DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Obnovom pročelja GISKO će konačno zasjati punim sjajem

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) djeluje kao knjižnica s dvojnom funkcijom. Ona je središnja (matična) javna/narodna knjižnica grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te središnja sveučilišna/znanstvena knjižnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. GISKO je mjesto na kojem se, osim posudbe knjiga i čitaonice, organiziraju i razne izložbe, radionice, kvizovi, programi za djecu… O financiranju, funkcioniranju tijekom proteklih mjeseci i suradnji s Gradom Osijekom, govori ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš.

  • Za program knjižnične djelatnosti gradskog karaktera, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek iz programa je javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2020. godinu dobila 2.670.000,00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se ta sredstva utrošiti?

Dobivena će se sredstva utrošiti, za što su, prema Financijskom planu i osigurana,na kupovinu građe, materijalne troškove te rashode za zaposlene djelatnike.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju GISKO-a?

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, informacijsko je, obrazovno i kulturno središte grada, a svojim je uslugama na raspolaganju, kako svim našim sugrađanima, tako i  široj zajednici. Upravo je u svom radu na razvoju zajednice, stvaranju uvjeta i pružanju podrške kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju iznimno važna uloga Grada.

KVALITETNO FUNKCIONIRANJE Budući da je dio ukupnih sredstava iz proračuna namijenjen nabavi građe, važno je napomenuti da je stabilan i kontinuiran razvoj zbirki pretpostavka za kvalitetno funkcioniranje knjižnice i zadovoljavanje potreba korisnika.

  • Na koji se način inače financira GISKO? Koliko je sredstava potrebno na godišnjoj razini kako biste neometano funkcionirali?

Gradska i sveučilišna knjižnica financira se  iz nekoliko različitih izvora: Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske , proračuna Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, vlastitih prihoda, Osječko-barnjske županije i donacija.

  • Kako je GISKO funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih događanja zbog pandemije koronavirusom?

Knjižnica je vrlo brzo reagirala na promjenu i prilagodila dio svoga poslovanja novonastaloj situaciji i uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusom, tako da smo neke aktivnosti namijenjene kako djeci, tako i odraslima odmah premjestili na različite online platforme.

Jedan dio aktivnosti morali smo u potpunosti otkazati, ali smo tijekom ljetnih mjeseci uspješno održali Festival slikovnice, koji je sastavni dio programa OLJK-a, te Ljeto u knjižnici- program za najmlađe.

U SKLADU Sve aktivnosti provode se i dalje u skladu s propisanim mjerama.

  • Kako stojite po pitanju obnove zgrade GISKO-a? Je li obnovljeno sve što je trebalo biti – ograda, krovište, pročelje?

Radovi na obnovi ograde, balkona i krovišta  uspješno su završeni i sada nam još ostaje uređenje pročelja zgrade.

  • Kako ste zadovoljni do sada izvedenim radovima?

Obnovljena ograda vratila je mali dio sjaja ovoj prekrasnoj, reprezentativnoj secesijskoj uglovnici Gilmmning-Hengl, ali tek potpunim uređenjem i obnovom pročelja ova će monumentalna katnica zasjati punim sjajem.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad još nekako, osim financijski?

Suradnja s Gradom, osim financijski, odvija se i kroz konstruktivne prijedloge, incijativu, podršku i pokroviteljstvo u različitim programima. Kvalitetan i dobar odnos vodi uspješnoj suradnji i jedan je od preduvjeta za uspješan rad Knjižnice.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentni proračun građanima omogućuje uvid u točne i razumljive informacije o proračunu. Temeljem njih građani mogu sudjelovati u proračunskom procesu,  odnosno kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava, a u isto vrijeme lokalnu vlast  potiče na odgovornost.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: