ANA ZRNIĆ S Gradom sudjelujemo u projektima EU iznimno značajnima za osječku kulturu

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij, besplatno javno događanje koje je namijenjeno svim dobnim skupinama. Organizira ju Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet. O ovogodišnjoj Kreativnoj riznici, ostalim aktivnostima te suradnji s gradom Osijekom, govori predsjednica udruge, Ana Zrnić.

Ana Zrnić, predsjednica Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji
  • Andizet – Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka u 2021. godini za projekt „Kreativna riznica 2021: Meandrirana kreativnost“ dobio je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij kreativne industrije čija tradicija održavanja teče od 2015. godine. Prvi je popularizacijski simpozij ovakvog tipa u gradu Osijeku, ali i u Republici Hrvatskoj jer je besplatno javno događanje za izlagače i posjetitelje.

CILJ PROJEKTA Cilj ovog projekta potaknuti je kreativne potencijale društva na sudjelovanje u promicanju kreativne industrije te ih informirati, educirati i otvoriti im spoznaje o gospodarskim potencijalima 12 sektora industrije koja je trenutačno u institucionaliziranju.

Svake godine Kreativna riznica ima svoju krovnu temu te je tako 2021. godine za krovnu temu proglašena Meandrirana kretivnost, odnosno načini na koje kreativni djelatnici „meandriraju“ prijevojima vlastitih kreativnih procesa, ali i institucijskih uvjetovanosti.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Institut Andizet pozdravlja i zahvaljuje na svakoj potpori, a kada je ona popraćena i novčanim sredstvima kojima nas grad Osijek redovito prati, dobivamo potvrdu kako smo na pravom putu. Ovogodišnju potporu utrošit ćemo na grafičko oblikovanje popratnih materijala te na snimanja i fotografiranja izlagača kako bismo ih u trenutku sveugroze što vjernije približili korisnicima. Kreativna riznica još od inicijalne održane 2015. godine njeguje prepoznatljivost inovativnih uređenja interijera i svojim vizualima te arhivom i promemorijom videosadržaja i fotografija.

  • Što će se sve održati u sklopu ovogodišnje Kreativne riznice?

Tradicionalno se Kreativna riznica održava u travnju. Ove godine od 21. do 24. travnja. Zbog pandemijske situacije ovogodišnja riznica održat će se u hibridnom obliku (fizički i online). Fizički je ograničen broj osoba dok se uživo na našim društvenoj mreži Facebook prenosi svako događanje iz programa, čime je Kreativna riznicai nadalje dostupna svim zainteresiranim posjetiteljima. O

SVAKODNEVNO Osim toga, sva se događanja trajno pohranjuju na Youtube kanalu Instituta Andizet te se u svako doba može pogledati događaj iz programa Kreativne riznice.

  • Koliko je osoba sudjelovalo u projektu? Gdje se on provodio?

U projektu Kreativna riznica programski i organizacijski sudjeluje 30-ak osoba koje svojim volonterskim aganžmanom pridonose realizaciji projekta. Kreativna riznica fizički se provodi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, ali se materijali brižljivo pripremaju za prijenose uživo kao i njihovo pohranjivanje na mrežne stranice Kreativne riznice. Zbog online prijenosa uživo možemo reći da se Kreativna riznica provodi diljem svijeta.

  • Je li na provedbu projekta Kreativna riznicautjecala pandemija koronavirusom? Na koji način?

Zbog prilagođavanja COVID-19 situaciji sadržaji Kreativne riznice činomo dostupnima putem online prijenosa uživo, a dostupni su svima putem Facebooka Kreativne riznice, a potom i putem Yutube kanala Andizet. Na ovaj način industrija u nastajanju, njezini prijepori i potencijali postali su javno vidljivi i dostupni svima. Samim time zbog novog koncepta održavanja, troškovi Kreativne riznice su drugačiji te je financijski plan projekta prilagođen novonastaloj situaciji.

NOVI NAČIN Pandemija nam je omogućila da stvorimo novi način održavanja Kreativne riznice koji se pokazao izvrsnim i podloga nam je za promišljanje da nastavimo organizaciju sljedećih Kreativnih riznica i na ovaj način.

  • Koliko članova broji Institut Andizet? Provodite li još neke projekte?

Institut Andizet trenutačno broji 12 članova, a od ove godine imamo i jednu zaposlenu osobu na projektu. Uz Kreativnu riznicu, Institut Andizet provodi brojne projekte iz domene kulture i kreativne industrije. Izuzetno smo ponosni na naše europske projekte: Mladi u kulturi (MUK) i Rotor kreativne industrije na kojima smo partneri. Pozivamo da se informirate o našim projektima putem naše mrežne stranice (www.andizet.hr) i budete djielom njih jer naša je misija približavati izazove kreativne industrije svim zainteresiranim građanima.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad Instituta Andizet na još neki način?

Grad Osijek podupire Kreativnu riznicu svake godine kroz program javnih potreba u kulturi te smo zadovoljni što je grad prepoznao rad Instituta Andizet i što svojom financijskom potpotporom pomaže u ostavrenju andizetskih projekata.

SURADNJA Osim toga, drago nam je što zajedno s Gradom sudjelujemo u projektima Europske unije koji su iznimno značajni za kulturu Grada Osijeka i kretivnu industriju Grada. Samim time, grad se može promovirati kao suvremena kulturna i kreativna destinacija Republike Hrvatske u kojoj se prezentira i razvija kreativna industrija.

  • Grad Osijek je i u ovoj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost je važna za svaku organizaciju i instituciju koju karakterizira javno djelovanje budući da takva tijela imaju odgovornost prema najširoj zajednici. Kako se proračun grada Osijeka financira iz državnog proračuna koji u konačnici financiraju hrvatski građani, jedino se transparentnošću proračuna javnost na adekvatan način može informirati o trošenju javnih sredstava te se može ustanoviti koliko su javne institucije efikasne i racionalne u trošenju sredstava. Na takav način omogućava se sudjelovanje svih članova društva. Čestitamo Gradu na najvišoj ocjeni te želimo da se ista praksa i dalje razvija u kontekstu postizanja što većeg društveno odgovornog djelovanja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2021. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s