MARIO MATOKOVIĆ Oslikat ćemo derutnu fasadu vrtića “Mak”

Mario Matoković, predsjednik Udruge za kreativni razvoj Osijek i voditelj projekta "Mjesta kreativnog pogleda"

Udruga za kreativni razvoj Osijek (UKRO) neprofitna je organizacija osnovana 2008. godine. Nastala je kao inicijativa za poboljšanje percepcije spram likovnosti i predmeta Likovne kulture. O projektu “Mjesta kreativnog pogleda”, suradnji s Gradom te ostalim projektima više govori predsjednik udruge i voditelj projekta, Mario Matoković.

Mario Matoković, predsjednik Udruge za kreativni razvoj Osijek i voditelj projekta “Mjesta kreativnog pogleda”
  • Udruga za kreativni razvoj „Osijek“ iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka u 2021. godini za projekt „Mjesta kreativnog pogleda“ dobila je 8.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Festival “Mjesta kreativnog pogleda” je projekt koji se bavi lokacijama koje okružuju derutne, oronule fasade te je u cilju istoga prenamijeniti ih u mjesta kreativna pogleda i sastajališta. Konkretno radi se o vrtiću „Mak“ u Donjem gradu koji već desetak godina ne izgleda kao mjesto gdje naši najmlađi trebaju odrastati. 

PROČELJE KAO SREDSTVO Tako je i nastala ideja o pročelju kao metodičko-didaktičkom sredstvu, koje bi ujedno služilo kao pomoć u radu odgajateljica s djecom. Ideja se javila prilikom svakodnevnog odlaska u vrtić te “bježanjem oka” od navedenih mjesta.

Likovni umjetnici će kroz radne sastanke s odgajateljicama u vrtiću doći do rješenja koja će ujedno pomoći u razvoju mišljenja, načinu kako najmlađi promatraju svijet; suprotnost šablonskog načina razmišljanja odnosno onomu što težimo u odgoju najmlađih, a to je promišljanje, analiza, hrabrost, iskorak izvan okvira, odnosno izgradnja vlastitog “ja”.  Također, festival se očituje u tome što inicijativa poput ove još nije realizirana na području grada Osijeka ili Republike Hrvatske.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Ovakav vid festivala zahtjeva izdašna sredstva s obzirom da se radi o oslikavanju gotovo 1000m², a namjenska sredstva od Grada Osijeka su skromna i niti približno dovoljna. Pomalo smo iznenađeni time što inicijativa nije prepoznata s obzirom da komunikacija između Grada i nas traje već neko duže vrijeme, naravno isključivo vezano uz ovaj projekt. No to nas neće obeshrabriti jer smatramo da se ovime na neki način odužujemo prije svega odgajateljicama koje odlično rade s našom djecom i zajednici koja će, nadam se, prepoznati važnost ovog projekta.

ODLIČNA KOMUNIKACIJA Također želimo istaknuti da smo u odličnoj komunikaciji s odgajateljicama i ravnateljicom Dječjih vrtića Osijek, Marijom Štambuk Čabaj koje su na prvu rekle da je to upravo ono što im je potrebno.

Unatoč svim trenutnim preprekama, ponajviše financijskim, nadam se da ćemo ovaj jedinstveni projekt privesti kraju, svi zajedno dignuti ruke u zrak i viknuti “Uspjeli smo!”.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

Gledajući s tehničke strane biti će uključeno petero umjetnika/ca zajedno s Teom Jurišić kao umjetničkom voditeljicom projekta koja će predvoditi umjetnički tim i raditi na oblikovanju rješenja u komunikaciji s odgajateljicama te u rujnu ove godine prionuti konkretizaciji ideja. Najvažnije je da će u samome projektu sudjelovati i naši najmlađi s obzirom da će se projekt odvijati u donjogradskom vrtiću „Mak“.

  • Je li na provedbu projekta utjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

S pandemijom zasada nemamo nikakvih poteškoća te se nadamo da niti nećemo imati, posebice uzevši u obzir veličine ploha koje će umjetnici oslikavati. Distanca i sve ostale zakonitosti će biti poštivane. Prošla godina je bila teža jer smo projekt umjetničke rezidencije  s Markom Markovićem, rođenim Osječaninom, koji trenutno živi i djeluje u Beču, nažalost morali reaizirati online te nam je zbog toga iznimno žao. Samim time se nadamo da će ovo neizvjesno vrijeme što prije proći.

Koliko članova broji vaša udruga? Provodite li još neke projekte?

Udruga broji 8 akademski obrazovanih članova i djelujemo na polju vizualne umjetnosti.

JEDINSTVEN PROJEKT Četvrtu godinu zaredom provodimo projekt ”MMML Studio / Umjetničke rezidencije” koji je opet jedinstven u ovim prostorima te i ove godine ugošćujemo dvoje mladih umjetnika.

Detalje o tome ćete saznati uskoro ukoliko nas pratite na društvenim mrežama.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način?

Od prve prijave 2016. godine na natječaje Grada Osijeka vezanih za javne potrebe u kulturi naši projekti su financirani. Zadovoljni smo i ne želimo se žaliti, već raditi na promociji grada i kulture za koju smatramo da Osijek ima i zaslužuje. Vodimo se motom da uvijek može bolje i tome stremimo pa tako možemo biti ponosni na broj pozitivnih reakcija na rezidencijalne projekte od samih kulturnih djelatnika u gradu, ali i na širem kulturnom, nacionalnom nivou. 

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Smatramo da je transparentnost iznimno važan faktor u današnje doba, stoga podupiremo činjenicu da se unazad nekoliko godina i sama transparentnost unutar financiranja projekata dovela do razine da nema više tzv. “muljanja” unutar projekata. U tom slučaju isplivali su ili će isplivati oni najtransparentniji, a nadamo se i najkvalitetniji.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: