ZORISLAV BABIĆ Dnevnim boravkom za umirovljenike obuhvaćeno je 370 korisnika

U listopadu 2020., nakon Dnevnog boravka u Gornjem gradu, otvoren je novi i u Donjem, na Zelenom polju 5. Projekt „Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti“ usmjeren je na veću socijalnu uključenost financijski ugroženih starih, bolesnih i teško pokretnih sugrađana. O samom projektu više govori Zorislav Babić, predsjednik udruge Umirovljenici zajedno Osijek.

Zorislav Babić, predsjednik udruge Umirovljenici zajedno Osijek
  • Koji je cilj projekta Dnevni boravak za umirovljenike i koliko je korisnika njime obuhvaćeno?

U listopadu 2020., nakon Dnevnog boravka u Gornjem gradu, otvoren je novi i u Donjem, na Zelenom polju 5. Projekt „Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti“ usmjeren je na veću socijalnu uključenost financijski ugroženih starih, bolesnih i teško pokretnih sugrađana. Projektom je obuhvaćeno 370 korisnika kroz razne aktivnosti. Uz njih je uključeno i 18 predstavnika pružatelja socijalnih usluga.

  • Koje sve aktivnosti provodite?

Uz korištenje poludnevnog boravka, za njih su organizirane tematske radionice, te organizacija slobodnog vremena. Osim društvenih igara koje su im na raspolaganju (čovječe ne ljuti se, šah, pikado…), u prostorijama na Zelenom polju imamo i televizor, kao i priključak na Internet, a dostupan im je i dnevni tisak.

RADNO VRIJEME BORAVKA Radno vrijeme Dnevnog boravka je od 8 do 14 sati i u prosjeku ga dnevno koristi 20-ak umirovljenika.

  • Kakva je trenutna situacija s boravkom, imajući na umu pandemiju koronavirusom?

Zbog trenutnih epidemioloških mjera oba su Dnevna boravka u gradu zatvorena, no dok je situacija bila povoljnija, od ponedjeljka do petka za umirovljenike smo organizirali razne radionice. Nadamo se da će boravak ubrzo ponovno otvoriti vrata, a tada nam je u planu i otvorenje izložbe radova umirovljenika.

  • Tko je nositelj projekta? Provodi li se on u suradnji s nekim udrugama/partnerima?

Nositelj projekta je Grad Osijek, a projekt se provodi zajedno s partnerima GD Crvenog križa, Dkolektiv (Volonterski centar Osijek) i Umirovljenici zajedno Osijek.

  • Postoji li plan nastavka ovog projekta – otvaranja novih Dnevnih boravaka za umirovljenike?

U tijeku su pripreme za realizaciju uređenja još jednog prostora u Višnjevcu, kako bi se i umirovljenicima tog prigradskog naselja također pružila mogućnost druženja u Dnevnom boravku. Nadam se da će se novi Dnevni boravak ubrzo otvoriti i to na mjestu nikada zaživjele tržnice. Naša će udruga, zajedno s GD Crvenoga križa i Volonterskim centrom i tamo osmisliti programske sadržaje i usluge za umirovljenike, kao što su mjerenje šećera i tlaka.   

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s