MARIJANA FUMIĆ Stvaramo program prilagođavajući se odobrenim sredstvima

Marijana Fumić, voditeljica programskih aktivnosti Gradskih Galerija Osijek

Gradske Galerije Osijek ustanova su u kulturi koju je Grad Osijek osnovao 2005. godine. Programska djelatnost Gradskih Galerija Osijek počela je u ožujku 2007. izložbenim programom te u lipnju 2007. kazališnim programom. U arhitektonsko-urbanističkom kompleksu povijesne Tvrđe obuhvaća dva izložbena prostora, Galeriju Waldinger i Galeriju Kazamat, zatim Barutanu, prostor namijenjen scenskim izvedbama te prostor art-kina smješten u sjevernom bedemu Tvrđe. O ulozi Grada Osijeka u financiranju Gradskih Galerija Osijek, funkcioniranju tijekom proteklih mjeseci i suradnji s Gradom Osijekom više govori Marijana Fumić, voditeljica programskih aktivnosti Gradskih Galerija Osijek.

  • Za redovnu djelatnost Gradskih Galerija Osijek u 2020. godini iz programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka izdvojeno je 760.000 kuna. U što će se on utrošiti?

Kako su Gradske galerije Osijek proračunski korisnik, dio novca predviđen je za plaće djelatnika, dio za materijalne troškove te dio za programske troškove.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju Gradskih Galerija Osijek?

Bez financijske pomoći Grada Osijeka bilo bi nam nemoguće djelovati, jer kako sam napomenula u prethodnom odgovoru, Grad nam pokriva i plaće i materijalne troškove, ali i dvije trećine programskih troškova, dok jednu trećinu dobivamo od Ministarstva kulture RH.

BESPLATAN ULAZ Kako mi nismo profitabilna institucija te je ulaz na sve naše programe besplatan, u potpunosti smo ovisni o proračunskim sredstvima.,

  • Na koji se još način financiraju Gradske Galerije Osijek? Koliko vam je sredstava potrebno na godišnjoj razini kako biste mogli neometano funkcionirati?

Osim Grada Osijeka, podržava nas i Ministarstvo kulture RH te povremeno i neki sponzori. Sredstva koja dobijemo na godišnjoj razini dostatna su nam za normalo funkcioniranje. Kad je sredstava više imamo mogućnosti prirediti i veći broj programa; uglavnom prilagođavamo se odobrenim sredstvima i prema njima stvaramo program.

  • Kako ste funkcionirali proteklih mjeseci? Kako ste se prilagodili novonastaloj situaciji?

Gradske Galerije su proteklu godinu dana u rekonstrukciji velike dvorane, odnosno u tijeku su radovi na sanaciji vlage izvana i iznutra, tako da smo imali nešto manje izložbenih programa. Onda je u ožujku još došla i korona pa smo jedno vrijeme (kao i svi) bili zatvoreni za posjetitelje.

PRILAGODBA Međutim, brzo smo se prilagodili novonastaloj situaciji i intenzivno krenuli s produkcijom online sadržaja. Najviše smo se bazirali na edukativne programe namijenjene našim najmlađim sugrađanima.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad još nekako, osim financijski?

Imamo izuzetno dobru komunikaciju s Odsjekom za kulturu Grada Osijeka, uvijek su nam na raspolaganju i odlično surađujemo. Grad Osijek uvijek „stoji iza nas“, kao naš osnivač.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, važna ta transparentnost?

Transparentnost je izuzetno važna i drago mi je zbog toga što je Osijek dobio najvišu ocjenu za to. I Grad Osijek i mi, djelatnici u kulturnim institucijama, uvijek smo itekako svjesni kako raspolažemo sredstvima koja pripadaju svim građanima grada Osijeka i trebamo se prema tim sredstvima ponašati odgovorno i trošiti ih na zajednički boljitak svih nas.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: