BRANKO LOZANČIĆ Mačevanje je sport uma i fizičkog pokreta

Mačevalački klub Dmitar Zvonimir, osnovan je 2011. godine, a  u cilju promicanja, razvitka i unapređenja mačevalačkog sporta u Gradu Osijeku. Godine 2014. klub dobiva svoj prvi osobni prostor za treniranje u Tvrđi, u ulici Kamila Firingera 3 pod pokroviteljstvom Državnog arhiva Osijek. Do 2020 godine klub je vrlo uspješno organizirao prvo pojedinačno Prvenstvo hrvatske (2016) te  4 velika internacionalna natjecanja u disciplini mač za 6 kategorija (Kup grada Osijeka-Osijek Fencing Cup 2014, 2017, 2018, 2019, ) s Europskim kupom za mlađe kadete EFC U14, 2019 i 2020. O samom mačevanju, funkcioniranju kluba tijekom protekle godine te dobivenim sredstvima više govori Branko Lozančić, predsjednik Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir.

  • Iz gradskog je proračuna za Mačevalački klub „Dmitar Zvonimir“ u 2020. godini izdvojeno 6.307 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Da, dobili smo ta sredstva putem bodovanja koje je izvršila Osječka športska zajednica. Ne želim ulaziti u načine vrednovanja sportova, ali nisam zadovoljan. Taj iznos je otprilike dovoljan za trošak popravaka opreme i nabavke oštrica za trenažne potrebe kluba. Sredstva su potrošena upravo za nabavu i popravke opreme natjecatelja. Doista je teško biti pristojan i odgovoriti je li nam dosta 6.000 kn za cijelu godinu – toliko koštaju struja i voda, a mi nemamo zaposlenika. Tri trenera rade pro bono i daju maksimum ovoj djeci. Zamislite, imali smo u protekloj (naprasno prekinutoj) sezoni 17 natjecanja u zemlji i inozemstvu, od kojih je 5 svjetske i europske razine. Sve nastupe u inozemstvu platili su roditelji i mi iz članarine i donacija.

CIJENA OPREME Ilustracije radi samo jedan pravi natjecateljski mač košta 1300 do 1700 kn, svaki reprezentativac mora imati na vrhunskim natjecanjima barem 3 ili 4 mača inače ne može proći kontrolu. Da i ne govorim o vrijednosti sigurnosne opreme.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Obzirom da smo organizatori natjecanja Kup grada Osijeka u 6 kategorija discipline mač koje je u Osijek dovodilo oko 300 natjecatelja i velikim brojem natjecanja na koja moramo ići, ovo su nedostatna sredstva te smatramo da trebamo imati nekoliko puta više, naravno sukladno mogućnostima.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, itd.)?

Kao i ostali klubovi iz područja borilačkih sportova naslonjeni smo dobrim dijelom na sredstva koja povlačimo iz Javnih potreba u sportu na području grada Osijeka, no bez donatora i sponzora koji nas spašavaju kada nam je najteže ne bismo mogli postojati. 

POMOĆ DRUGIH KLUBOVA Ovdje naglašavam potrebe za putovanja na sve češća natjecanja europske i svjetske razine koje često ne možemo financirati pa nam sportaš odlazi bez svoga trenera. Ovdje se moramo osloniti na pomoć trenera drugog kluba koji ide sa svojim sportašima na takva natjecanja.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Ovog trenutka registrirano je 36 natjecatelja u Hrvatskom mačevalačkom savezu koji imaju pravo nastupa. Imamo još 10-ak nelicenciranih mlađih sportaša koje smo mislili pripremati, no zbog COVID 19 sve je stalo.

Naše skupine izgledaju ovako:  U10, U12 (dječje skupine), U14 (mlađe kadetska skupina), U17 (kadetska), U20 (juniorska), seniorska i veteranska skupina.

Imamo nekoliko reprezentativaca u kategoriji kadeta i juniora od kojih ću istaći najpoznatije, odnosno najbolje plasirane Juniore. To su: Helena Lušić, Ivan Mikodanić i sve bolji Marko Grizelj. Od kadeta mogu istaći Mateja Kurtovića, sve boljeg Marina Marića…Ostali nisu loši, drže se sredine tablice koja je sada zamrznuta tako da sada mogu spominjati samo prethodnu sezonu.

12 MEDALJA Malo ću se pohvaliti i reći kako smo s posljednjeg PH u maču krajem kolovoza u Osijek donijeli 12 medalja iz gotovo svih kategorija i ekipnim zlatom mlađih kadeta.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

To pitanje ostavimo za bolja vremena 😊 Početkom sezone smo se doslovno „usudili“ odabrati 6 mladih sportaša koji su nam se javili. Inače uzimamo na početku sezone dva do tri puta više djece.

Mačevanje je sport uma i fizičkog pokreta, sport izvučen iz povijesnog konteksta razvoja čovjeka i svih civilizacija u povijesti čovječanstva. Nikako nije slučajno da je po zapisima, čak iz starog Egipta svaka okrunjena glava u povijesti čovječanstva morala proći neki vid rukovanja ovim oružjem, ne samo za zaštitu golog života, nego iz razloga što uzimajući oružje čovjek mora prihvatiti i određenu odgovornost, a onda stajući pred protivnika treba razvijati sve svoje sposobnosti da nadvlada znanjem, pravilnim i brzim odlukama

BROJNI ELEMENTI Naša djeca u klubu, pored fizičkog naprezanja, treninga i mačevanja, puno rade na koordinaciji, razumijevanju i logici ponašanja u kriznim situacijama (na borilištu) i svaki trening koji radimo s malom, srednjom ili naprednom skupinom sadrže upravo elemente razumijevanja, odlučivanja i donošenja brzih odluka.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih natjecanja zbog pandemije koronavirusom?

U prvom lockdownu smo imali pauzu kao i svi drugi sportaši. Iz njega smo izašli s velikim problemima psihofizičke prirode.  Na testiranju koje smo proveli s kineziologom kojega smo angažirali za tu namjenu utvrdili smo da je kondicijsko stanje vrlo loše te da se mora puno više raditi da se djeca i ostale skupine vrate u prijašnje stanje. Najveći problem vidimo u nedostatku rada s djecom za vrijeme ovih zaključavanja.

Sada kad smo ponovo u ovom statusu vrlo smo nezadovoljni što je nepravedno napravljena podjela na one sportaše koji mogu trenirati i one koji ne mogu.

NEZADOVOLJNI ODLUKOM I sada i uvijek ću izraziti svoje nezadovoljstvo ovom nepravednom odlukom. Dok sportaši okolnih zemalja na zakonski i propisani način i dalje treniraju u svojim sredinama mi ne smijemo ni ući u svoj prostor bez prijetnji kaznama.

Iz više izvora vidimo da smo skupina koja najmanje obolijeva, koja u biti ima prilično siguran način treniranja, pisali smo na razne adrese i razine no sve je stalo na obećanjima da će se omogućiti trening i svim kategoriziranim sportašima, a ja ću biti bezobrazan pa tražim da se trening omogući svim reprezentativcima bez obzira na vrstu sporta.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski?

Ove godine ne mogu se pohvaliti ni jednom suradnjom s Gradom. Mislim da bi se Grad trebao putem svojih sportskih uspravnica više približiti sportskim udrugama u vrijeme ove izvanredne situacije. Imamo utisak da smo sami u ovome upravo iz razloga što moramo biti u mirovanju. Inače smo imali vrlo dobru komunikaciju po pitanju organizacije natjecanja s Odjelom za spor, ali eto i to je stalo iz poznatih razloga.

Ono što nas muči već 10 godina je jedno pitanje. Smješteni smo u neposrednoj blizini gradske uprave, u ulici Kamila Firingera 3 u Tvrđi. Tražili smo prostor koji će biti naš bez pritisaka, uredili smo prostor u kojemu je godinama bilo puno narkomana, beskućnika i smeća razno razne vrste, sve smo to doveli u stanje nužnog korištenja, oplemenili svojim prisustvom, dali novu dah i osvježili mrak Tvrđe i to nitko ne vidi?? Šteta.

Nezadovoljan sam kao čovjek i kao sportaš što država ne vrednuje sport onako kako bi trebalo…

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Uvijek sam za transparentnost svih sustava pa i za ovaj naš.  

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s