega je većina natječaja za udruge poništena, moramo biti zadovoljni.

S dobivenim iznosom u skladu s projektom platili smo stručno osoblje – fizioterapeuta i defektologa iako su zbog loše financijske situacije većinu odradili bez naknade. Isti fizioterapeut je s nama već skoro 10 godina, a i defektolog je više godina s nama i funkcioniramo jako lijepo.

FIKSNI TROŠKOVI Nažalost imali smo i fiksne troškove (knjigovodstvo, banka i sl.) bez kojih bez obzira na količinu rada ne možemo funkcionirati.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

S obzirom na epidemiološku situaciju u projektu je sudjelovalo 15-ak osoba. Projekt se provodio u prostorijama udruge u Briješću koje dijelimo s COO Ivan Štark Osijek poludnevni boravak za osobe starije od 21 godine. Na sreću zbog toga smo sporazumno oslobođeni troškova najma i režija.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusom i na nas je utjecala kao i na sve ljude. Na nas još više zbog dodatnog opreza radi naše djece koji su inače podložniji raznim infekcijama i bolestima. Zbog opreza i “straha” značajno je smanjen dolazak korisnika u radionice, a zbog uputa epidemiologa povremeno nismo ni radili.

POVOLJNIJA SITUACIJA Čim je situacija bila povoljnija, odmah smo nastavili s radom.

  • Koliko članova broji Klub roditelja i djece s teškim invaliditetom „Novi dan“ Osijek? Provodite li još neke projekte?

Klub broji 83 člana, ali nažalost mnogi nisu aktivni. Poteškoće nam stvaraju i prijevoz te, nažalost, i sve starija dob roditelja i njihove djece. Svake godine provodimo slične projekte u dogovoru i željama korisnika. Tako da ove godine nastavljamo prošlogodišnji projekt, ali pod nazivom “Hrabro idemo dalje”.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg Kluba na još neki način?

Uglavnom smo zadovoljni, iako uvijek može bolje. Grad nam je jako puno pomagao u početku rada udruge u osposobljavanju i opremanju objekta koji smo dobili u najam.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Jako je važno i bitno da porezni obveznici znaju na šta se troši njihov novac. Mislim da poslovica “Čist račun, duga ljubav” sve govori.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: