MARIANA KOPRIVNJAK Svaka pomoć u provedbi projekata i aktivnosti udruge od velike je važnosti

Udruga za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „MOGU“ neprofitna je humanitarna organizacija osnovana 1997. Kroz provedbu programa terapijskog, rekreacijskog i sportskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju te djecu i mlade u riziku, primarni je cilj udruge poboljšanje ukupne kvalitete življenja navedenih skupina. O projektima, suradnji s Gradom te samoj udruzi govori Mariana Koprivnjak, voditeljica udruge.

Mariana Koprivnjak, voditeljica udruge “MOGU”
  • Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Konj, moj prijatelj – on me razumije“ dobila je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Cilj projekta bio je poboljšati fizičko zdravlje i emocionalno stanje osoba s invaliditetom kroz sudjelovanje u radionica skrbi za terapijske životinje te radionicama održavanja i zaštite okoliša.Izravni korisnici obuhvaćeni projektom bile su osobe s invaliditetom iz Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek. U  projekt je bilo uključeno 15-ero korisnika u dobi od 21 do 40 godina s podjednakom zastupljenošću oba spola.

Unutar radionica skrbi za terapijske životinje korisnici su zajedno s volonterima i voditeljima aktivnosti pomagali pri skrbi za terapijske životinje – konje, tj. sudjelovali su u pomoći pri hranjenju, čišćenju te brizi o istima.

SUODNOS I BLIZINA Kroz suodnos i blizinu terapijskih životinja – konja utjecalo se i na jačanje općeg psihofizičkog stanja korisnika, ali i jačanje osjećaja vlastite vrijednosti, zajedništva te stjecanja osnovnih znanja i vještina vezanih za brigu o konjima.

U radionicama zaštite i održavanja okoliša izravni korisnici bili su raspoređeni u grupe u kojima su sudjelovali u plijevljenju ukrasnog grmlja od korova, plijevljenju kamenjara i čišćenje trajnica od ocvalih cvjetova,  odstranjivanje slomljenih i suhih grana ostalog biljnog raslinja, okopavanje rubnih dijelova kamenjara, skupljanje otpalog lišća i dr. Aktivnosti su također imale pozitivan učinak na povećano samopouzdanje i osjećaj korisnosti izravnih korisnika, ali i na jačanje njihove ekološke osviještenosti te važnosti očuvanja prirode i okoliša.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Svaka pomoć u provedbi projekata i aktivnosti Udruge „MOGU“ Osijek uvijek je od velike važnosti. Najveći dio sredstva gore navedenog Projekta utrošen je na troškove uzdržavanja terapijskih životinja te kupovinu i održavanje opreme potrebne za rad Udruge. S obzirom na posebnost usluga koje Udruga pruža te potrebu za kontinuiranom brigom o terapijskim životinjama (hrana, veterinarske i potkivačke usluge, lijekovi i dr.) osigurani iznos svakako ne pokriva ove neizostavne troškove te je od iznimne važnosti osigurati kontinuitet sredstava potrebnih za uzdržavanje svih terapijskih životinja no i svih ostalih troškova..

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U provedbu Projekta bilo je uključeno troje zaposlenih te 25 volontera iz Udruge „MOGU“ Osijek.  Projekt se u cijelosti provodio na prostoru Udruge tj. unutar područja Grada Osijeka.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Vodeći se preporukama i smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH te lokalnih jedinica vlasti poduzeli smo sve moguće mjere kako bi se opasnost od širenja koronavirusa smanjila na najmanju moguću mjeru (osigurane su zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, postavljeni letci i upute o pravilnom pranju ruku te čuvanju socijalne distance i dr.)

Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2020. godine, u razdoblju najrestriktivnijih mjera usmjerenih sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19, aktivnosti projekta usmjerene izravnim korisnicima su privremeno obustavljene radi očuvanja zdravlja samih korisnika ali i izvoditelja aktivnosti te volontera.

PRILAGOĐENO S popuštanjem mjera one su odmah nastavljene prema novom, prilagođenom rasporedu te u skladu s izvorno predviđenim brojem radionica.

  • Koliko članova broji Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek? Provodite li još neke projekte?

Udruga trenutno broji 266 članova, od toga 262 građana te 4 pravne osobe. Trenutno provodimo sljedeće projekte:

1. „MOGU više – mogu bolje“ – trogodišnji program financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je usmjeren stvaranju poticajnog i osnažujućeg okruženja djeci s teškoćama u razvoju te njihovim roditeljima  u svrhu poticanja razvoja socijalnih vještina te jačanja obiteljske kohezije.

2. „Podrškom do snage za dalje“ – projekt financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojem je cilj osigurati podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju  u nošenju sa nepredviđenim i stresnim životnim situacijama

3. „Moj prijatelj konj i ja – zajedno u sportu i rekreaciji“ – projekt financiran od strane Ministarstva turizma i sporta kojem je cilj omogućavanje sportsko-rekreacijskih aktivnosti kao izvan odgojno-obrazovnih aktivnosti što većem broju djece i mladih u svrhu poboljšanja kvalitete života isih

4. „Terapija i aktivnosti pomoću konja“ – projekt financira od strane Osječko-baranjske županije kojem je ciljpoboljšati fizičko zdravlje i emocionalno stanje kod djece i mladih s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom uz podizanje svijesti o očuvanju i zaštiti okoliša.

5. „Program zaštite i očuvanja okoliša“ – program financiran od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje a usmjeren je sufinanciranje zapošljavanja u javnom radu za 2021. Godinu

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek prepoznao je značenje i kvalitetu usluga koje Udruga “MOGU“ Osijek pruža unutar lokalne zajednice te joj kontinuirano pruža podršku kroz različite projekte. Također, Grad Osijek pruža i neizmjernu potporu uprovedbi svih aktivnosti Udruge tako što joj besplatno ustupa prostor za korištenje (19 550 m2) te pokriva iznose mjesečnih režija. S obzirom na gore navedeno, više smo nego zadovoljni postojećom dugogodišnjom suradnjom s Gradom Osijekom te vjerujemo da će se ona nastaviti i u budućnosti.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna je od iznimne važnosti i možemo biti ponosni što je naš grad dobio najvišu ocjenu za transparentnost u ovom području. Navedena transparentnost pomaže i nama – korisnicima proračuna posebno u vremenu kada se često postavlja pitanje opravdanosti financiranja a time i postojanja humanitarnih i  sasvim neprofitnih udruga. S transparentnošću proračuna daje se potpuniji uvid u opravdanost svih podršci koje Grad Osijek pruža te daje prava slika o njegovoj pomoći organizacijama civilnog društva na području Grada. 

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s