BERISLAV HENGL Multikulturalnost osječki je zaštitni znak, dio identiteta

Berislav Hengl, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i njemačka nacionalna manjina. O aktivnostima koje provodi, suradnji s Gradom te multikulturalnosti u Osijeku više govori predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Grada Osijeka, Berislav Hengl.

Berislav Hengl, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine
  • S koliko sredstava iz proračuna Grad Osijek podržava rad njemačke nacionalne manjine? Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom?

Grad Osijek izdvaja 40.000 kn godišnje za rad Vijeća njemačke nacionalne manjine. To je skroman iznos koji ne daje previše mogućnosti za realizaciju nekih dodatnih aktivnosti. Grad uz financijska sredstva osigurava i prostor za rad Vijeća u Kišpatićevoj ulicu, potrebnu opremu i podmiruje troškove režija za funkcioniranje prostora.

Nadalje, projekte koje provode manjinske udruge Grad financira sredstvima koje dodjeljuje putem javnih poziva. S obzirom na velik broj prijava ta se sredstva na kraju podjele u jednako malim iznosima većini prijavljenih bez obzira na kvalitetu i važnost programa.

ZADOVOLJNI No s obzirom na financijsku situaciju općenito te velik broj korisnika proračunskih sredstava, ne smijemo biti nezadovoljni dobivenim iznosima.

  • Je li iznos bio dovoljan za sve ono što ste planirali? U što je novac utrošen?

Godišnji iznos koji smo u 2020. godini dobili iz proračuna Grada za rad Vijeća namijenjen je samo za pokrivanje osnovnih troškova Vijeća, odnosno naknade za vijećnike koje iznose manje od 10% iznosa koji dobivaju gradski vijećnici. Točnije, svaki vijećnik mjesečno dobije 116 kuna u što su uključeni svi troškovi. Ostale izdatke čine trošak knjigovodstva, poštarine i slično. Zbog ograničenja koja su propisana epidemiološkim mjerama nismo ostvarili dio aktivnosti pa je manji iznos koji je bio namjenski rezerviran upravo za aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanja ostao neutrošen.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Vijeće njemačke nacionalne manjine je političko tijelo pa se naše aktivnosti odnose na sve što se direktno ili indirektno tiče položaja njemačke manjine u Gradu. Vijeće prati rad Gradskog vijeća naročito kada je riječ o manjinskim pitanjima.

Nadalje, u fokusu rasprava na našim sjednicama često su i problemi pripadnika njemačke manjine, a oni se artikuliraju kroz rad manjinskih udruga. Zbog toga članovi vijeća aktivno sudjeluju i u radu manjinskih udruga.

  • Kako je na aktivnosti vijeća utjecala pandemija koronavirusom? U kojoj su se mjeri nastavile održavati (ako jesu)?

Članovi Vijeća su osobe uglavnom starije životne dobi. Zbog toga smo aktivnosti za vrijeme pandemije morali smanjiti u smislu okupljanja i održavanja sjednica te smo iste obavljali na daljinu, telefonski i putem elektroničke pošte.

TRUD Trudili smo se ipak zadržati sve aktivnosti koje su neophodne za funkcioniranje Vijeća i realizaciju aktivnosti u čemu je u značajnoj mjeri pomogla i gradska uprava s obzirom da su nam svi materijali bili dostupni putem elektroničkim medija, službenih web stranica Grada i elektroničke pošte.

  • Obraćaju li Vam se pripadnici njemačke nacionalne manjine za pomoć? U kojim slučajevima najčešće?

Problemi koje muče pripadnike njemačke manjine rješavaju se u udrugama njemačke manjine koje djeluju u Osijeku, a u pojedinim slučajevima kada je to potrebno, na zahtjev udruga i Vijeće se može uključiti u njihovo rješavanje. Najčešće su to pitanja osobne prirode, ostvarivanja određenih prava, problema s osobnim dokumentima i slično.

  • Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Kako sam i naveo, Grad osigurava prostor za rad Vijeća, pomaže u koordinaciji nekih zajedničkih aktivnosti u kojima sudjeluju sva manjinska Vijeća poput Dana manjina, raznih projekata poput projekta HAZU „Osječko znanstvenici i umjetnici – pripadnici nacionalnih manjina“.  Za rad s manjinama u Gradu su zadužene konkretne osobe što značajno poboljšava u ubrzava kontakt i rješavanje problema.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Vijeća nacionalnih manjina su politička tijela čija bi osnovna uloga trebala biti kontrolna u smislu ostvarivanja manjinskih prava zajamčenih zakonima i podzakonskim aktima. Formalno, zadatak vijeća je da prate trenutni položaj manjina i rad nadležnih tijela te reagiraju u slučaju kršenja prava i ugrožavanja položaja nacionalne manjine.

Vijeća bi također trebala koordinirati rad manjinskih udruga i poticati njihove aktivnosti.

Stvarni značaj manjinskih vijeća ovisi o stupnju njihove angažiranosti, ali i o stupnju tolerancije i uvažavanja od strane političke vlasti.

  • Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju multikulturalnosti u Gradu Osijeku?

Multikulturalnost je osječki zaštitni znak, on je dio našeg identiteta. On ne znači samo to da su kroz povijest u Osijeku živjeli pripadnici velikog broja naroda, već i da su ostvarili zajednički suživot na najbolji mogući način. Osijek se kroz povijest definirao kao grad različitih naroda, religija, jezika i kulture općenito, a svoje je najbolje i najnaprednije doba doživio upravo u vremenu kada je bio izrazito multikulturalan.

MIR I DEMOKRACIJA Pojavom fašizma i nacionalizma to je bogatstvo uništeno i iako danas živimo u miru i demokraciji, ne smijemo dozvoliti da netolerancija  jača, jer nas vraća unazad. Javnost i političke strukture zbog toga se moraju aktivno uključiti  u propagiranje tolerancije i međusobnog poštovanja.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po Vašem mišljenju, važna?

Transparentnost je vrlo važna, ona je pravo građana koji plaćaju porez da znaju kako se troši njihov novac. To je ujedno instrument kontrole rada javne uprave. Transparentnost jača povjerenje građana u institucije.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: