ŽELJKO BOSILJ Nadamo se da će se dobra suradnja s Gradom nastaviti i ubuduće

Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije broji 77 članova. U 2020. godini udruga je provela četiri projekta na kojima su bili nositelji, a projekt „Informativno-socijalizacijske radionice: čuvajući sebe, pazimo na druge” financiran  je sredstvima iz gradskog proračuna. O projektu, te ostalim aktivnostima govori predsjednik udruge, Željko Bosilj.

Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
  • Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije iz proračuna grada Osijeka u 2020. godini za projekt “Informativno-socijalizacijske radionice: čuvajući sebe, pazimo na druge”dobila je  5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o informativno-edukativnim radionicama i razmjeni potrebnih informacija, koje su se zbog mjera uzrokovanih pandemijom odvijale uživo: individualno ili u manjim grupama koliko su to dopuštale mjere i online za korisnike koji se služe tehnologijom, a nisu bili u mogućnosti doći do udruge. Tema radionica bile su raznovrsne: briga o zdravlju, opće informiranosti osoba sa senzoričkim oštećenjima te različite teme vezane uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života, predavanje o njihovim pravima, pružanje pomoći u ostvarivanju prava. Za zainteresirane korisnike pripremili su se sažeci tjednih novosti i vijesti iz medija prilagođeni njihovim potrebama.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Posljednjih smo godina većinom bili zadovoljni dobivenim sredstvima od Grada Osijeka, no ove smo godine dobili manje sredstava nego do sada. Dobivenim smo novcem podmirili dio troškova projekta: naknada intervenoru, nabavu uredskog i potrošnog materijala i računalni program.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu je sudjelovalo tridesetak osoba, a sam se projekt provodio na području Osijeka.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija je utjecala na projekt, kao što je utjecala na sve pogođene mjerama donesenih zbog pandemija.

PRILAGODBA Zbog ograničavanja broja osoba, nošenja maski, držanja distance, naši su se korisnici trebali prilagoditi svemu tome, što je njima teško palo budući da im je otežana komunikacija i život u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Naime, njima je vrlo važno da vide lice sugovornika kako bi mu mogli očitavati s usana i zbog važnosti mimike lice jer se služe hrvatskim znakovnim jezikom.

VAŽNO Mnogi ljudi u javnim i državnim institucijama ne znaju da bi trebali skinuti masku kad komuniciraju s gluhoslijepim, gluhim i nagluhim osobama jer su oni i prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izuzeti od obveze nošenja maski.

Neki su se uplašili pandemije, nisu željeli izlaziti iz svoga doma nikuda pa smo se trebali prilagoditi i tome kako bi se aktivnosti neometano odvijale, pomoću tehnologije donijeli smo dio aktivnosti i u njihov dom. Jedan je korisnik opet bio vrlo nezadovoljan cijelom situacijom, rekao je da shvaća da je sve to zbog sigurnosti, takva je situacija, ali i bliskost s dragim ljudima je isto toliko važna, jer u udrugu vole dolaziti baš zbog toga što ovdje mogu komunicirati s prijateljima.

Također, pandemija je utjecala i na dotok financijskih sredstava, neki su natječaji za financiranje udruga bili poništeni, bila je otežana mobilnost korisnika te dostupnost nekim važnim institucijama.

  • Koliko članova broji UGSO? Provodite li još neke projekte?

Udruga broji 77 članova. U 2020. godini bili smo nositelji sljedećih projekata i programa: Prevoditelj za gluhoslijepe osobe – nacionalni program osiguravanja uključenosti gluhoslijepih osoba, Ti si mrak!, Uči i znat ćeš, Pišimo na brajici!, a partneri smo bili, između ostalim, na projektima Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba na projektu „Inovativno-senzorni multiregionalni dnevni centar“, Hrvatskome savezu gluhoslijepih osoba „Dodir“ na projektu „Uvijek zajedno“ sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Vrlo smo zadovoljni suradnjom s Gradom, najviše sa suradnjom  s Upravnim odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, iako se takva praksa baš i ne provodi u ostalim gradovima po našem saznanju.

UKLJUČENOST Grad Osijek je zvao udruge s osječkog područja da se uključe u izradu strateškog dokumenta Socijalni plan Grada Osijeka za razdoblje do 2027. godine na što smo se rado odazvali unatoč brojnim obvezama i zgusnutome rasporedu. Također je Grad Osijek u Pravilnik o obavljanju prijevoza osoba s invaliditetom uvrstio i gluhoslijepe osobe te su one od 2021. godine stekle pravo na usluge prijevoza gradskim kombijem.

Također Grad je u vrijeme pandemije smanjio cijenu najma poslovnih prostora, što nam je pomoglo pri održavanju financijske stabilnosti udruge.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost je uvijek bitna, jer što je bolja transparentnost proračuna, to je i veća participacija građana.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s