DRAŽEN ALERIĆ Osječko ljeto kulture ljeti pretvara Osijek u veliku pozornicu

Grad Osijek nositelj je organizacije i produkcije najveće kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, Osječkog ljeta kulture, koja svojim građanima od 2000. godine nudi kvalitetne programe. Ovogodišnje jubilarno Osječko ljeto kulture počinje 29. lipnja, a završava 8. srpnja 2020. O ovogodišnjem programu, izazovima s kojima se susreće u organizaciji te reakcijama posjetitelja više govori Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka.

Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka
  • Koliko je novca iz proračuna Grada Osijeka izdvojeno za Osječko ljeto kulture?

U proračun je  planirano 760.000,00 kn. Ministarstvo kulture podržalo je Oljk s 300.000,00 kn. Imamo i sponzorska sredstva, no, uslijed trenutne krize, ova će stavka biti osjetno manja no prijašnjih godina. Svakako se posebno zahvaljujemo svakom sponzoru koji je na bilo koji način pomogao ovogodišnji Oljk.

Sveukupni budžet Osječkog ljeta kulture bit će negdje oko 1.200.000,00 kn.

  • Jeste li zadovoljni tim iznosom? Je li to dovoljno?

Naravno da nismo i naravno da nije dovoljno.

SVJESNI No budući da smo odavno svjesni kako živimo u vremenu i u zemlji u kojoj se, još uvijek u većini nažalost, kultura smatra kao trošak i kako je opće izdvajanje sredstava za kulturu i na lokalnoj i regionalnoj te državnoj razini premalo i presporo raste, trudimo se, s onim što imamo, napraviti što je moguće više sadržaja i kvalitetniji program.

  • Ove se godine obilježava 20 godina od prvog Osječkog ljeta kulture. Kako ćete obilježiti ovu okruglu godišnjicu?

Jako nam je drago da smo došli do respektabilne obljetnice, to nije malo. Ako se nešto uspjelo održati, usuđujem se reći, i kulturno nametnuti te ostvariti određeni značaj i utjecaj i u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama te našim gradovima prijateljima, onda to znači da su svi ljudi, a bilo ih je pregršt, koji su radili na Osječkom ljetu kulture u proteklih 20 godina, napravili zapravo jako dobar posao.

Obljetnicu ćemo obilježiti, nadam se, kvalitetnim programom, a od nekih  planiranih događaja kojima smo htjeli popratno naglasiti 20 godina, zbog Covida-19, nažalost, ipak smo morali odustati.

  • Što krije ovogodišnji program OLJK-a? Što pripremate?

Program je na tragu naših dosadašnjih uspješnih godina. Bit će zastupljeni svi kulturni sadržaji i vjerujem da će svatko uspjeti pronaći razlog zašto posjetiti ovogodišnji Oljk.

PREMIJERE I ovaj put nastavljamo s vlastitim produkcijama na što smo izuzetno ponosni pa će tako svoje premijere imati i HNK (Višnjik) i Dječje kazalište Branka Mihaljevića (Mali vitez don Kiho i štitonoša Sancho) i Gradske galerije (Popis). Imat ćemo i promociju prve osječke strip slikovnice (BonTon iza duge), prikazat ćemo i dokumentarni film 20 godina Osječkog ljeta kulture.

Također, svojevrsnu će premijeru imati novoobnovljeni i Trg Vatroslava Lisinskog budući da će prvi put biti domaćin jedne velike kulturne manifestacije.

Bit će kvalitetnih predstava, izložaba, promocija, filmova, sadržaja za djecu, itd.

  • Tijekom ovih 20 godina, naišli ste na mnoge izazove u organizaciji koje ste uspješno riješili. Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete tijekom organizacije OLJK-a?

Izazova je uvijek puno i gotovo svaki smo svih ovih godina manje više uspješno riješili. Najteži su oni na koje ne možete baš puno utjecati, a to su financijski i meteorološki te ovogodišnji pandemijski na koji ne možemo baš nikako utjecati.

Sretni smo što danas uopće razgovaramo o Osječkom ljetu kulture i što ćemo ipak uspjeti obilježiti 20 godina u svom uobičajenom terminu, od 29. lipnja.

  • Kako odabirete konačan program? Kojim se elementima vodite pri odabiru?

Osječko ljeto kulture ima organizacijski odbor koji kreira cjelokupan program. U njemu se, između ostalih, nalaze priznata i poznata imena osječke kulturne scene i svatko iz svojeg područja predlaže programske sadržaje. Nulto je pravilo da je svaki sadržaj koji bude uvršten u program, netko od članova pogledao, pročitao ili poslušao. Osječko ljeto kulture svojom kvalitetom treba biti i jest iznad svih kulturnih događanja u našem gradu, ali i znatno šire. Omogućuje sadržaje koje, prije svih naši sugrađani, ali i dragi gosti nemaju baš priliku tako lako i cesto vidjeti, odnosno doživjeti.

OSIJEK KAO POZORNICA Kad dođe ljeto, Osijek na nekih desetak dana postaje velika pozornica na kojima se odvijaju zanimljivi sadržaji.

  • Kakvo su reakcije posjetitelja na programe?

Ljudima je nemoguće udovoljiti na način da svi budu uvijek i sa svim zadovoljni, no budući da pravih primjedaba zaista nemamo, vjerujemo da uspijemo ponuditi raznolik program u kojem svatko ipak može pronaći nešto za sebe. S obzirom da se broj posjetitelja Osječkih ljeta kulture u prosjeku svih ovih godina kreće negdje oko 12.000 mislim da su građani ipak zadovoljni.

VELIKA ZAINTERESIRANOST Tomu u prilog idu i velika zainteresiranost i upiti svake, a posebno ove pandemijske godine hoce li biti Oljk-a, kakav je program i sl.

  • Što će otvoriti, a što zatvoriti ovogodišnje Osječko ljeto kulture?

Osječko ljeto kulture otvaramo premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „20 godina Osječkog ljeta kulture“ te nakon toga koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, a zatvorit ćemo ga vokalno instrumentalnim koncertom ansambla „Lado”.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: