IVICA LUČIĆ Grad uvijek podržava naš rad i na tome smo im zahvalni

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku sa svojim je radom započelo u lipnju 1950. godine izvedbom prve premijere “Spašeno svjetlo”. Godinu dana kasnije svoju dvoranu dobivaju u donjogradskom Domu kulture u kojoj i danas predstava uveseljavaju male i velike. O protekloj sezoni, odgođenim predstavama te funkcioniranju kazališta tijekom pandemije više govori ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivica Lučić.

Ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivica Lučić
  • Grad Osijek je za rad Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u 2020. izdvojio 4.294.000,00 kuna iz programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka. Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Nama će biti dovoljno. Navikli smo se pružati koliko nam je pokrivač dugačak. Moram priznati da nam ne bi bilo dovoljno za normalnu produkciju i za normalan posao. Naši vlastitit prihodi iznose 20 – 25% ukupnog godišnjeg proračuna, a mislim da se nijedno kazalište u Hrvatskoj ne može pohvaliti tim iznosom. S tim sredstvima nadopunjavamo nedostatak sredstava za produkciju. Nama Grad daje plaću, dio materijalnih troškova, a programske troškove i dio materijalnih troškova podmirujemo iz vlastitith sredstava. Budući da je ove godine, zbog cijele ove situacije s koronavirusom, izostao dio vlastitih sredstava – nismo mogli igrati predstave u obimu kako smo navikli, gledatelja je manje, vlastiti su nam prihodi mali. Ipak smo se uspjeli nekako uklopiti u cifru koju nam daje Grad, uz nešto malo vlastitith sredstava.

UTROŠENO Dobiveni novac je, osim u gore navedeno, utrošen i u nekoliko festivala te gostovanja, kao i plaćanje režija.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića?

Bez sredstava Grada Osijeka ne bismo mogli nikako funkcionirati. Cijena ulaznice je 20 kuna. Da nas Grad Osijek ne financira kao kulturnu ustanovu, ta bi cijena morala biti 3 illi 4 puta veća. Zahvaljujući Gradu, kao institucionalno kazalište super funkcioniramo.

  • Na koji se način inače financirate? Koliko vam je sredstava potrebno na godišnjoj razini kako bi Kazalište neometano funkcioniralo?

Na godišnjoj nam je razini potrebno još oko milijun kuna, možd malo više, na ovu cifru koju dobivamo od Grada. Taj iznos zaradimo u „normalnoj“ godini. U ovoj godini situacija je takva kakva je. Da bi sve bilo normalno – da bismo imali četiri premijere godišnje, normalno odlazili na festivale, isplaćivali dnevnice, itd, potrebno nam je još milijun kuna na gore navedeni iznos. Osim iz proračuna Grada, imamo vlastite prihode od prodaje ulaznica te vlastite prihode od najma dvorane. Npr. neke udruge ili slično mogu iznajmti našu dvoranu.

MINISTARSTVO KULTURE I SPONZORI Također se financiramo i u manjem dijelu Ministarstva kulture jer smo mi ipak gradsko kazalište. Tim sredstvima kupimo reflektor, nešto od opreme ili slično. Osim toga, znamo imati i sponzora, ali to je najčešće kada je susret lutkara i lutkarskih kazališta. Tu nam uskoči Grad, Ministarstvo, vlastiti prihodi i sponzori jer su troškovi veliki.

  • Kako ste funkcionirali proteklih mjeseci? Imate li otkazanih predstava?

Taman pred zatvaranje u ožujku, izbacili smo premijeru „Ljepotica i zvijer“. Na tu smo predstavu smo računali da će biti hit, ali zbog cijele te situacije, odigrali smo je svega desetak puta jer je sve bilo zatvoreno neposredno nakon premijere. Počeli smo i raditi predstavu „Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho“ koja je trebala biti premijera u travnju, tako da je ta premijera izvedena na Osječkom ljetu kulture umjesto one koja je trebala biti. Tu smo predstavu prebacili za sljedeću godinu.

Osim toga, u planu je bilo napraviti predstavu koja je trebala režirati Ruskinja Ljudmila Fedorova, „Hrabri krojač“, koja je trebala biti gotova nekako u ovo vrijeme, ali je i ona prebačena za neko povoljnije vrijeme. Umjesto nje, napravili smo monodramu „Antun Žic, baka i harmonika“ koja je izvedena prije nekoliko dana.

ZA BOŽIĆ Umjesto božićne predstave „Orašara“, izvest ćemo predstavu „Što igračke žele“. Njena premijera bit će 4. prosinca. Nadamo se da ćemo ju uspjeti barem nešto malo odigrati jer mjere koje su stupile na snagu dosta nas ograničavaju. Svake godine održimo 4 ili 5 premijera, a to nismo htjeli mijenjati ni ove godine, koja je izvanredna. Ove ćemo godine imati 4 premijere tako da smo zapravo i uspjeli održati raspored koji inače imamo u ovoj izvanrednoj situaciji. Samo treba misliti pozitivno!

  • Koliko Dječje kazalište Branka Mihaljevića ima zaposlenih?

Naše kazalište broji 31 zaposlenika.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način, osim financijski?

Suradnja je odlična! Grad Osijek nam je stvarno roditelj u pravom smislu riječi. On je osnivač našeg kazališta te se u svakoj situaciji pokazuje kao vrlo dobronamjeran. Što se tiče financija, tu nam zaista pokriva sve potrebe. S druge strane, otvaraju nam vrata gdje god mogu i podržavaju naš rad u stopostotnoj mjeri. Na tome smo im zahvalni.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, važna transparentnost?

Transparentnost proračuna vrlo je važna jer sve drugo otvara mogućnost da se sumnja u nešto. Ovim otvorenim načinom stječe se povjerenje kod svih koji imaju pogled uperen u Grad i u baratanje zajedničkim novcem.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s