ZORISLAV BABIĆ Grad Osijek ima veliko razumijevanje za djelovanje umirovljeničkih udruga

Udruga umirovljenici zajedno Osijek djeluje kontinuirano od 2011. godine ostvarujući svoje temeljne ciljeve i zadaće među kojima se ističu zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa umirovljenika, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među umirovljenicima, organizacija kulturnih, zdravstvenih i edukacijskih aktivnosti, organiziranje sportskih, rekreativnih aktivnosti, te organiziranje i sudjelovanje u različitim humanitarnim akcijama. O projektu „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života 4“, drugim projektima koje provode te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik udruge Zorislav Babić.

Zorislav Babić, predsjednik Udruge umirovljenici zajedno Osijek
  • Udruga umirovljenici zajedno Osijek iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Zaustavimo vrijeme – Ritam zdravog života IV“ dobila je 18.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Program ZAUSTAVIMO VRIJEME – RITAM ZDRAVOG ŽIVOTA provodi se četvrtu godinu za redom. Programski sadržaji se svake godine mijenjaju u skladu s interesima umirovljenika kao ciljane skupine korisnika. Opći cilj programa definiran je kao kvalitetnije uključivanje umirovljenika i građana starije životne dobi u život lokalne zajednice. Realizacijom posebnih ciljeva programa postignuto je unapređenje kvalitete života umirovljenika i građana starije životne dobi na području grada Osijeka putem organiziranih dnevnih  i tjednih aktivnosti, te unapređenje i očuvanje zdravlja i prevencija bolesti umirovljenika i građana starije životne dobi. Sadržaji obuhvaćeni programom bili su prilagođeni ovoj dobnoj skupini. Programske aktivnosti obuhvatile su kreativne radionice, preventivnu zdravstvenu zaštitu, rekreativne, društvene i kulturno-zabavne sadržaje i pružanja usluga  ovisno o zahtjevima umirovljenika.

SVAKODNEVNI ŽIVOT Umirovljenici obuhvaćeni ovim programom imali su priliku steći dodatno samopouzdanje i stečena znanja primjenjivati u svakodnevnom životu i prenositi na svoje generacijske vršnjake.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Odobreni – ugovoreni iznos bio je dostatan za provedbu planiranih aktivnosti, a utrošen je na podmirenje troškova materijala i pribora, organizacije aktivnosti te tiskanje edukativnog i informativnog materijala.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Ciljana skupina obuhvaćena programom je okupila sudionike u starosnoj dobi od 60-85 godina, po spolu 80 % ženske populacije. Potrebe ciljane skupine su zadovoljene kroz uključivanje u različite aktivnosti koje su odabrali prema osobnim sklonostima.

VIŠE OD 300 UMIROVLJENIKA Ukupan broj pojedinačnih korisnika obuhvaćenih programskim aktivnostima je preko 300, budući da su mnogi umirovljenici sudjelovali u više različitih aktivnosti.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

U odnosu na prijedlog programa nije bilo značajnijih odstupanja uvjetovanih pandemijom koronavirusa koje bi utjecale na ostvarenje planiranih aktivnosti.

Zbog ograničenja uvedenih za javna okupljanja, sukladno utvrđenim mjerama Stožera CZ, nije održana završna aktivnosti koja je bila planirana za mjesec prosinac.

  • Koliko članova broji Udruga umirovljenici zajedno Osijek? Provodite li još neke projekte?

Udruga trenutno broji 286 članova koji su za tekuću godinu podmirili članske obveze.

Tijekom 2020. godine provodio se još i projekt DNEVNI BORAVAK ZA UMIROVLJENIKE U GRADSKOJ ČETVRTI „DONJI GRAD“  u partnerstvu s Udrugom Lijepa Starost Osijek.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek ima veliko razumijevanje za djelovanje umirovljeničkih udruga. Naravno da su naše potrebe i ambicije veće od onoga što se ostvari na razini jedne godine. Međutim, i naša udruga ima razumijevanja za činjenicu da su sredstva ograničena, a zahtjevi i potrebe nadilaze mogućnosti financiranja za ove namjene. Stoga na ovo pitanje možemo dati odgovor da je suradnja vrlo dobra i da ćemo je sa svoje strane nastojati i dalje unapređivati.

BEZ NAKNADE Osim financijske potpore provedbi programskih aktivnosti Grad Osijek pruža potporu umirovljeničkim udrugama i putem tijela gradskih četvrti i mjesnih odbora koji udrugama odobravaju korištenje prostora bez naknade.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost prikupljanja i trošenja javnog novca izuzetno je važna za povjerenje građana u one koje tim novcem raspolažu. Osim jasnog uvida u proračun, transparentnost podrazumijeva i racionalni pristup u raspolaganju prikupljenim sredstvima. Zbog toga je transparentnost jedini način da se potrebe i želje svedu u okvire realnih mogućnosti poštujući pri tome prioritete koje prethodno treba racionalno odabrati i stručno verificirati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Jedna misao o “ZORISLAV BABIĆ Grad Osijek ima veliko razumijevanje za djelovanje umirovljeničkih udruga

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s