TOMISLAV BILANDŽIĆ Naši su se članovi natjecali u zemljama Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike

Tomislav Bilandžić, glavni trener Kickboxing kluba "Sveti Duh"

Kickboxing “Sveti Duh” osnovan je 2004. godine, a mnogi su njihovi članovi više puta osvajali državna prvenstva, kao i medalje na juniorskim i seniorskim europskim i svjetskim prvenstvima. “Sveti Duh” nositelj je kvalitete športa u Gradu Osijeku, a tijekom ovih 16 godina organizirali su mnoga velika kickboxing natjecanja. O dobivenim novcima iz proračuna, suradnji s Gradom Osijekom i funkcioniranju kluba tijekom pandemije koronavirusom više govori Tomislav Bilandžić, glavni trener kluba.

  • Iz gradskog je proračuna za Kickboxing klub „Sveti Duh“ u 2020. godini izdvojeno 99.750  kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Za 2020. godinu za naš klub predviđeno je preko 40% manje sredstava u odnosu na 2019. godinu. Za naš klub to je značajna razlika koju ćemo svi u klubu svakako osjetiti. Imali smo određene primjedbe na izračun bodova za naš klub na temelju kojih su se onda i odredila financijska sredstva, ali na žalost naše primjedbe nisu bile uvažene. Smatramo da naši sportski rezultati ostvareni tijekom 2019. godine nisu puno lošiji u odnosu na 2018. godinu i da su financijska sredstva za 2020. godinu trebala biti nešto niža u odnosu na 2019. godinu, ali ni blizu umanjenju od preko 40%. Iako imamo razloga biti nezadovoljni zbog znatnog umanjenja u odnosu na prošlu godinu, u konačnici smo opet zadovoljni jer ćemo dobiti određena sredstva bez kojih klub ne bi mogao funkcionirati.

FINANCIRANJE U ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE Svjesni smo ekonomske situacije u kojoj se kao zemlja nalazimo i politike financiranja sporta. Usporedbe radi, u zemljama Europske unije iz državnog proračuna se u prosjeku izdvaja 100 eura po stanovniku, u Mađarskoj 150 eura, a u Republici Hrvatskoj 13,3 eura.

Sva sredstva koja ćemo dobiti u ovoj godini biti će, kao i svih proteklih godina, potrošena na sportaše našega kluba i njihov daljnji sportski razvoj. Na pripreme naših sportaša, na odlaske na natjecanja i na kupovinu neophodne opreme i rekvizita za treninge i natjecanja. 

Želim naglasiti da u proteklih 16 godina postojanja i rada našega kluba nikada niti jednom našem treneru u klubu nije isplaćena niti jedna plaća ili honorar. 

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

U klubu se vodimo jednostavnom i odgovornom financijskom logikom, a ona je da ne možemo trošiti više nego što imamo. Klub za svo vrijeme svoga postojanja nikada niti jednog dana nije bio u blokadi i isto tako, ne postoji niti jedna fizička niti pravna osoba kome je klub ostao dužan ili kome nije platio neki račun. Sukladno financijskom proračunu i sredstvima kojima raspolažemo određujemo si prioritete sportskih događanja i sudjelovanja na istima.

PRIORITETI Sudjelovanje na državnim, europskim i svjetskim prvenstvima te na europskim i svjetskim kupovima svakako su nam prioriteti najvišega ranga. Za te potrebe, kao i za potrebe kupovine neophodne sportske opreme i rekvizita potrebno nam je cca 200.000,00 kuna godišnje.

Kada bi bili u mogućnosti isplatiti plaće dvojici naših trenera koji svakodnevno rade s našim natjecateljima, taj bi iznos s porezima i prirezima za isplaćene plaće i ranije pobrojanim potrebama u ukupnom iznosu došao do cca 350.000,00 kuna. Na žalost, mi taj novac nemamo. 

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, itd.)?

Financijska sredstva koja dobivamo od Grada Osijeka preko Zajednice športskih udruga grada Osijeka naša su najznačajnija financijska sredstva. Osim tih sredstava, klub još dobije nešto sredstava od Športske zajednice Osječko-baranjska županije, od Hrvatskog kickboxing saveza i sponzora kluba. Hvala im svima.  

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Sportaši su u klubu podijeljeni u tri kategorije. U početničku, rekreativnu i natjecateljsku grupu. Sa svakom od navedenih grupa se vrše zasebni prilagođeni treninzi. Početnička grupa je najveća i najbrojnija,  a natjecateljska najmanja. Iako je ta brojka tijekom godine promjenjiva, ukupno u te tri grupe trenira cca 60-ak članova i članica. 

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih natjecanja zbog pandemije koronavirusom?

Sukladno odlukama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zbog korona virusa (COVID-19) smo u vremenu od sredine ožujka do sredine svibnja obustavili organizirano održavanje treninga u klubu. Natjecatelji kluba prema uputama trenera su u to vrijeme samostalno trenirali.

OTKAZANA NATJECANJA Zbog korona virusa i činjenice da je kickboxing kontaktni dvoranski sport, do daljnjega su odgođena sva natjecanja u Republici Hrvatskoj. Nedavno smo dobili obavijest da je naša svjetska WAKO federacija otkazala održavanje svjetskog prvenstva za djecu, kadete i juniore koje se trebalo održati u studenome u Beogradu. Kako stvari stoje, vjerovatno će biti otkazano i europsko seniorsko prvenstvo koje bi se trebalo održati u prosincu u Antalyia (Turska).

  • Kakve ste planove imali prije pandemije? Je li ih koronavirus poremetio?

Zbog pojave epidemije korona virusa u znatnom su nam poremećeni planovi za ovu godinu. U klubu imamo nekoliko odličnih juniora i seniora.

PLANOVI Planirali smo izaći na državna prvenstva, osigurati si nastupe na svjetskom prvenstvu za djecu, kadete i juniore te na seniorskom europskom prvenstvu i pokušati donijeti medalje s istih natjecanja. Na europskom kupu koji se u veljači održao u Karlovcu imali smo odlične rezultate, kao i na državnom prvenstvu u K-1 disciplini za juniore i seniore koje se održalo početkom ožujka u Đakovu.

Kao što sam već ranije naveo, kao klub dva mjeseca nismo organizirano trenirali zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Iako nije imao nikakvih simptoma, jedan od naših trenera je bio pozitivan na korona virus pa nam je cijela natjecateljska grupa krajem lipnja završila u samoizolaciji. Na sreću, svi mi ostali smo bili negativni. Od ožujka nije bilo organiziranog natjecanja, a pitanje je i kada će ga biti. To je za sportaše natjecatelje veliki problem jer kada nema natjecanja, sportaši ne da ne napreduju, nego stagniraju i nazaduju. 

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja našeg kluba s Gradom Osijekom je odlična od prvoga dana osnivanja našeg kluba, prije 16 godina. U tom periodu mijenjali su se i gradonačelnici i političke strukture koje su upravljale gradom Osijekom, ali je suradnja uvijek bila odlična.

VELIKA NATJECANJA U 16 godina postojanja 7 puta smo samostalno organizirali velika kickboxing natjecanja u Gradu Osijeku i dva puta smo kao klub pomagali u organizaciji velikih kickboxing natjecanja i svaki puta nam je Grad Osijek izašao u susret i pomogao u organizaciji tih natjecanja. Naši su se članovi borili po zemljama Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike što su iznimno financijski zahtjevna putovanja. Svega toga sigurno ne bi bilo da nije bilo pomoći Grada Osijeka. 

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna grada Osijeka je hvale vrijedna stvar. Građani Grada Osijeka imaju pravo znati kako se i na što se troši njihov novac, a s druge strane, svi mi koji dobivamo određena financijska sredstva imamo obvezu predočiti izvješće gradu, a onda u konačnici i građanima grada Osijeka kako smo ih i na što potrošili. I to je u redu. 

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: