MARKO PERKOVIĆ Trenutno brojimo 250 članova svih dobnih skupina

Kulturno umjetničko društvo “Josipovac” utemeljeno je 2011. godine i djeluje kao neprofinta udruga u cilju bavljenja kulturno-umjetničkom djelatnošću i očuvanja kulturne, folklorne i umjetničke baštine lokalne zajednice na području Slavonije, grada Osijeka te Republike Hrvatske u cjelini. Društvo trenutno broji 250 članova, a o projektu “Očuvanje glazbene tradicije”, funkcioniranju društva tijekom proteklih mjeseci i suradnji s Gradom Osijekom govori Marko Perković, tajnik KUD-a “Josipovac”.

  • Iz gradskog je proračuna za KUD Josipovac u 2020. godini izdvojeno 6.000 kuna za projekt „Očuvanje glazbene tradicije“. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Osnovni cilj ovog projekta ostvaren je u cijelosti, to jest osigurana je postojanost tradicijskog glazbala. Kontinuirano skrbeći o nematerijalnoj tradicijskoj baštini zbog vjerodostojnog prikaza iste, udruzi je neophodno osigurati postojanost i pokretnih kulturnih dobara. Provedbom predloženog projekta od važnosti za kulturno-umjetnički amaterizam doprinijelo se ostvarenju Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka, konkretno u području tradicijske baštine i kulturno-umjetničkog amaterizma. Stručni suradnici u projektu, Dora Vujnović i Denis Marguš, glazbeni pedagozi, savjetovali su projektni tim koji čine ujedno članovi Upravnog odbora Ivana Klasić, Tomislav Smiljan, Branko Anić, Zoran Turkalj, Tihomir Horvat, Ivica Glogač i volonteri Katarina Đurinski, David Klasić, Mladen Petrović i Ivan Tušek.

Iznosom potpore projektni tim zadovoljan je u potpunosti, a cijeli iznos utrošen je u nabavu tradicijskog glazbala, točnije berde, inače najvećeg tamburaškog instrumenta. Tambura (često korištena umanjenica je tamburica) je hrvatsko tradicijsko narodno trzalačko žičano glazbalo.

PODIZANJE KVALITETE ŽIVOTA Rezultat projekta je i uključivanje dvije  mlade osobe u projektni tim u svojstvu volontera, što pridonosi dobrobiti i podizanju razine kvalitete života mladih, posebno poticanjem, informiranjem, promicanjem vrijednosti i prakse volontiranja među mladima i ponudom zanimljivih sadržaja za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena mladih.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg KUD-a?

Na godišnjoj razini za djelovanje KUD-a Josipovac potreban je iznos od otprilike 30.000,00 kn bez troškova gostovanja i nabave narodnih nošnji i glazbala.

  • Koji su drugi izvori prihoda društva (donacije, članarine, sponzorstva)?

Prihodi društva najvećim dijelom temelje se na članarini koja je jednaka za sve kategorije članstva i iznosi 10,00 kn godišnje te donacije članova, mještana i ostalih kojima KUD iskreno i ovim putem zahvaljuje.

  • Koliko članova brojite?

KUD Josipovac broji ukupno 250 članova, većinom mještana Josipovca, a aktivnih članova  je otprilike 60 osoba svih dobnih skupina. Svojim kontinuiranim radom i dalje težimo omasovljenju, posebno djece i mladih.

  • Kako je društvo funkcioniralo tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih događanja zbog pandemije koronavirusom?

Tijekom proteklih mjeseci, od početka pandemije uzrokovane koronavirusom COVID-19, društvo je uvelike smanjilo planirane aktivnosti.

ODGOĐENI PROJEKTI Provodimo projekt vrijednosti 2.000,00 kn naziva  „Djeca čuvari baštine “ pod pokroviteljstvom Vodovoda Osijek s ciljem nabave materijala za izradu dijelova dječje narodne nošnje. Provedene su aktivnosti nabave tradicijskog glazbala kroz projekt „Očuvanje glazbene tradicije“ pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, a planirana aktivnost održavanja seminara o značaju hrvatskih tradicijskih glazbala, kao i predstavljanje tamburaša na javnom događaju na temelju preporuka nadležnih tijela je odgođena.

Društvo, ali i ostale udruge inače koriste veliku dvoranu Hrvatskog doma Josipovac, gdje je i sjedište KUD-a, no istu do daljnjeg zbog pandemije koristi Osnovna škola Josipovac pa je i tim društvo onemogućeno u pripremi i provedbi projektnih i programskih aktivnosti. Kad već spominjemo pandemiju koronavirusa, sva tri pripadnika Civilne zaštite Grada Osijeka na području Josipovca koji provode nadzor mjera članovi su KUD-a Josipovac, a udruga je inače kroz svoje postojanje organizirala i sudjelovala u mnogim humanitarnim aktivnostima.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja KUD-a Josipovac  s Gradom Osijekom postoji od osnutka udruge 2011. godine i zadovoljavajuća je uz napomenu da prostora za osnaživanje suradnje ima. Grad Osijek pomaže na način da bez naknade udruga koristi prostorije Hrvatskog doma Josipovac koje se dodjeljuju udrugama kroz Javni poziv za korištenje prostorija mjesne samouprave.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna, to jest potpuno i pravodobno objavljivanje svih fiskalnih informacija na sustavan način važna je jer omogućuje građanima razumijevanje odluka koje utječu na njihovu svakodnevicu, ali i sudjelovanje u njihovu donošenju te je dostupnost takvih informacija vrlo važna za suzbijanje korupcije. Odlične ocjene koje dobiva Grad Osijek i Osječko-baranjska županija svakako zaslužuju pohvalu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s