IVAN KRISTIJAN MAJIĆ Fokusirali smo se na cilj projekta, a ne na način izvođenja

Kulturni centar Osijek novi je element u slagalici osječke kulture. Cilj centra je prepoznati nove izvore kulture te njima ispuniti ne samo vlastite prostore, već i parkove, ulice, trgove i škole. Kulturni centar Osijek kao javna ustanova u kulturi putem svojih djelatnosti promiče kulturu i visoke umjetničke dosege, prati i potiče aktualna društvena i kulturna zbivanja u Osijeku, regiji i zemlji te pruža mogućnost za svestrano informiranje u kulturi i o kulturi. O funkcioniranju Centra u 2020. godini, izvedenim radovina na zgradi Centra te suradnji s Gradom Osijekom više govori Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek.

Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek
  • Za redovnu djelatnost Kulturnog centra Osijek u 2020. godini iz programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka izdvojeno je 1.146.000 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

S obzirom na to kakva je bila ova godina, zadovoljni smo dobivenim iznosom. Uspjeli smo puno toga napraviti s tim iznosom. Dobivena sredstva utrošena su u materijalne rashode – plaće zaposlenih i održavanje ureda, najveći je dio potrošen na programske rashode. Sljedeća najveća stavka jes program opremanja i uređenja Kulturnog centra Osijek koji je u konačnici nešto manji od planiranog. Prilagodivši se novim okolnostima, uspjeli smo napraviti dovoljno.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju Kulturnog centra Osijek?

Trenutno je ključna. Kulturne centre pokreću gradovi jer su jedan od oblika dugoročne investicije u kvalitetu života građana i razvoj nekih drugih gospodarskih i društvenih grana kroz kulturu. Uloga Osijeka je ključna, pogotovo u ovim početnim godinama kada mi nismo još uvijek osposobljeni i dovoljno opremljeni da generiramo neke veće prihode.

USPJEH Kao mlada institucija, nismo bili u prilici pretjerano puno steći vlastitih prihoda kroz programe koje radimo, kao i kroz sponzorske ugovore te financiranje iz projekata. Uspjeli smo sve to postići i u ovoj kriznoj 2020. godini.

  • Na koji se još način financira Kulturni centar Osijek? Koliko vam je sredstava potrebno na godišnjoj razini kako biste mogli neometano funkcionirati?

Ovo je prva prava proračunska godina za Kulturni centar Osijek koji je 2019. godine tek oformljen, izabran je ravnatelj te je centar počeo s radom s nekakvim osnovnim iznosom. Tako je za ovu godinu predstavljen prvi plan rada i program. Isto tako, treba imati na umu da je riječ o prostoru koji se tek dovršava, koji nije u cijelosti gotov, u instituciji koja se tek oformljava i nečemu što tek nastaje. Još uvijek smo u početnoj fazi – investiramo u nešto što će sjesti na svoje mjesto kroz određeni period. Jako sam zadovoljan činjenicom da je u prvoj pravoj programskoj godini rada puno toga napravljeno.

  • Kako ste funkcionirali proteklih mjeseci? Znamo da ste se prilagodili situaciji kroz različite programe (Kultura na kotačima, Kultura u parku,…)

U svim projektima koje smo planirali, a bilo ih je nemoguće napraviti zbog situacije s pandemijom, pronašli smo nove forme. Fokusirali smo se na cilj, a ne na način. Ako je bilo osmišljeno uvođenje kulture u javni prostor, u trenutku lockdowna mi smo taj projekt pretvorili u uvođenje kulture online ili u slučaju nekih drugih programa, rodila se Kultura na kotačima, Kultura u parku. Projekte i programe koje smo mogli, presložili smo u formu koja je izvediva u ovim okolnostima. Neki su programi bili i novi, kao što je Kultura u novoj rupi, koja je došla programski ranije nego što je to bilo predviđeno. To je zato što su okolnosti pokazale da je dobro tako odreagirati. Kultura je uvijek uspješnija što je konkretnija u odnosu s vremenom. Kao institucija, u jeku pandemiju iskoristili smo činjenicu da smo mlada, još uvijek neformirana institucija.

PREDNOST To što nemamo nekakav uhodan, prepoznatljiv sustav, nama je bila prednost u ovom slučaju jer sve sustave koje smo predstavili, građani su izvrsno prihvatili. Tako smo mi činjenicu što smo novi na kulturnom tržištu Grada iskoristili maksimalno.

Kada se cijeli posao preselio online u ožujku, to smo iskoristili za pisanje novih projekata i natječaja. Što se toga tiče, ovu smo godinu jako dobro iskoristili da se dobro pozicioniramo na pravom mjestu. Ljeto i jesen doveli su do toga da smo sav interes i programe prebacili u samu zgradu Kulturnog centra Osijek. U 2020. realizirali smo 93 programa, a godina još nije gotova, što samostalno, što u suradnji s drugim dionicima u kulturi.

  • U kojoj je fazi obnova zgrade Kulturnog centra Osijek? Kako ste zadovoljni do sada izvedenim radovima?

Uskoro je planiran završetak druge faze obnove. Ideja uređenja zgrade u fazama je iz toga da ne moramo čekati da cijela zgrada bude gotova da počnemo s aktivnostima. Rad u etapama je jako dobar jer kako raste Kulturni centar, raste i količina prostora. Tako se s porastom aktivnosti, centar se širi u prostoru. To se pokazalo dobrom odlukom jer je dinamika razvoja centra i razvoja zgrade jako sinkronizirana. Po završetku druge faze, povećat će se i obujam posla.

TREĆA FAZA Još nam je preostala treća faza, a to je završetak dvorane. Vjerujem da će tu fazu usporiti pandemija, ali tu smo u potpunosti prebacili fokus i koncentraciju na to da pronađemo alternativni oblik financiranja kako bismo to što prije riješili, i to ne samo uz proračunsko financiranje.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad još nekako, osim financijski?

Mi smo institucija kojoj je Grad Osijek mama i tata, kao i svakoj drugoj. Samo što smo mi nova institucija koja treba puno više gradske pažnje, nego što trebaju ove veće i uhodanije ustanove. U svakom slučaju, u ovoj početnoj fazi ključna nam je podrška koju imamo od Grada, kao i od svih odjela unutar Grada. S druge strane, mislimo da je i naše pozicioniranje unutar javnih potreba u kulturi dosta dobro posloženo. Vjerujem da Grad Osijek ovu mladu ustanovu vidi kao jednog jako dobrog konstruktivnog partnera, što smo i pokazali zajedničkim aktivnostima u kulturi.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, važna ta transparentnost?

Kao građaninu, transparentnost proračuna užasno je važna. Važno je da je proračun transparentna, da su podaci dostupni, da je javnost dobro informirana oko toga kako se javna sredstva troše. S pozicije ustanove koja je proračunski korisnik, jednako nam je važno omogućiti da proračun bude transparentan i tu se garantira efikasnost.

SIGURNOST Puno je razvijene kontrole te vlada sigurnost da se dobivena sredstva ulažu i troše na najbolji mogući način. Mislim da je to važno za razvijanje atmosfere povjerenja, što je bitno u svakom poslu, tako i u ovom.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s