INES NOVAK Grad Osijek ima snažno civilno društvo

Ines Novak, predsjednica Dječjeg kreativnog centra "Dokkica"

Dječji kreativni centar DOKKICA nevladina je, neprofitna udruga čiji su ciljevi organiziranje, provođenje, poticanje, promicanje i razvijanje programa, projekata, aktivnosti, inicijativa i usluga u području socijalne djelatnosti, odgoja, obrazovanja i znanosti, ljudskih prava (posebno prava djece), kulture i umjetnosti, demokratske političke kulture, održivog razvoja i to ponajprije za djecu i mlade. O projektu “Održivi razvoj kroz dramski odgoj”, suradnji s Gradom Osijekom i nadolazećim projektima govori Ines Novak, predsjednica DOKKICE.

Ines Novak, predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA
  • Dječji kreativni centar DOKKICA iz proračuna Grada Osijeka u 2020. godini za projekt „Održivi razvoj kroz dramski odgoj“ dobio je 9.275 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Održivi razvoj kroz dramski odgoj“ provodio se s ciljem jačanja kapaciteta učenika i nastavnika za učenje o temama održivog razvoja pomoću dramskog odgoja i stvaralaštva te povezivanja s lokalnom zajednicom. Specifični ciljevi projekta bili su jačanje kapaciteta nastavnika za poučavanje o temama održivog razvoja pomoću dramskog odgoja i stvaralaštva, osnaživanje učenika za učenje o temama održivog razvoja multidisciplinarnim pristupom, promocija održivog razvoja dramskim stvaralaštvom djece, popularizacija kazališne umjetnosti među djecom, osnaživanje volontera – studenata nastavničkih fakulteta u organizaciji izvanškolskih aktivnosti za djecu, obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade održavanjem Festivala učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“. 

PARTNERI Partneri na projektu bili su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatski centar za dramski odgoj i 8 osnovnih škola: OŠ August Šenoa (Osijek), OŠ Bilje, OŠ Darda, OŠ Frana Krste Frankopana (Osijek), OŠ Matija Gubec (Čeminac), OŠ Retfala (Osijek), OŠ Vladimira Becića (Osijek) i OŠ Zmajevac.

Projekt se provodio od studenog 2019. do kolovoza 2020. godine, a jedna od projektnih aktivnosti –  Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“ održao se 9. godinu za redom, iznimno, zbog pandemije, u kolovozu (inače se Festival održava svake godine u ožujku). Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 95.000,00 kn i Grad Osijek s 9.275,00 kn.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što se on utrošio?

Financijskom podrškom Grada financirali smo promotivne materijale za sudionike Festivala „POZOR! Plivamo na sceni“. Naime, svake godine, svi sudionici Festivala, osim priznanja, zahvalnica i Nagrade „Ribica“, dobiju na dar promotivni materijal s prepoznatljivim vizualom – maskotom Festivala – našom legendarnom Ribicom. Ove godine smo dijelili ukrasne jastuke s maskotom Festivala i stihovima pjesme posvećene dječjem dramskom stvaralaštvu „Gluma je radost, igra i mašta, a možeš biti apsolutno svašta“.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu je sudjelovalo trinaest nastavnika, voditelja školskih dramskih grupa i 157 učenika iz 13 osnovnih škola s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije. U okviru projekta za nastavnike smo organizirali dvije stručne edukacije; jednu na temu održivog razvoja pod vodstvom dr.sc. Renate Jukić, voditeljice Kolegija „Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj“ na Filozofskom fakultetu u Osijeku i drugu na temu dramskog odgoja pod vodstvom Ivana Kristijana Majić, dramskog pedagoga i kazališnog redatelja. Za učenike smo organizirali dramske radionice pod vodstvom Ane Škaro, dramske pedagoginje, a pod vodstvom Vladimira Krušića i Stele Macakanja Bačić nakon Festivala je održan Okrugli stol za mentorice na temu dramskog odgoja. Projekt se provodio u Osijeku s tim da je jedna aktivnost vezana uz Zagreb – predstavljanje Festivala članovima Hrvatskoga centra za dramski odgoj.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Prije svega, zbog pandemije koronavirusom, morali smo produžiti rok provedbe projekta, a glavnu aktivnost – Festival, umjesto u ožujku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, uz brojne izazove, održali smo krajem kolovoza ispred Kulturnog centra uz manji broj aktivnih sudionika (umjesto 13 dramskih grupa nastupilo je pet).

  • Koliko članova broji DOKKICA? Provodite li još neke projekte?

DOKKICA broji 11 članova Skupštine i oko 160 članova korisnika koji redovno pohađaju razne programe. Trenutno provodimo projekte „Mir je moj đir“ (voditeljica Maja Varga Bradvica) i „I TATA JE VAŽAN“ (voditeljica Ines Novak) i to već 3. godinu za redom uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz podršku istoga Ministarstva i trogodišnji program „Alternativni centar podrške za djecu i roditelje“ (voditeljica Andrea Žulj) u okviru poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ (2020. – 2023.). Uz navedeno provodimo desetak odgojno-obrazovnih programa za djecu.

IZNIMNO Trenutno smo u razvoju novog edukativnog medijskog projekta „JUNACI PRIRODE“ za koji pokušavamo naći donatore i sponzore kao i za jubilarni, 10. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni“ koji planiramo, iznimno, zbog aktualne situacije, održati u lipnju (4. – 6. lipnja) i to prvi puta u trajanju od 3 dana i uz sudionike izvan Osječko-baranjske županije. Trenutno imamo prijavljeno 20 dramskih grupa iz različitih dijelova Hrvatske.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg Centra na još neki način?

Suradnja s Gradom uvijek može biti bolja, a kvaliteta suradničkih odnosa ovisi o pojedincima. Grad pomaže rad Centra na način da povremeno pruži tehničku podršku (prošle je godine pomogao u osiguranju uvjeta za održavanje nekih aktivnosti kroz posudbu stolica za izvedbu predstave za djecu te dodjelu prostora Stare pekare za održavanje tribine za mlade u okviru projekta „Mir je moj đir“).  Grad Osijek je krajem 2020. godine potpisao partnerstvo DOKKICI na projektu „Razvoj inovativnih socijalnih usluga – Integrativni centar za savjetovanje i podršku“ u okviru ITU natječaja koji je postupku procjene. Postoje razni načini suradnje s Gradom, no, ona ovisi o brojnim čimbenicima. Smatram da bi suradnja organizacija civilnoga društva i Grada trebala i mogla biti puno bolja, ne samo jer Osijek ima snažno civilno društvo, nego i s obzirom na činjenicu da je Gradsko vijeće Grada Osijeka na 38. sjednici održanoj 22. prosinca 2004. godine, donijelo je zaključak o prihvaćanju Povelje o suradnji Grada Osijeka i građanskih udruga. Koliko se ta suradnja do danas razvila, neka procjene oni koji su dio te priče.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Nije mi poznato tko dodjeljuje ocjenu za transparentnost i prema kojim kriterijima, no, ukoliko su podatci vjerodostojni, to je za čestitati. Kao i ranijih godina, tako i danas, mogu reći da je transparentnost proračuna bilo koje gradske uprave, javne ustanove ili organizacije civilnoga društva nešto što se podrazumijeva.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: