JAGODA CVETIČANIN Želja nam je da Osijek dobije titulu Grada prijatelja u Makedoniji

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i makedonska  nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva „Braća Miladinovci“. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom Osijekom, govori Jagoda Treneska Cvetičanin, predstavnica makedonske manjine u Osijeku.

Jagoda Cvetičanin, predstavnica makedonske nacionalne manjine grada Osijeka
  • S koliko sredstava iz proračuna Grad Osijek podržava rad makedonske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Grad Osijek podržava rad svakog Predstavnika nacionalne manjine s 10.000 kn godišnje. To je skroman iznos, ali Makedonci nemaju Vijeće u Gradu, što bi im osiguralo četiri puta veća sredstva.  Razlog je njihovo neizjašnjavanje u dovoljnom broju. Na popisu za manjinske izbore u svibnju 2019. bilo je 153 Makedonaca u gradu Osijeku i okolici.     

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Planovi i programi su uvijek veći, a raspoloživi iznos nije dovoljan. Ipak, od pomoći je. Sredstva za rad se troše namjenski i pravdaju tromjesečnim izvješćima za gradski prijevoz, mobilni telefon s internetom, knjigovodstvene usluge, uredski materijal, službeni put s ili bez dnevnice u Hrvatskoj.       

  • Koja je uloga predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Predstavnik nacionalne manjine treba: pratiti provedbu Ustavnog zakona i ostale zakone o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj; nazočiti sjednicama Gradskog Vijeća; dogovarati prijam kod gradonačelnika prilikom posjete delegacija uzvanika iz Makedonije; nazočiti na radnim sastancima s predstavnicima uprave Grada; surađivati s ostalim manjinama u gradu Osijeku; surađivati s Veleposlanstvom Makedonije u Hrvatskoj, Zajednicom Makedonaca u RH i drugim izabranim Vijećima i predstavnicima MNM u RH; aktivno sudjelovati u rad MKD-a „Braća Miladinovci“ Osijek i usmjeravati Makedonce te ljubitelje makedonske kulture u njeno članstvo;  informirati mlade o mogućnosti izučavanja makedonskog jezika kao izborni predmet za osnovne i srednje škole i sve ostalo što pomaže očuvanju makedonskog identiteta.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Ulogu Predstavnika iz točke 3  provodim redovito kroz aktivnosti koje su nabrojane. Tome bih dodala da u tome nisam sama. Usko surađujem s mojom zamjenicom, gospođom Julijanom Mladenovska-Tešijom (prvi put na izborima u 2019. godini na glasačkom listiću bilo je ime Predstavnika i ime njegovog zamjenika). Također, surađujem s predstavnikom MNM za osječko-baranjsku županiju Dragoljub Siljanoskim i njegovim zamjenikom Boris Trajanovskim, koji je ujedno i predsjednik makedonskog Društva u Osijeku koje djeluje punih 26 godina.  U ovom makedonskom timu djeluje i Maja Jovanovski, nastavnica makedonskog jezika u OŠ Vijenac i I. Gimnaziji Osijek.

AKTIVNOSTI Osim u prostorijama Kišpatićeve 7, najveći broj aktivnosti (probe raznih sekcija i planiranje manifestacija) odvijaju se u prostorijama makedonskog Društva, dobivene od Grada Osijeka.    

  • Kako je na aktivnosti koje provodite utjecala pandemija koronavirusom?

Kreativno iako u smanjenom obimu. Sudjelovala sam s članovima makedonskog Društva početkom ožujka na „Makedonskoj večeri“ te 2. listopada u Đakovu na manifestaciji posvećenoj biskupu Strossmayeru „Dani braće Miladinov“, pod strogim epidemiološkim mjerama. Na poziv Matice Slovačke i KUD Rusina u Osijeku, na njihovim manifestacijama sudjelovali smo virtualno.

Ali, osim s Makedoncima, s istim intenzitetom, ali na drugi način djelovala sam i na one koji to nisu, a članovi su makedonskog Društva. Pandemija je kod svih probudila kreativnost. Samo dvije bake nemaju internet. Ostali su se okrenuli virtualnim razgovorima (da ne zaborave makedonski jezik), makedonskim pjesmama i ritmovima (pojedinačno i u grupama), na daljinu djelovala sam terapeutski. Uz sve to, neizostavni su bili i razgovori, prepiske s podrškom o problemima koje ima Makedonija sa susjedima, a reflektiraju se i na nas pa tište i naše prijatelje. Ipak, svi s nestrpljenjem očekujemo kraj pandemije i nastavak aktivnosti u živo.      

NADA Osobito se nadamo održavanju velike manifestacije koje je Grad morao otkazati „Dan nacionalnih manjina grada Osijeka“ planiran za 9. svibnja i tradicionalni koncert „Susret nacionalnih manjina“ planiran za Dan Grada, 2. prosinca.  

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

Grad je još 1999. godine prepoznao doprinos u promicanju multikulturalnosti i multietičnosti Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ i nagradilo ga s priznanjem Pečat Grada Osijeka. Također, dodijelio mu je i priznanja za najbolji prikaz korizmenih i uskrsnih običaja na manifestacijama „Šarana jaja bojama grada“. Kako su i druge manjinske udruge te pojedinci dobitnici raznih nagrada i priznanja, to govori o Gradu koji njeguje različite kulture i njihovo uzajamno poštovanje.

NEOSTVARENA ŽELJA Jedina neostvarena želja osječkih Makedonaca je da Grad Osijek dobije titulu Grad prijatelj u Makedoniji. 

  • Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Ostat će u naslijeđe osječkim Makedoncima nedavno postavljena Ploča na pročelju zgrade u Kišpatićevoj 7, s nazivom „Predstavnik makedonske nacionalne manjine za grad Osijek“, na hrvatsko/makedonskom jeziku i latinično/ćiriličnim pismom. Ploče i prostorije za šest Vijeća i tri Predstavnika na istoj adresi, izvrsni su uvjeti za suradnju. Svi smo dobili novu opremu, laptope. Ljetos, 2. kolovoza uspjeli smo tamo organizirati proslavu makedonskog nacionalnog praznika „Ilinden 1903.“, a prethodne 2019. proslavili smo „11. oktobar-Dan antifašističkog ustanka Makedonije“.   

ZA ČISTU PETICU Suradnja s Gradom Osijekom je izvrsna, za čistu peticu. Grad je otvoren i pun razumijevanja. Redovito održavamo radne sastanke s predstavnicima Grada, zamjenikom gradonačelnika, gospodinom Borisom Piližotom i višom savjetnicom, gospođom Vlatkom Kalafatić koji nam pomažu u informiranju i planiranju zajedničkih aktivnosti.    

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po Vašem mišljenju, važna?

Ta ocjena je zaslužena. Transparentnost je važna, na sveukupno zadovoljstvo.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s