MARIN KORDIĆ Jedan smo od rijetkih aeroklubova koji obuhvaćaju sve grane zrakoplovstva

Aeroklub Osijek ove je godine obilježio 94. rođendan i jedan je od najstarijih sportskih društava u gradu. Pod imenom „Naša krila“ djelovao je do Drugog svjetskog rata, kada je osnovano „Sportsko zrakoplovno društvo“, koje je u okviru Zrakoplovnog saveza Hrvatske postalo „Aeroklub Osijek“.O suradnji s Gradom Osijekom, članovima kluba te funkcioniranju kluba proteklih mjeseci više govori Marin Kordić, predsjednik kluba.

Marin Kordić, predsjednik Aerokluba Osijek
  • Iz gradskog je proračuna za Aeroklub Osijek u 2020. godini izdvojeno 31.303 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Navedeni iznos izdvojen je za Aeroklub „Osijek“ preko Zajednica športskih udruga grada Osijeka te je utrošen za sportske aktivnosti i redovni trening članova, odlaske na natjecanja te rad s mladima i djecom, kao i za promicanje aktivnosti rada Aerokluba „Osijek“ na lokalnoj i državnoj razini.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Obzirom da je bavljenje zrakoplovnim djelatnostima iznimno skupo, godišnji novčani iznos za funkcioniranje Aerokluba „Osijek“ kreće se oko 800.000,00 kn, što obuhvaća redovno održavanje zrakoplovnih sredstava u vlasništvu Aerokluba „Osijek“, održavanje aerodroma Osijek-Čepin, plaće zaposlenika, kao i redovno saniranje sada već zastarjele infrastrukture, dok ne obuhvaća izvanredne troškove i potrebe konstantnog ulaganja u infrastrukturu koju održavamo, budući da se aerodrom na ovoj lokaciji nalazi od 1954. godine.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, sponzorstva)?

Izvori prihoda Aerokluba „Osijek“ sastoje se od donacija, članarina, članskog doprinosa, sponzorstva te prihoda od ostvarivanja gospodarskih djelatnosti bez kojih Aeroklub „Osijek“ ne bi opstao.

  • Koliko članova brojite? Kako su one raspoređeni?

U trenutku odgovora na ovo pitanje, Aeroklub „Osijek“ broji oko 150 aktivnih članova koji su raspoređeni u pet sekcija: zrakoplovno modelarstvo, padobranstvo, jedriličarstvo, motorno letenje i ultralako letenje.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

U radu i slobodnim aktivnostima pridružiti nam se mogu svi, od djece, do punoljetnih osoba, kako građana Republike Hrvatske, tako i stranaca, koji ispunjavaju uvjete propisane Statutom Aerokluba „Osijek“. Svi su dobrodošli.

JEDNI OD RIJETKIH Rijetki su aeroklubovi u Republici Hrvatskoj koji postoje u ovakvom obliku da obuhvaćaju sve sekcije tj. grane zrakoplovstva.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih događanja zbog pandemije koronavirusom?

Kao i sve udruge, i Aeroklub „Osijek“ je otežano funkcionirao tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom, sve aktivnosti su bile obustavljene.

VELIKO ZADOVOLJSTVO Pozitivnom promjenom okolnosti i kako su nam omogućavali vremenski uvjeti, potrudili smo se nadoknaditi izgubljena događanja, tako da ćemo na kraju, i na naše veliko zadovoljstvo, ovu godinu ispratiti skoro s potpunim učinkom organiziranja planiranih događanja.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijek izuzetna je, budući da Aeroklub „Osijek“ koristi prostor Aerodroma Osijek-Čepin (popularno zvanog „Sportskog aerodroma“) te nemamo nikakvih većih problema. Komunikacija s Gradom Osijekom također je na visokom nivou, jedini problem je sada već zastarjela infrastruktura na Aerodromu Osijek-Čepin, no nadamo se da ćemo i to kroz projekt i suradnju s Gradom Osijekom u narednim godinama riješiti.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna Grada Osijeka je iznimno bitna jer svima nama daje sigurnost da se zajednička sredstva koriste na zakonit i koristan način. U tom pogledu i Aeroklub „Osijek“ djeluje, eto već zagazivši u 95. godinu svojega postojanja te se nadamo da će i Grad Osijek, kao predvodnik ovakvog načina rada biti primjer i drugim gradovima u Republici Hrvatskoj, kao i svim udrugama i pravnim subjektima, da rade u istom transparentnom smjeru.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s