ANDRIJA KRISTEK Na pomoć Grada uvijek možemo računati

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovačka nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svojih udruga. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori prof. dr. sc. Andrija Kristek, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine.

Andrija Kristek, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine grada Osijeka
  • S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad slovačke nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Nakon krize dobiveni iznos nam je prepolovljen – ranije je iznosio 80.000, a sada je 40.000 kuna. Razumijemo situaciju te vjerujemo da bismo dobili više novca da ga ima. Nikad nisam pokazali neko nezadovoljstvo. Radimo s tim koliko možemo.

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Prošle smo godine planirali sredstava koliko smo imali. Plan je bio smanjen. S obzirom da Vijeće radi najvećim dijelom s Maticom Slovačkom, onda Matica priskrbi još neki dio novca za nastupe.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Glavni zadatak Vijeća je zaštita i očuvanje jezika, kulture, kuhinje  i tradicije manjina. Imamo dvije škole u kojima se uči slovački jezik pa se trudimo biti u kontaktu s roditeljima djece koja ga uče. Također pazimo da se ne povređuju prava nacionalnih manjina. Mi time što smo Slovaci ne želimo nešto istaknuti, da misle da smo drugačiji od svih drugih građana Republike Hrvatske.

ŽELJA Samo želimo očuvati jezik djedova, pradjedova, kulturu i tradiciju te nastaviti održavati kontakte s ostalim Slovacima na čije susrete redovito odlazimo.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Sudjelujemo na manifestacijama koje organizira Grad – Šarena jaja bojama grada, naše društvo nastupa na različim kulturnim manifestacijama. Također, zainteresirani mogu učiti slovački jezik pa se organiziraju različiti tečajevi, a jezik se može učiti i preko časopisa Pramen, koji izdaje Savez Slovaka Hrvatske.

  • Kako je na aktivnosti Vijeća utjecala pandemija koronavirusom?

Aktivnosti koje smo održali bile su značajne imajući na umu cijelu situaciju s koronavirusom. Nismo mogli održavati probe jer su članovi starije životne dobi pa su samim time ugroženija skupina, a tako ni javne nastuper. Inače imamo 30 – 40 nastupa tijekom godine, a u 2020. održali smo jedan.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici slovačke nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Slovaci nikada nisu imali nikakvih problema da se npr. ugrožavaju prava ili slično. Najčešće pitanje koje se javlja je pravo pri zapošljavanju.

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

Smatram da je Osijek multikulturalan grad. Koliko to dolazi do izražaja, najviše zavisi od čelnih ljudi u Gradu.

ZAHVALA Želimo zahvaliti gospodinu Borisu Piližoti, zamjeniku gradonačelnika jer se stvarno osjeti da mu je stalo. Aktivnost za manjine je “živnula“ – dolazi na naše sastanke i razgovara s nama.

Osijek je zasigurno multikulturalan grad, a to se najbolje vidi po ljudima koji ga vode.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je izvrsna, a ona ovisi, kao što sam rekao, o ljudima koji vode Grad. Pomaže nam se s davanjem prostora za nekakve priredbe te oko organizacije za različite manifestacije. Na pomoć Grada uvijek možemo računati.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Smatram da je transparentnost proračuna vrlo važna jer je to novac svih građana kojim raspolažu izabrani ljudi. Svatko mora imati mogućnost i pravo znati u što se taj novac troši. Gradu Osijeku sve pohvale za transparentnost.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s