DAMIR ZAHIROVIĆ U 2020. “normalno” smo trenirali svega 2 mjeseca

Od 1990. godine Taekwondo klub Osijek kontinuirano nastupa na svim regionalnim i državnim natjecanjima, a od 1993. i na međunarodnim natjecanjima. Klub trenutno broji 50-ak natjecatelja, o suradnji s gradom Osijekom, financiranju te funkcioniranju kluba tijekom proteklih mjeseci govori Damir Zahirović, glavni trener.

Damir Zahirović, glavni trener Taekwondo kluba Osijek
  • Iz gradskog je proračuna za Taekwondo klub Osijek u 2020. godini izdvojeno 12.148 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobivenim smo iznosom zadovoljni. Uvijek može bolje, ali smo zadovoljni. Dobiveni iznos utrošen je za obveze koje imamo prema Hrvatskom Taekwondo Savezu – za registraciju natjecatelja. Na početku godine se nije znalo da će ona biti onakva kakva je bila pa smo registrirali natjecatelje. Iznos je utrošen i na licence za trenere, za ispitivače te na školu za trenera. To je neka cifra koju plaćamo savezu kako bi klub uopće mogao funkcionirati. Također smo sudjelovali na jednom turniru početkom ožujka koji je trebao biti prvi od izbornih turnira za juniorsku reprezentaciju. Međutim, na tome je sve stalo.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Kako bismo funkcionirali na godišnjoj razini, klubu je potrebno oko 100.000 kuna. To je jedna skromnija varijanta da bi se pokrili svi troškovi putovanja na turnire, smještaj. Pričamo o jednoj normalnoj godini, ne godini kao što je bila 2020.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, itd.)?

Stalnog sponzora nemamo. Javljamo se na natječaje koji raspisuju razne tvrtke. Ako prođemo, super, a ako ne prođemo, barem smo probali. Imamo i članarine iako ni toga nije bilo pretjerano zbog situacije kakva je.

2 MJESECA Baš mi je tajnica rekla da smo u 2020. imali svega 2 mjeseca normalno treninge.

  • Koliko članova brojite?

Prije cijele situacije s koronom brojali smo oko 80 članova. U lipnju, kada smo se vratili u dvorane, vratilo se 30-ak natjecatelja. U rujnu je taj broj pao na 15. Međutim, onda su počeli stizati novi članovi pa se broj podignuo između 50 i 60 ljudi. Zadovoljni smo tim brojem kada znamo da je u jednom trenutku bilo 15 članova. Što će biti u kasnijim mjesecima, ne znamo.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Nema nikakvog ograničenja, što se tiče godina. Tijekom cijele godine primamo nove članove. Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati treniraju najmlađi. Svaki dan od 20 do 22 sata stariji članovi mogu se doći raspitati pa ih rasporedimo u grupe. Srednju grupu smo „izgubili“ zbog situacije s koronavirusom, a ti članovi trenirali su utorkom i četvrtkom od 19 do 20:30 sati.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih natjecanja zbog pandemije koronavirusom?

Sva su natjecanja otkazana još u ožujku. Zbog sigurnosti natjecatelja Hrvatski Taekwondo Savez donio je takvu odluku jer je ovo kontaktni sport. Ovo je sport u kojem imate klinč, s protivnikom ste na 20 cm udaljenosti. Ima i onih u kojem su natjecatelji udaljeni 1,5 – 2 metra. Iz tog razloga, radi zaštite naših sportaša donesena je takva odluka.

NATJECANJA MIMO SAVEZA Neki su klubovi pokušali mimo Saveza organizirati natjecanja pa je bilo pozitivnih slučajeva. Savez se na vrijeme ogradio te je rekao da se takve stvari ne rade.

Što se tiče treninga, kad je prvi lockdown završio, početkom lipnja, trenirali smo vani. Nekih 20-ak dana uspjeli smo odraditi treninge u dvorani. Kako je naša dvorana pored dvorane boksačkog kluba, kod njih se pojavio slučaj koronavirusa te je dvorana zatvorena. Do 9. mjeseca imali smo bazične pripreme vani, a u rujnu smo imali treninge u dvorani u kojoj smo koliko toliko normalno trenirali. Onda je došla još gora situacija te od rujna nemamo treninge u dvorani. Kad se to sve pozbraja, imali smo oko 2 mjeseca treninga u dvorani. Izgubljeno je puno više od godine.

GUBITAK GENERACIJE SPORTAŠA Ljudi koji nisu u sportu to ne mogu shvatiti. Kod nekoga se izgubila cijela jedna generacija dobrih natjecatelja. Ono što mi nije jasno je zašto se u nekim sferama dozvolio kontakt do 25 ljudi, a u sportu to nije dozvoljeno.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski?

Suradnja s gradom Osijekom je izvrsna. Stvarno nemamo nikakve zamjerke na nju. Kad god je što trebalo, našli smo neki način na koji bismo mogli riješiti problem koji se pojavio u tom trenutku. Možemo raspravljati je li podjela gradskog novca dobra ili ne, ali vjerujem da su stručnjaci koji rade na tome napravili najbolje što su mogli.

MANJI IZNOS Čuo sam da je i Grad dobio 5 milijuna kuna manje za šport nego što je trebao dobiti. Uz svu tu priču, suradnja je po meni odlična. Uvijek će biti onih koji su više ili manje zadovoljni dobivenim sredstvima.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Svi trebaju znati kamo su novci otišli baš iz razloga tko god pita, može pogledati i znati. Možda je netko nezadovoljan raspodjelom, ali znat će gdje je novac otišao. Nema nekakvih nejasnoća, već je sve vidljivo i transparentno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s