TIBOR SANTO Nadamo se dobroj suradnji s Gradom i u budućnosti

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i mađarska  nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva Népkör. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine, Tibor Santo.

Tibor Santo, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine
  • S koliko sredstava iz proračuna Grad Osijek podržava rad mađarske nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Rad vijeća nacionalne manjine podržan je s 40.000 kuna godišnje. Ne smatram taj iznos dovoljnim obzirom da je vijeće u prvom sazivu (2003. godine) raspolagalo s dvostrukim iznosom. Za 2020. godinu, obzirom na prilike, taj iznos je bio dovoljan.

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Iznos je bio dovoljan da se provedu planirane aktivnosti koje su, zbog pandenije koronavirusa, bile značajno reducirane. Dio novca namijenjen je suradnji s manjinskom samoupravom Hrvata u Mađarskoj.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

U našem slučaju, uloga je praćenje provedbe ustavnog, kao i ostalih zakona koji uređuju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, sudjelovanje u radu gradskog vijeća Osijeka, posebno u onim točkama koje se dotiču položaja Mađara u Osijeku (uključujući donošenje proračuna grada), očuvanje kulture i njegovanju mađarskog jezika te praćenje položaja pripadnika mađarske manjine u gradu Osijeku.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Raspravljamo o svim stavkama u gradskom proračunu koje se direktno ili indirektno tiču ostvarivanje prava i položaja mađarske nacionalne manjine u gradu Osijeku i dajemo prijedloge u vezi s istima, radimo na očuvanju kulture i njegovanju mađarskog jezika, pratimo realiziranje prava koja proističu iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i Zakona o službenoj uporabi manjinskog jezika te Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

ZAJEDNO Zajedno s udrugama mađarske nacionalne manjina, generalnim konzulatom Mađarske u Osijeku, Prosvjetno-kulturnim centrom Mađara u RH, katedrom za hungarologiju u Osijeku provodimo mnogobrojne aktivnosti usmjerene na ostvarivanje kulturne autonomije.

  • Kako je na aktivnosti vijeća utjecala pandemija koronavirusom?

Pandemija COVIDA 19 onemogućila je održavanje većine sjednica Vijeća uživo – 4 od 5 sjednica održano je online ili telefonski. Sudjelovanje u radu gradskog vijeća Osijeka znatno je otežano jer su se sjednice tog tijela više puta održavane online. Mnogobrojne planirane priredbe, izložbe, okrugli stolovi, koncerti, gostovanje mađarskih umjetnika i stručnjaka, Dan i tjedan Mađara Osijeka i slično su otkazani.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici mađarske nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Vijeću nacionalnoj manjini u manjoj mjeri, a udrugama mađarske manjine češće. Udruge nerijetko te zahtjeve proslijeđuju Vijeću koje, se u svim pitanjima koje su iz njegovog djelokruga rada, uključuje u rješavanje istog. Razlog tomu je činjenica da pripadnicima manjina nije dovoljno jasno što je i čime se bavi vijeće nacionalne manjine.

I DALJE INFORMIRATI Nastavit ćemo i dalje informirati i motivirati pripadnike mađarske manjina (a kao takvima se deklarira gotovo njh 900 u Osijeku) o zadacima vijeća i postići što veću participaciju u radu vijeća. U 2020. godini to je bilo značajno otežano.

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

Osijek je i dalje multikulturalni i multietnički grad i pritisci na pripadnike određenih nacinalnih manjina prisutni su u puno manjoj mjeri nego u nekim drugim sredinama. Većinsko stanovništvo prihvaća da su nacionalne manjine sa svojim specifičnostima nešto što pridonosi napretku grada u cjelini.

  • Pomaže li vam Grad na na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je korektna, što uključuje i logističku potporu manjinskim inicijativama. Nadam se i daljnjem unapređenju suradnje u budućnosti.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po Vašem mišljenju, važna?

Transparentnost pri upravljanju novcem poreznih obveznika nezaobilazni je preduvjet demokratskog služenja građanima. Transparentnost treba biti nešto što je normalno, a ne da je izuzetak. Ipak Gradu treba odati priznanje.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s