MARKO PERKOVIĆ Nakon projekta svirači će moći pratiti folklornu skupinu u scenskom nastupu

Marko Perković, tajnik KUD-a "Josipovac"

Svaki kulturni sadržaj koji KUD Josipovac stvara od osnutka 2011. godine je besplatan za publiku. Organizacijom umjetničkih radionica za djecu, mlade i odrasle građane u prostorijama mjesnog odbora nudi se kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena i potiče razvoj pozitivnih osobina kod tih populacija te se potiče međugeneracijska suradnja i solidarnost. O projektu „Tamburaška škola“ govori tajnik KUD-a i voditelj projekta, Marko Perković.

  • KUD Josipovac iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka u 2021. godini za projekt „Tamburaška škola“ dobio je 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

„Tamburaška škola“ naziv je planiranog projekta okupljanja, školovanja i daljnjeg usavršavanja djece i mladih. Cilj projekta je odgojiti kvalitetan tamburaški kadar s ciljem poticanja stvaralaštva i njegovanja tradicije u tamburaškoj glazbi. Glavne projektne aktivnosti predviđaju pripremu i provedbu edukativnih glazbenih radionica sviranja tamburaških glazbala te nabavu tradicijskih glazbala, glazbene opreme i edukativnog materijala.

Tamburaška škola polaznicima omogućuje stjecanje znanja i vještina za solističko ili grupno sviranje svih tamburaških instrumenata, uz samu praksu sviranja, polaznici uče notno pismo koje je neophodno za svladavanje samog sviranja te ostale dijelove teorije glazbe, dinamike i agogike. Uz teoriju glazbe i konkretno sviranje tambure, polaznici usvajaju znanja o tradiciji i tradicijskim glazbenim instrumentima, ali i o umjetničkoj tamburaškoj glazbi kao sve priznatijoj. Po završetku planiranih aktivnosti svirači su osposobljeni pratiti folklornu skupinu u scenskom nastupu. Ukupno vrijeme trajanja projekta je 8 mjeseci, a po završetku edukacije planirano je održavanje seminara o povijesnom i kulturnom značaju tradicijskih glazbala u Hrvatskoj s naglaskom na glazbala karakteristična za područje Slavonije.

KREATIVNOST I RAZVOJ Putem održavanja radionica u prostorijama mjesnog odbora na području sjedišta udruge nudi se kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena djece i mladih, a istodobno se potiče razvoj njihovih pozitivnih osobina.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Stručni suradnik u provedbi projekta je Dora Vujnović, studentica Glazbene pedagogije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijekuu s dugogodišnjim iskustvom, a u provedbi projektnih aktivnosti značajnu ulogu ima i Tihomir Horvat, koji je inače zadužen za tehničku opremu u vlasništvu udruge te predsjednik Ivica Glogač. Planirano mjesto provođenja projekta je u sjedištu udruge, Hrvatski dom Josipovac. Ciljna skupina projekta su djeca, ukupno njih 10.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Pandemija koronavirusa uvelike utječe na provedbu projekta, ali zahvaljujući izvoditeljici aktivnosti, djeci polaznicima i njihovim roditeljima, određene edukativne aktivnosti održavaju se na daljinu. Također je pandemija utjecala i na uplaćivanje članarine, koja je inače u ovom Društvu godišnja i ista za sve kategorije članstva te iznosi  10 kuna.

UMANJENE Nažalost, donacije građana od početka pandemije do danas značajno su umanjene. Još uvijek je na snazi Odluka o zabrani korištenja društvenih prostorija kao i ostale mjere i preporuke koje trenutno onemogućavaju redovan rad udruge.

  • Koliko članova broji vaš KUD? Provodite li još neke projekte?

KUD Josipovac trenutno broji ukupno 260 članova.  Kroz godinu planiramo i provedbu projekta pod nazivom „Šnajderaj“ u sklopu kojeg će se nabaviti materijal i izraditi dijelovi slavonske narodne nošnje potrebne radi kompletiranja zbirke narodnih nošnji s ciljem kvalitetnog predstavljanja folklorne baštine.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg KUD-a na još neki način?

Suradnja Grada Osijeka i KUD-a Josipovac je zadovoljavajuća. Voditeljstvo udruge svjesno je proračunskih mogućnosti i veličine grada Osijeka. Stvarne potrebe izrazito su veće od prihoda kojima udruga raspolaže. Prostora za pojačanu suradnju na obostrano zadovoljstvo ima, prije svega u području kulturno umjetničkog amaterizma na području grada Osijeka.

PROSTOR Grad Osijek pomaže na način da udruga koristi prostorije Hrvatskog doma Josipovac koji je vlasništvo Grada Osijeka bez naknade, ali želim ovim putem pohvaliti pojedince iz svih udruga korisnika društvenog doma koji sustavno sudjeluju u različitim manjim popravcima, kao i održavanju čistoće zgrade i okoliša.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna. Potrebno je pojednostavljenim oblikom svim građanima omogućiti uvid u proračunski proces i potaknuti ih na sudjelovanje u procesu izrade proračuna. KUD Josipovac također sustavno odgovorno i transparentno upravlja financijama što dokazuje i pravovremenim i javno dostupnim prikazivanjem godišnjih financijskih izvješća.

Ipak, ne umanjujući važnost određenih udruga koje su unazad nekoliko godina korisnici proračunskih sredstava žalosti činjenica da njihove aktivnosti nisu poznate široj javnosti te je upitno koliko broje članova i sudionika programa te u kojoj mjeri kao takve doprinose općem dobru.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: