Peta Generacija – prijetnja ili prilika?

U organizaciji Grada Osijeka na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je panel rasprava „Peta Generacija“. Glavni cilj panela bio je otvoriti javnu raspravu vezanu uz odluku o uvođenju 5G mreže – o prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi mreža „pete generacije“.

„Naša želja i cilj je kontinuirano razvijati poslovno okruženje u Gradu Osijeku. Okruženje koje će postojećim tvrtkama donijeti nove poslovne prilike, te uz sve ono što nose nove tehnologije dovesti do pokretanja novih poslovnih priča i avantura u gradu. Grad Osijek je moderan, pametan grad ugodnog života i grad koji svakako želi napredak.“ – uvodnu riječ dala je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju svi govornici nisu se mogli naći na jednome mjestu, no zahvaljujući tehnološkim mogućnostima uključili su se putem zasebnih LED ekrana.

Moderator Mislav Togonal, voditelj i urednik na HRT-u, svojim pitanjima te vještim vođenjem sugovornika uspio je pod kontrolom zadržati žustru raspravu nastalu nakon zanimljivih pitanja iz publike te onih koja su pristigla online.

RASPRAVA Argumenti za i protiv uvođenja 5G mreže čuli su se i s jedne i druge strane. Nakon što su govornici iznijeli svoje stavove te stavove struke koju su predstavljali, nije izostajalo intrigantnih pitanja iz publike koja su pobudila želju i interes za ovom tematikom te budućim raspravama.

„Još jednom se zahvaljujem svima koji su sudjelovali na današnjem panelu, neću reći i jedna i druga strana – svi smo na istoj strani, svi jednako volimo svoj grad, svi smo jednako odgovorni prema našem gradu, stoga zahvala svima za argumentiranu raspravu. Svi želimo čuti različite stavove te, uvažavajući činjenice, doprinijeti pomirenju stavova.“ – zaključila je Žana Gamoš, navodeći kako je ovo tek prva u nizu rasprava na ovu temu.

AKCIJSKI PLAN Panel rasprava održala se povodom donošenja akcijskog plana Europske komisije „5G za Europu“ u kojem je, između ostalog, propisano da svaka država članica mora do kraja 2020. imati minimalno jedan „5G grad“, odnosno minimalno jedan grad u kojem je omogućeno pružanje komercijalnih 5G usluga.

Snimak rasprave dostupan je OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: