SABINA KOŽELJ-HORVAT Manjine održavaju svoju kulturu i tradiciju, to doprinosi bogatstvu Grada

Sabina Koželj-Horvat, predstavnica slovenske nacionalne manjine grada Osijeka

U Osijeku postoje, žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovenska nacionalna manjina koja se okuplja i oko Slovenskog kulturnog društva Stanko Vraz. Koje aktivnosti provode, na koji način surađuju s Gradom Osijekom, govori Sabina Koželj-Horvat, predstavnica slovenske manjine u Osijeku.

Sabina Koželj-Horvat, predstavnica slovenske nacionalne manjine grada Osijeka
  • S koliko sredstava iz proračuna Grad Osijek podržava rad slovenske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Grad Osijek godišnje planira i raspoređuje sredstva za rad slovenske nacionalne manjine u iznosu 10.000 kuna i time prema planu pokriva osnovne troškove za rad kao što su usluge knjigovodstvenog servisa, usluge platnog prometa, usluge mobilnog telefona, nabava uredskog materijala, naknade za prijevoz i reprezentaciju.Dobivenim sredstvima smo zadovoljni.

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Iznos je dovoljan i pokriveni su osnovni troškovi za rad predstavnika manjine.

  • Koja je uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Kao izabrani predstavnici posrednici smo između gradske uprave i pripadnika manjina. Rješavamo manjinsku problematiku u lokalnoj zajednici. Pripadnici manjina nam se mogu obratiti vezano za informacije o dobivanju državljanstva, učenje slovenskog jezika, za prijevode službenih dokumenata i ostalu problematiku vezanu uz manjine. 

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Prošle godine su se trebali održati 5. Dani Slovenije u Slavoniji sa bogatim programom i uglednim gostima. Tu već tradicionalnu manifestaciju izvodimo u suradnji sa Slovenskim veleposlanstvom u Zagrebu i kulturnim djelatnicima iz Slovenije. Zbog mjera stožera otkazane su i ostale redovite aktivnosti, otkazani su sastanci sa pripadnicima manjine, konzularni dani s rješavanjem problema dobivanja državljanstva i ostali poslovi. Škola slovenskog jezika održava se elektroničkim putem i to je jedina aktivnost koja se na taj način odvija neometano.

  • Kako je na aktivnosti koje provodite utjecala pandemija koronavirusom?

Pandemija je spriječila većinu planova, prošlogodišnji planovi su prebačeni na ovu godinu, a i trenutno se aktivnosti ne smiju izvoditi zbog mjera stožera.

BEZ OBILJEŽAVANJA Prošle godine prvi put nismo obilježili Dan nacionalnih manjina grada Osijeka u svibnju.

Aktivnosti se prebacuju na neko iduće vrijeme, na primjer, prošle godine je planirano izdavanje zbornika o znamenitim predstavnicima manjina koji žive ili su živjeli i radili u Osijeku. Svi materijali su poslani u HAZU i očekuje se da će knjiga izaći ove godine.

Neke aktivnosti se otkazuju, kao na primjer dugogodišnja manifestacija nacionalnih manjina Šarena jaja bojama grada. Sve više stvari se rješava elektroničkim putem.

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

U Osijeku žive pripadnici 22 manjine i djeluje 12 manjinskih udruga. Sve manjinske udruge dobro međusobno surađuju i jednako s Gradom Osijekom.

BOGATSTVO Svaka manjina može održavati svoju kulturu i tradiciju čime doprinosi bogatstvu kulturnih sadržaja Grada Osijeka.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Grad osigurava prostorije i koordinira sastanke, što je trenutno zbog pandemije prebačeno na elektronsku komunikaciju. Suradnja s predstavnicima grada je odlična kao i do sada.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po Vašem mišljenju, važna?

Dobro je da građani znaju kako se i na što se troši novac. Na službenim stranicama Čist račun osječki proračun se nalaze sve informacije o javnoj potrošnji. Treba nastaviti s tom praksom. 

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: