ZORAN ĆELIĆ Na EPSO-u 2021. očekujemo 1100 sportaša iz cijele Europe

Građansko streljaško društvo “Osijek 1784” osnovano je 6. rujna 1784. i najstarija je športska udruga u Hrvatskoj. U 236 godina postojanja, članovi ovog streljačkog društva ostvarili su mnoge uspjehe – samo u protekloj godini mogu se pohvaliti s osvojenih 15 pojedinačnih naslova prvaka Hrvatske. O funkcioniranju kluba tijekom proteklih mjeseci, uspjesima kluba te suradnji s Gradom Osijekom više govori Zoran Ćelić, tajnik Građanskog streljačkog društva “Osijek 1784”.

Zoran Ćelić, tajnik Građanskog streljačkog društva “Osijek 1784”
  • Iz gradskog je proračuna za Građansko streljačko društvo „Osijek 1784“ u 2020. godini izdvojeno 491. 566 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Jesmo, jako smo zadovoljni dobivenim iznosom. Gdje god možemo, hvalimo ono što je Grad Osijek pripremio za naš sport u 2020. godini, uspoređujući to s drugim sredinama, koje su proračun za streljaštvo žestoko skresale, smanjile. Dobiveni novac utrošen je u natjecanja, putovanja na natjecanja, servise opreme, nabavku nove opreme i potrošni materijal za treniranje.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Kako bismo funkcionirali, na godišnjoj nam je razini potreban iznos od 1.100.000 kuna. To je minimalan iznos potreban za nastupe na natjecanjima i održavanje opreme bez da otvaramo nove programe. Prvenstveno smo društvo koje se bavi olimpijskim disciplinama – zračnim pištoljem, manje puškom i letećom metom. Ima prostora da otvorimo pušku, ali nemamo dovoljno sredstava jer je puška izuzetno skupa.

NAJSTARIJA ŠPORTSKA UDRUGA Naše se društvo smatra najstarijom športskom udrugom u Republici Hrvatskoj – osnovano je 6.9. 1784.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, sponzorstva)?

Imamo malo sponzorstava. Organiziramo puno natjecanja pa od specifičnih sponzora (streljačkih – proizvođača oružja) dobijemo nešto donacija. Imamo donacija članova, volonterski rad te na taj način idemo dalje.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Trenutno brojimo oko 300 aktivnih članova. Streljaštvo je sport kojim s emogu baviti svi. Imali smo do prije par godina člana koji je 64 godine za redom aktivno izlazio na streljačku liniju. U zadnjim je godinama svog streljačkog staža postizao značajne rezultate, a nekih 5 – 6 godina prije toga je uzimao i medalje. To je naš legendarni Slavko Bučanović.

SVE VIŠE MLADIH Uvijek imamo 30-ak djece koji su u aktivnom trenažnom procesu. Imamo sve više mladih, ali nemamo dovoljno oružja jer se svako oružje prilagođava prema sportašu koji ga koristi. Najjeftinije oružje je 1500 eura. Zato te neke masovnosti koja se pojavljuje u nekim momčadskim sportova, u streljaštvu nema, ali se onda ta masovnost nadoknađuje time da se ljudi bave streljaštvom dugi period.

Naši su članovi raspoređeni u kadete, juniore, seniore i veterane.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih događanja zbog pandemije koronavirusom?

Na sva smo natjecanja, koja su bila u kalendaru uspjeli smo otići i postići nastupe na svim natjecanjima. Sezona je za nas bila izuzetno dobra. Od 2009. godine, kako je djelomično obnovljena streljana za potrebe EPSO-a 2009., stvoreni su preduvjeti za kvalitetan i kontinuiran rad i preko zime. To je vrlo brzo vratilo rezultate. Dokopali smo se i prve svjetske medalje. Imamo i finala, 5. mjestih,…jako puno dobrih rezultata. Imali smo jako puno otkazanih i odgođenih natjecanja.

OGROMNA ŠTETA Najveća šteta je što je morala biti otkazana Europska liga mladih zračnim oružjem i Europsko prvenstvo za juniore, koje je isprva trebalo biti u srpnju pa je prebačeno na rujan, no nije se na kraju održalo. To je velika šteta – očekivali smo oko 600 juniora iz Europe. Naši neki juniori s dobrim plasmanima „promašili“ su ovo prvenstvo. Trenirali su za to godinu dana, a nagodinu su seniori. U top juniorskoj godini, kada daju maksimalne rezultate, nisu imali šansu nastupiti. To je ogromna šteta.

Što se tiče državnih natjecanja, kola lige i ostaloga, uspjela su se održati. Na njima smo postigli, ukupno gledajući, najbolje rezultate u zadnjih 10 godina. Imamo 15 pojedinačnih naslova prvaka Hrvatske i još 2. i 3. mjesta te ekipnih medalja. To ništa ne bi bilo moguće da Grad Osijek nije osigurao uvjete koje imamo i da ne postoji pravilnik o športskim udrugama u kojem se na transparentan način boduju rezultati.

TRENING Trenirali smo u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako su na snagu stupile ove zadnje mjere, stalo je sve. Tako trenirati smiju samo sportaši 1., 2. i 3. kategorije.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Najbitnija je ta financijska pomoć jer bez toga se ne može ništa planirati. Grad nam dodatno pomaže tako što kontinuirano prati projekte. S Gradom Osijekom imamo izuzetno dobru suradnju jer je Grad vlasnik streljane Pampas koja je nekoliko puta predimenzionirana za potrebe hrvatskog streljaštva.

17 MEĐUNARODNIH NATJECANJA Grad je i nositelj svih velikih događaja u zadnjih 10 godina. Tijekom tih godina, sukladno podršci grada i županije, organizirali smo 17 međunarodnih natjecanja s do 52 zemlje sudionice.

Ove godine, dva su natjecanja propala zbog korone, ali nagodinu idemo u najveće ikad održano Europsko prvenstvo u Osijeku, EPSO 2021, na kojem očekujemo oko 1100 sportaša i 16 dana trajanja. Grad Osijek u taj je projekt uključen te nas podržava kako financijski, tako i svim ostalim resursima. Očekujemo jedno jako dobro natjecanje, značajno za sport i gospodarstvo cijele naše regije.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna izuzetno je važna. Ostali gradovi u Hrvatskoj nemaju ono što imamo mi – nekakvu sigurnost, stabilnost. Uvijek može bolje i uvijek treba više, ali znaš da si to dobio zato što si to zaslužio svojim rezultatima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s