VLASTA DRAGUŠICA Besplatan prijevoz na natjecanja velika je pomoć svim klubovima

Judo klub “Mladost” osnovan je 1964. godine. Već naredne godine Klub je organizirao prvo javno natjecanje u Osijeku – bio je to prijateljski susret s JK “Zagreb” iz Zagreba. Klub danas broji više od 80 članova raspoređenih u različite kategorije, a o funkcioniranju kluba tijekom pandemije koronavirusom, suradnji s Gradom Osijekom i drugim prihodima kluba više govori Vlasta Dragušica, predsjednica kluba.

Vlasta Dragušica, predsjednica Judo kluba “Mladost”
  • Iz gradskog je proračuna za Judo klub „Mladost“  u 2020. godini izdvojeno 190.279 kune. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Naravno da smo zadovoljni. Uvijek može i više, ali je ovo stvarno jedan lijep iznos koji se može rasporediti svim dobnim skupinama za sva natjecanja i potrebnu opremu. Najviše se troši na domaća natjecanja te na europske kupove za kadete i juniore. Iz ovog se iznosa financira i minimalna plaća za jednog trenera. Što se tiče dobivenog iznosa, njegov je manji dio potrošen na početku godine, a onda je sve stalo zbog cijele situacije s koronavirusom.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Kako bi klub funkcionirao, na godišnjoj nam je razini potrebno oko 200.000 kuna. Sve ovisi o rezultatu koji ostvare naši natjecatelji na domaćim i inozemnim kupovima. Na taj način predviđamo troškove. Mi nismo kolektivni sport pa su nam i npr. troškovi za prijevoz manji, kao i za smještaj tako da nam je i iznos potreban na godišnjoj razini manji za razliku od nekih kolektivnih sportova.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, itd.)?

Stalnog sponzora nemamo, ali donacija imamo. One se uglavnom odnose na naš veliki turnir „Memorijal Josip Potnek“ za koji još uvijek ne znamo hoće li se održati u studenome zbog ove cijele situacije s virusom. Bude i donacija u artiklima koje podijelimo sudionicima natjecanja, a prošle smo godine dobili i novčani iznos za tiskanje majica. Klub se također financira od članarina.

ČLANARINA Imamo mnogo članova koji su u rodbinskim vezama – npr. brat i sestra ili dva brata. Tako smo donijeli odluku da je njima onda i članarina drugačija.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Klub broji oko 80 članova koji su raspoređeni u različite skupine. U lipnju imamo polaganje za učeničke pojaseve i za drugu kategoriju, međutim to se nije moglo izvesti. Treneri koji vode školsku natjecateljsku djecu rekli su da se u nepunih mjesec dana to ne može izvesti. Imamo mnogo djece koji treniraju, ali se ne natječu. Imamo i članove koji su registrirani pri Hrvatskom judo savezu te članove koji treniraju i polažu za pojaseve, a kasnije odluče postati natjecatelji. Imamo još jednu skupinu natjecatelja  rekreativaca – to su studenti ili starije osobe, bivši judaši koji žele ostati u ovome sportu. Posljednja skupina članova jest ona koja se bavi samo kata natjecanjima.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih natjecanja zbog pandemije koronavirusom?

Sva su natjecanja otkazana – sva domaća i inozemna natjecanja. Npr. za ovu je godinu otkazan Judo festival u Poreču koji organizira Hrvatski judo savez inače u lipnju. Traje tjedan dana i uvijek je prekrasno organiziran, a na njemu se održavaju trenerski seminari, potvrde licenci trenera, itd. Europska judo federacija napravila je novi kalendar koji bi trebao krenuti s 12.9. sa seniorskim europskim judo kupom u Bratislavi. Hoće li se to održati ili ne, sve ovisi o situaciji s koronavirusom. Planirano je da se sva odgođena natjecanja održe od rujna do prosinca, a to je oko 20 natjecanja.

FUNKCIONIRANJE KLUBA Što se tiče funkcioniranja kluba, rekreativci trenutno treniraju na otvorenome. Dvorana nam je zasad otvorena, za dalje ne znamo što će se događati. Natjecatelji su podijeljeni u grupe, a budući da je ovo kontaktni sport, natjecatelji treniraju uvijek s istim partnerom.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom jako je dobra. Na sva državna prvenstva u Hrvatskoj i na sva natjecanja koja su u kalendaru Hrvatskog judo saveza označena kao hrvatski Superkup (na tome klubovi skupljaju dodatne bodove) možemo podnijeti zahtjev za besplatan prijevoz. Do sada nije bilo nikakvih problema. To je velika ušteda i olakšanje za klub, ali ne samo po pitanju novca. Ranije je prijevoz na sebe preuzeo trener. Ili se iznajmi kombi ili trener ide svojim privatnim automobilom.

BEZ BRIGE Uvijek bude brige za njega i natjecatelje jer, iako se ne natječe, trener je cijeli dan u dvorani pod pritiskom i onda treba sjesti u auto i sigurno vratiti kući djecu i sebe. Tako da je riješen prijevoz odlična stvar za sve klubove.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna. Članica sam skupštine Zajednice športskih udruga grada Osijeka te znam da se sve odvija transparentno. Točno se zna koliko je koji klub dobio bodova, što je osvojio, rezultati kluba te se na temelju toga dodjeljuju novci.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: