TOMISLAV GALIĆ Svakodnevno radimo na poboljšanju uvjeta življenja djece i mladih

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodeća je organizacija koja djeluje od 2006. godine u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. Svakodnevno skrbe o djeci koja se nalaze u nepovoljnim životnim uvjetima i nastojimo podići kvalitetu njihova života. U suradnji sa zajednicom, stručnjacima i nadležnim institucijama rade na prevenciji nestanka djece te pružaju podršku obiteljima u kriznim situacijama. O projektu „Kutak sigurnosti“ koji je dobio potporu Grada Osijeka, ali i ostalim projektima koje provode, govori djelatnik Centra Tomislav Galić, voditelj općih poslova.

Tomislav Galić, voditelj općih poslova u Centru az nestalu i zlostavljanu djecu
  • Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Kutak sigurnosti“ dobio je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

„Kutak sigurnosti“ projekt je Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji se provodio od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Kroz projekt „Kutak sigurnosti“ Centar je kontinuirano provodio preventivne aktivnosti za djecu i mlade na temu međuvršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na e-nasilje, odnosno, nasilje putem interneta i digitalnih tehnologija. Također, kroz projekt pružana je besplatna savjetodavna pomoć (kroz savjetovalište i putem besplatne telefonske linije 0800 606 606) te su provedene besplatne edukativne aktivnosti za djecu i mlade.

PROMOCIJA Izrađen je i promotivni video spot koji je objavljen na službenom Youtube kanalu Centra te su u Osijeku krajnjim korisnicima, odnosno, građanima podijeljeni promotivni letci.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Za projekt „Kutak sigurnosti“ iz proračuna Grada Osijeka osigurano je 10.000,00 kn. Navedeni iznos utrošen je za izradu promotivnog video spota te osmišljavanje i izradu promotivnih letaka. S obzirom na to da projekt nije bio izrazito kompliciran te je predstavljao nadogradnju dugogodišnjeg djelovanja i prakse Centra, zadovoljni smo dobivenim iznosom.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U provedbi projekta „Kutak sigurnosti“ sudjelovalo je troje zaposlenika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te dvoje volontera, dok što se izravnih korisnika tiče, odnosno, djece i mladih, usluge savjetovališta koristilo 25 djece i mladih. Besplatnu savjetodavnu liniju s temom prevencije nasilja i e-nasilja kontaktiralo je 40 djece i mladih, a u edukativnim aktivnostima sudjelovalo je 15 korisnika na području Grada Osijeka. Projekt se provodio u Osijeku, u prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a nakon stupanja restriktivnih epidemioloških mjera uslijed epidemije COVID-19, provedba savjetodavnih i edukativnih aktivnosti „preseljena“ je u digitalno okruženje u svrhu osiguranja sigurnih uvjeta kako za korisnike, tako i za osoblje u projektu.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusa u velikoj je mjeri utjecala na provedbu projekta. S obzirom na epidemiološke mjere, većina edukativnih i savjetodavnih aktivnosti provedena je uz korištenje digitalnih tehnologija, odnosno, tehnologija za rad na daljinu.

DIGITALNA SFERA Upravo je pandemija COVID-19 prisilila mnoge od nas, a samim time i djecu i mlade, da svoje živote i provođenje vlastitog vremena „preselimo“ u digitalnu sferu što je ponovno u fokus dovelo pitanje e-nasilja, odnosno, nasilja putem interneta i digitalnih tehnologija te je zbog toga provedba ovoga projekta bila od izrazite koristi za prevenciju nasilja i e-nasilja među djecom i mladima.

  • Koliko članova broji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu? Provodite li još neke projekte?

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu trenutno je zaposleno 23 zaposlenika, dok je članova Udruge 7. U Centru su zaposleni psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi, odgajatelji, ekonomisti, pravnici. U pitanju je tim mladih, visokoobrazovnih ljudi koji svakodnevno radi na poboljšanju uvjeta života za djecu i mlade kako u samom Osijeku tako i na širem području. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi niz projekta od kojih svakako treba izdvojiti infrastrukturni projekt pod nazivom „Legosi u centru – mjesto za nas!“ kroz koji će u prigradskom naselju Višnjevac nastati najmoderniji Centar za djecu, mlade i obitelj u ovom dijelu RH. Također, svakako vrijedi i spomenuti projekta Centra za sigurniji Internet koji je izravno financiran od Europske komisije te smo u tom smislu jedina organizacija u RH koja vodi ovakvu vrstu projekta što je osiguralo prepoznatljivost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i van okvira RH.

STOTINJAK PROJEKATA U prethodnih pet godina Centar je proveo preko stotinu projekata (lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih) od kojih svaki ima jedan cilj, a to je poboljšanje uvjeta života za najranjivije u društvu, što su upravo djeca i mladi.

  • Na koje sve načine pomažete djeci i njihovim roditeljima?

Osim provedbe velikog niza projekata, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu trenutno vodi 8 poludnevnih boravaka za djecu i mlade u osam gradova i općina RH (Osijek, Darda, Podgorač, Našice, Vinkovci, Slavonski Brod, Požega, Virovitica) gdje se svakodnevno radi spreko stotinu djece i mladih. Kroz navedene poludnevne boravke djeci i mladima osigurani su topli obroci, pomoć u učenju i svakodnevnom radu te je osigurana savjetodavna pomoć. Također, navedena savjetodavna pomoć omogućena je u potpunosti besplatno svoj djeci i mladima, njihovim obiteljima te svima zainteresiranima koji se jave Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. Centar također vodi i mobilni tim za hitne intervencije i savjetovanja te je voditelj besplatne telefonske linije za prijavu nestanka djece u Republici Hrvatskoj.

  • Tko vam se sve i kako može obratiti za pomoć?

Kao što je već ranije rečeno, naša vrata otvorena su za svu djecu i mlade te njihove obitelji ili bilo kojeg drugog korisnika kojemu je potrebna pomoć. Pomoć je moguće zatražiti izravnim dolaskom, telefonom, e-mailom ili poštom, a samu pomoć pružamo kako uživo tako i putem digitalnih tehnologija, ovisno o željama i potrebama korisnika.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg Centra na još neki način?

Već dugi niz godina Centar za nestalu i zlostavljanu djecu kvalitetno surađuje s Gradom Osijekom na nizu projekata te nam je uvijek zadovoljstvo surađivati. Same prostorije u kojima Centar trenutno djeluje u vlasništvu su Grada Osijeka te smo izrazito zadovoljni stretmanom kojeg trenutno imamo. S obzirom na to da je u planu Centra otvaranje vlastite Poliklinike za djecu, mlade i obitelj u Osijeku, smatramo i nadamo se kako će suradnja između Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Grada Osijeka biti podignuta i na višu razinu.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost u poslovanju izrazito je važan faktor u poslovanju, djelovanju i imidžu bilo kojega pravnog subjekta, a činjenica da Grad Osijek iz godine u godinu dobiva najviše ocjene za transparentnost svakako veseli i pokazuje da je grad kao takav izrazito dobro vođen te može predstavljati primjer kvalitetnog vodstva za druge gradova i jedinice lokalne samouprave.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s