JOSIPA MAMUŽIĆ Grad Osijek gledamo kao stalnog partnera u projektima

Udrugu Klikeraj čini tim psihologa i edukatora okupljenih oko ideje stvaranja poticajnog okruženja za razvoj dječjih kognitivnih potencijala. Obogaćivanjem sredine nastoje stvoriti uvjete za istraživanje dječjih interesa te poticanje kognitivnog razvoja kod mališana predškolskog i školskog uzrasta. Kroz znanstveno-istraživački, edukacijski, savjetodavni i praktični rad u području kognitivne psihologije, psihologije kreativnosti te odgoja i obrazovanja darovitih učenika grade poticajno okruženje za rast i razvoj potencijala najmlađih članova zajednice. O suradnji s Gradom Osijekom, projektima koje provode te samoj udruzi više govori Josipa Mamužić, predsjednica udruge.

  • Udruga Klikeraj iz proračuna Grada Osijeka  u 2020. godini za projekt „Psihološko savjetovalište – Sidro“ dobilla je 8.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Cilj projekta bio je osiguravanje psihološke podrške potencijalno darovitoj djeci i njihovim obiteljima s obzirom na specifičnosti i izazove razvoja darovite djece.  Svrha savjetovališta Sidro jest kroz grupne i individualne programe te edukacije razvijati roditeljske kompetencije relevantne u odgoju darovite djece te prevenirati pojavu ometajućih i neželjenih ponašanja kao posljedice učestalo asinkronog razvoja darovite djece.

Razvoj darovite djece karakteriziran je specifičnostima koje zahtijevaju posebnu odgojno-obrazovnu praksu. Darovitu djecu karakteriziraju napredni intelektualni razvoj, emocionalna intenzivnost te asinkronost između intelektualnog i emocionalnog razvoja. Interakcija ovih čimbenika nerijetko rezultira oblicima ponašanja koji djecu sprječavaju u njihovom ravnomjernom razvoju. Iz tog razloga nerijetko se pojavljuju  emocionalne i socijalizacijske teškoće i rizična ponašanja.

PROBLEMI Potencijalno darovita i darovita djeca često pokazuju pretjeranu osjetljivost, anksioznost, socijalizacijske teškoće u pronalaženju sebi sličnih prijatelja što može rezultirati razvijanjem negativne slike o sebi što dalje može uzrokovati ozbiljne psihičke probleme.

Sve navedeno za značajan broj roditelja predstavlja izazove u odgoju, a za neke roditelje i veliki stres. Domaća i međunarodna praksa pokazala je da su za tretman ovakvih razvojnih potreba nužna specifična znanja i odgojne strategije. Obiteljski odgoj u tome ima prioritet i spremnost roditelja za suočavanje s izazovima odgoja darovitih ključan je čimbenik u holističkom pristupu razvoja osobnosti darovite djece.

PROSTOR ZA SAVJET I POMOĆ Savjetovalište predstavlja prostor gdje će roditelji i djeca moći potražiti savjet, pomoć i edukaciju u tretmanu odgojnih i razvojnih teškoća i problema.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Dobiveni iznos je omogućio pokretanje cijele priče koju smo dugo pripremali. Utrošen je na honorare stručnjaka koji su bili uključeni u direktan rad djecom, većinom kroz radionice. Ostale usluge savjetovanja roditelja odradili smo volonterski, a Udruga je osigurala igre i ostale potrošne materijale. Dio sredstava smo vratili budući da se radilo o putnom trošku dolaska stručne osobe u Osijek i rad s djecom. Prebacivanjem u online verziju rada trošak nije bio potreban.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Savjetovalište djeluje na području Osijeka i okolice i u njemu su angažirani stručnjaci iz tima udruge Klikeraj: razvojni i edukacijski psiholozi s višegodišnjim iskustvom u školskoj te kliničkoj i socijalnoj praksi i koji provode planirane sadržaje, programe i druge aktivnosti savjetovališta.

Korisnici savjetovališta su djeca i roditelji koji su korisnici usluga udruge Klikeraj, ali i sugrađani koji se odazvali na javni pozive te djeca s roditeljima upućena kroz mrežu škola koje surađuju s Udrugom. Formirane su bile dvije grupe djece od 7 do 12 godina i od 13 do 18 godina. Svaka grupa brojila je 9-10 djece i mladih.

VEĆI ODAZIV Online savjetovalištu pristupilo je 16 roditelja. Vjerujemo da je projekt proveden uživo, odaziv bi bio značajno veći. S obzirom na problematiku u radu na emocijama grupe su morale biti nešto manje kako bi se osigurala grupna kohezija.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija i provedba epidemioloških mjera nas je dosta “zakočila”. Budući da su se provodile radionice iz područja socijalnog i emocionalnog razvoja kontakt s djecom i dijeljenje iskustva ima vrlo važnu ulogu. Sukladno propisanim mjerama aktivnosti projekta prebacili smo u online verziju. Izgubili smo na kvaliteti, ali ono što smo stvorili jest mreža kontakta i uspjeli smo pružiti savjetodavne usluge roditeljima bez utjecaja na kvalitetu.

  • Koliko članova broji Udruga Klikeraj? Provodite li još neke projekte?

Trenutno, Udruga Klikeraj broji osam članova. Projekte provodimo kontinuirano. U posljednjih sedam godina Udruga Klikeraj u lokalnoj i regionalnoj zajednici aktivno djeluje na području odgoja i obrazovanja darovitih učenika. Naše djelovanje odvija se kroz programe poticanja razvoja za djecu, edukacije namijenjene odgojno-obrazovnim stručnjacima te provođenjem projekata izvaninstitucionalnog obrazovanja darovitih učenika, razvijanje emocionalnih kompetencija i socijalnih vještina te zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ometajućih ponašanja koja mogu biti posljedica asinkronog razvoja darovitih mališana. Nekoliko godina zaredom ostvarili smo suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na projektu “Škola za 21.stoljeće, škola za kreativnost”, projekt Sidro pokrenuli smo i u Đakovu, kontinuirano provodimo projekt “Književni poligon” u suradnji sa školama, trenutno smo partneri u međunarodnom Erasmus projektu GIFTED, a uvijek pripremamo mnogo toga.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek gledamo kao stalnog partnera u projektima. To je naš grad, naša zajednica u kojoj živimo i naša djeca i mladi čiju kvalitetu života nastojimo podići. Svojim radom nastojimo ostvariti značajnije i kontinuirane promjene, želimo biti prisutni i sudjelovati u važnim odlukama a koje se tiču darovite djece. Financiranje projekta “Sidro” jedna je od inicijalnih suradnji te sigurno ne i zadnja. Zadovoljni smo jer nas je Grad prepoznao kao partnere u ovom dijalogu.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Visoka ocjena za transparentnost je izuzetno važna jer na neki način ulijeva sigurnost i povjerenje građana na koji način se troše sredstva. Iskreno me veseli kad vidim da je ljudima stalo do građana i njihove percepcije,  a ovo je sigurno doprinos tome.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s