DANIJELA JOVČIĆ Dobrosusjedski odnosi među manjinama i većinskim stanovništvom vrlo su važni

Danijela Jovčić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i srpska nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva Prosvjeta. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine, Danijela Jovčić.

Danijela Jovčić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka
  • S koliko sredstava Grad Osijek iz proračuna podržava rad srpske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Sredstva iz gradskog proračuna s kojima smo raspolagali u 2020.godini iznosila su 40.000,00kn. To je iznos koji se nije mijenjao u proteklih nekoliko godina, tako da smo se prilagodili istom, a sigurna sam da bi svako povećanje sredstava bilo toplo pozdravljeno od strane svih Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Osijeka.

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Kako sam već navela, jednostavo se morate prilagoditi sredstvima koja su odobrena za rad Vijeća. Korištenje (trošenje) sredstava provodi se prema planu koji je predviđen od strane Grada. Strogo se toga pridržavamo i utrošena sredstva pravdamo kao i svi drugi korisnici gradskog proračuna.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Konkretno, cilj Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka je očuvanje identiteta i promoviranje kulture srpske zajednice na području grada Osijeka. Očuvanje kulturne baštine jedne nacionalne manjine je od velike važnosti kako za nju samu, tako i za sam grad, zajednicu u kojem žive pripadnici određene manjine.

UKLJUČIVANJE Od velike je važnosti i uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u realizaciji kulturnih i društvenih aktivnosti zajedno s pripadnicima većinskog naroda, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Također je od velike važnosti izgradnja dobrih odnosa među samim manjinama i održavanje dobrosusjedskih odnosa s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti kako na području grada, tako i na cijelom području Republike Hrvatske.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka redovito obilježava tj.proslavlja Krsnu slavu Vijeća na Veliku Gospojinu 28.08. No prošle godine po prvi put nismo proslavili slavu Vijeća zbog epidemioloških mjera koje su posljedica bolesti uzrokovane koronavirusom.

NADA Iskreno se nadam da ćemo ove godine istu obilježiti kao i proteklih godina s dragim nam gostima i prijateljima.

Vijeće je aktivno uključeno u manifestacije koje su od značaja kako za srpsku zajednicu, tako i za zajednicu u kojoj živimo. Svaku godinu obilježi niz istih koje zajedno provodimo sa Srpskom pravoslavnom crkvenom općinom u Osijeku uz blagoslov osječkog paroha, protojereja Aleksandra Đuranovića, arhijerejskog namjesnika.

  • Kako je na aktivnosti Vijeća utjecala pandemija koronavirusom?

Spomenula sam da nismo zbog pandemije proslavili Krsnu slavu Vijeća, potom nismo obilježili Dan nacionalnih manjina grada Osijeka, a koji se prvi puta trebao proslaviti prošle godine u mjesecu svibnju. Prošle godine nije održan sada već tradicionalni koncert za Dan grada, čiji su sudionici i realizatori bili isključivo pripadnici nacionalnih manjina koji žive i djeluju na području Osijeka. Također su i mnogi drugi sadržaji izostali zbog pandemije, a koji su vezani za kuturni i stvaralački rad nacionalnih manjina.

PAKETI No moram naglasiti kako su članovi vijeća bili aktivno uključeni na samom početku ove pandemije kada su pred Uskrs, razvozili poklon pakete najugroženijim porodicama s područja grada Osijeka, a koje je osiguralo Srpsko narodno vijeće iz Zagreba.

Ovdje moram naglasiti i svesrdno uključivanje članova Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka, koji su se aktivno uključili u prikupljanje humanitarne pomoći za stanovnike Banije, koji su u nedavnim potresima ostali bez svojih domova, na dvorištima i ulicama bez krova nad glavom.

ZAHVALA Ovim putem želim zahvaliti svim članovima vijeća i onima koji to nisu, a pružili su podršku i pomoć onima kojima je bila neophodna. Naše malo nekima je mnogo.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici srpske nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Mi kao Vijeće možemo pružiti savjetodavnu pomoć i ona je i najčešće tražena. Građani koji nam se obraćaju s upitima, od mene kao predsjednice pa tako i od svakog člana dobit će informaciju s kojom mi raspolažemo.  U suprotnom, uputit ćemo ih nadležnim institucijama koje mogu riješiti njihove upite ili uz određenu pomoć i okončati probleme s kojima se suočavaju.

Do sada su to uglavnom bila pitanja od socijalnog značaja, vezanih za ostvarivanja prava iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, kao i drugih društvenih problema s kojima se svakodnevno susreću u određenim sredinama. Želim naglasiti da svi koji imaju potrebu da nam se obrate, to mogu slobodno učiniti preko vijećnika, a samim time i mene kao predsjednice vijeća.

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

Mislim da je sasvim dovoljno reći da na području grada žive pripadnici 22 nacionalne manjine. Pa zar to nije, kako i sam zamjenik gradonačelnika gospodin Boris Piližota naglašava, bogatstvo našega grada.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Ono što je najbitnije naglasiti jest da smo ostvarili odličnu suradnju s predstavnicima grada. Prije svega mislim na zamjenika gradonačelnika, gospodina Borisa Piližotu koji svesrdno podržava rad manjinskih zajednica.

UVIJEK NA RASPOLAGANJU Kroz redovite radne sastanke, koje smo do pojave pandemije održavali, gospodin Piližota je imao sluha za naše upite, prijedloge i probleme koje smo zajedno rješavali u hodu. Uz njega imamao veliku pomoć više savjetnice u gradu gospođe Vlatke Kalafatić, koja je, moram tako reći, nama manjincima na raspolaganju u svako doba dana.

Kada imamo ovakve predstavnike Grada, koji daju svoj maksimum kako bi vijećima pomogli u radu, na svaki naš upit odgovorili u kratkom roku, potražili rješenje za naše probleme, ostaje nam jedino da im se zahvalimo na svemu što su do sada činili da nama olakšaju rad i udovolje našim zahtjevima.

Ovdje moram još naglasiti kako je uz svesrdno zalaganje gospodina Piližote Grad protekle godine odobrio sredstva za tiskanje knjige „Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku“, autora Zorana Miškovića iz Osijeka. 

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Najvažnije je da ne izgubite povjerenje građana koji su svojim glasovima izabrali čelne ljude Grada i gradskih ureda. Uz to je naravno i važna javna dostupnost i pregled financijskih troškova, raspodjela sredstava, plan troškova i sl. kako korisnicima proračuna, tako i samim građanima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: