S radom započeo osječki krematorij, drugi u Hrvatskoj

U Osijeku je s radom započeo novi krematorij, drugi po redu u Hrvatskoj, u čiju je izgradnju i opremanje iz gradskoga proračuna uloženo 3,5 milijuna kuna. Kremacija na osječkome Centralnom groblju koštat će 3435 kuna, a prve četiri obavljene su već u utorak – rekao je direktor gradske komunalne tvrtke Ukop d.o.o., Hrvoje Ostrički.

Vrijednost radova i opreme je 3,5 milijuna kuna, što je u potpunosti financirao Grad Osijek. Krematorij je prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice i trenutačnoj infrastrukturi, tako da je bitno smanjen trošak izgradnje. Uz krematorij, obnovljena je i mrtvačnica s novim digitalnim uslugama.

DVOSTRUKO JEFTINIJI Tako će za građane Osijeka i okolice trošak kremacije biti dvostruko jeftiniji nego do sada.

Direktor ,,Ukopa” Hrvoje Ostrički pojasnio je kako su troškovi kremacije u Zagrebu iznosili 6300 kuna jer su uključivali trošak prijevoza urne i pokojnika te da cijena kremacije u Osijeku od 3435 kuna obuhvaća uslugu preuzimanja pokojnika, izvršenja potrebnih evidencija i pregleda, kremacijski lijes, urnu, posebne plastične vreće te postupak kremacije. Naglasio je i kako su za provođenje postupka kremacije obučena četiri djelatnika Ukopa, a prvo je testiranje obavljeno već pri preuzimanju kremacijske peći, i to spaljivanjem patološkog otpada iz osječkog KBC-a.

U Gradu sada očekuju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine ali i porast trenda kremacije u Europi.

KREMACIJA U EUROPI Naime, u Njemačkoj je postotak kremiranih pokojnika oko 50 posto, jednako kao i u Zagrebu, u Sloveniji 88 posto, a u Švedskoj se pak 95 posto pokojnika kremira.

Jedna misao o “S radom započeo osječki krematorij, drugi u Hrvatskoj

  1. …šteta što nitko od nadležnih službi nije niti razmotrio moje, višekratne (višegodišnje!), prijedloge da se, po uzoru na mnoge naprednije zemlje, baš mi (prvi u Hrvatskoj!) odvažimo odabrati zbrinjavanje posmrnih ostataka pokojnika: krionizacijom ili biološkim postupcima brze, jeftine i etički prihvatljivije, metode koja bi zamijenila (sada već zastarjelu i skupu, ekološki ugrožavajuću – a i mnogima i svjetonazorski odbojnu, inačicu – koju sada mi imamo…?!?!
    *…ujedno: trošak nije dvostruko jeftiniji, nego: upola (značenje izraza: dvostruko primjenjujemo samo uz rastuće oznake!)…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s