BRANKA STOJKOVIĆ Preko transparentnosti proračuna mogu se prepoznati prave vrijednosti i ulaganja

Branka Stojković, predsjednica Kluba ritmičko-športske gimnastike "Rondo"

Klub ritmičko – športske gimnastike “Rondo” osnovan je davne 1993. godine. Godinama se nalazi u vrhu ovoga sporta u Hrvatskoj te njeguje tradiciju razvijanja mladih gimnastičarki. “Rondo” je i organizator Rondo kupa koji svake godine bilježi ogroman broj ritmičarki iz više od 10 zemalja svijeta. O funkcioniranju kluba tijekom pandemije koronavirusom, otkazanim planovima te suradnji s Gradom Osijekom više govori profesorica savjetnica Branka Stojković, predsjednica kluba.

Iz gradskog je proračuna za Klub ritmičko-športske gimnastike „Rondo“ u 2020. godini izdvojeno 41.902,00 kune. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što će se on utrošiti?

Rezultati bodovanja svrstali su naš klub u A kvalitetu grada Osijeka u kojem rade stručnjaci za ritmičku gimnastiku, a što je neophodno za razvoj i napredovanje Kluba. Natjecateljice vrhunskog A programa imale su prošle godine 25 natjecanja na međunarodnom i državnom nivou. Imali smo državnu prvakinju u mlađim kadetkinjama i srebro u mlađim kadetkinjama, u juniorkama državnu prvakinju u višeboju i niz odličnih rezultata. Mislimo da smo malo izbodovani što nam je i donijelo 50 % manje sredstava za 2020. godinu, a puno je više akcija u ovoj godini na kojima trebamo sudjelovati – Europsko prvenstvo za juniorke, reprezentacija CRO za juniorke (Iva Janjić).  Iznos će biti  utrošen za praćenje natjecateljica i stručnog osoblja, trenera i sutkinja na natjecanja te na  uplate kotizacije natjecateljica KRŠG „RONDO „OSIJEK.

  • Koliki je iznos na godišnjoj razini potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Za funkcioniranje našeg Kluba potrebno je pet puta više novaca od iznosa koji nam je doznačen iz gradskog proračuna, međutim mi smo zadovoljni što smo prepoznati od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Nastojimo promovirati u svakom trenutku Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju te razvijati ritmičku gimnastiku na širem području dostupnu svim djevojčicama. Natjecat ćemo se na Javnim pozivima na lokalnoj i državnoj razini te se nadamo da ćemo biti prepoznati.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba (donacije, članarine, itd.)?

Drugi izvori prihoda su od sponzora, javnih poziva Grada Osijeka i objavljenih natječaja poduzeća u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i na državnom nivou te od članarina.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Zasada brojimo 150 članova, a svaki dan nam broj članova raste. Pokrenuli smo školu ritmičke gimnastike na terenu Grada Osijeka u gradskim vrtićima, osnovnim školama i u večernjim terminima gdje su djevojčice podijeljene u skupine prema napredovanju i godištu. Zasada, treninzi nam se održavaju u OŠ “Svete Ane” i Obrtničkoj školi svaki dan od 17 do 21. 00 sati i u OŠ “Franje Krežme” subotom od 9.00 do 12.00 sati. Moram napomenuti da je bitno kakvi stručnjaci rade s malodobnom djecom zbog njihovog razvoja. Mislim na kineziologe, a ne na trenere koji se sami nazivaju trenerima – bez škole. Zbog toga nam mladi talenti propadaju. Sada treninge obavljamo na Srednjoškolskom igralištu sa svim kategorijama.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Mogu nam se pridružiti djevojčice svih dobnih skupina koje su zainteresirane za ovaj lijepi sport, koji odlično razvija sve motoričke sposobnosti, gracioznost, eleganciju.

  • Kako je klub funkcionirao tijekom proteklih mjeseci? Imate li otkazanih natjecanja zbog pandemije koronavirusom?

Sva su natjecanja otkazana. Trebali smo ići na FIG natjecanja u sklopu reprezentacije Hrvatske za juniorke te na Europsko natjecanje u Kijev, Ukrajina, međutim sve je odgođeno za jesen. Imat ćemo više informacija krajem svibnja. Odgođeno je i državno natjecanje u višeboju te je prebačeno za jesen. Natjecateljice su trenirale preko platforme zoom.us svakodnevno po tri sata. Ritmička gimnastika mora se trenirati svakodnevno da bi se zadržao određeni nivo motoričkih sposobnosti, naročito fleksibilnosti.

  • Kakve ste planove imali prije pandemije? Je li ih koronavirus poremetio?

Imali smo velike planove. Što se tiče pripremnog perioda natjecanja s natjecateljicama, prvi smo put bili usmjereni na velika natjecanja, poput Europskog prvenstva. Sad se samo nadamo da će biti održano u jesen. Korona nas je totalno izbacila s natjecanja, ali se nadamo da će do jeseni sve biti u redu.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li vam Grad na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom na visokoj je razini jer grad prepoznaje kvalitetne programe i skrbi o razvoju sporta. Grad nam pomaže preko javnih poziva u kupnji i opremanju kluba različitim sportskim rekvizitima koji su potrebni za razvoj ritmičke gimnastike te na održavanju stručnih seminara i kvalitetnih kampova za djevojčice najvišeg ranga natjecanja. Grad Osijek nas raspoređuje u sportske dvorane i za nas ih plaća pa je i to način praćenja i razvoja sporta .

Naš  Međunarodni „Rondo kup“ postao je jedna od prepoznatljivih manifestacija u Gradu. Iz godine u godinu broji sve više natjecatelja iz cijele Europe i svijeta. To je organizacijski zahtjevno natjecanje i Grad Osijek nam pomaže u njegovoj organizaciji. Od Grada Osijeka imamo i financijsku podršku i u vidu dodjele sportske dvorane “Gradski vrt”  za ovo prestižno natjecanje.

“Rondo kup” se razvio u jedan od brendova Grada Osijeka koji je od posebnog interesa za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Ovaj kup broji sve više natjecateljica različitih klubova iz cijeloga svijeta koji vole doći u Osijek i u prekrasnu dvoranu “Gradski vrt”.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna veoma je važna jer podiže kvalitetu Klubova i samu kvalitetu rada Grada Osijeka. Preko transparentnosti proračuna mogu se prepoznati prave vrijednosti i ulaganja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: