DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Vraćena građa ostavlja se u karanteni 72 sata pa se vraća na police

  • Provodi li GISKO neke posebne mjere i pravila ponašanja u glavnoj knjižnici i svojim ograncima? U kojem su vremenu otvorene knjižnice?

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, usvojenima na sjednici održanoj 23. travnja 2020., počevši od 27. travnja 2020. knjižnica je ponovo otvorena za rad s korisnicima. Slijedeći upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih stožera za sprječavanje širenja zaraze, knjižnica je  prilagodila svoje poslovanje novim uvjetima. Početak rada s korisnicima odvija  se uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog  distanciranja.

  • Kakvih se sve uputa građani trebaju pridržavati tijekom boravka u knjižnici?

Bilo je  potrebno osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja korisnika i ograničenog broja djelatnika u radnim prostorima Knjižnice kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između korisnika, knjižničara i korisnika te knjižničara. Vodili smo računa da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o mjerama socijalnog distanciranja postave na sve ulaze i vidljiva mjesta. U prostoru Knjižnice mogu biti samo dva korisnika istovremeno. Na vidljivim mjestima istaknuli smo upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni. Osigurali smo dezinfekcijska sredstva na ulazu i na svakom korisničkom pultu, a knjižničari moraju imati zaštitne rukavice i zaštitnu masku. Radno vrijeme središnje zgrada Knjižnice ostalo je nepromijenjeno, izuzetak je stanka za dezinfekciju prostora u vremenu od 13.00 do 13.30 sati. Vraćena građa ostavlja se u karanteni 72 sata, a nakon toga se vraća na police.

Za razdoblje od 16. ožujka do 11. svibnja 2020. zakasnina se neće obračunavati. Za razdoblje do 16. ožujka i nakon 11. svibnja 2020. zakasnina će biti obračunata.

  • Kakve ste sve uvjete morali ispuniti kako bi se knjižnice ponovno otvorile?

Knjižnica je od 27. travnja 2020. započela s radom s korisnicima uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Poslovanje s korisnicima uključuje rad u prostoru knjižnice te smo se strogo pridržavali i koristili preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Nacionalnog kriznog stožera.

  • U ponedjeljak, 11. svibnja otvoreni su i svi ogranci Knjižnice. Kakve su reakcije građana?

Iako je središnja zgrada s radom započela 27. travnja, a korisnicima usluga naših ogranaka bilo je omogućeno da posuđenu građu vrate i posude nove knjige, bez plaćanja zakasnine. Bilo je dosta upita o tome kada će biti otvoreni i ogranci, tako da je odluka o otvaranju naišla na očekivano pozitivne reakcije naših sugrađana.

RADNO VRIJEME Ogranci zbog dezinfekcije prostora otvoreni su za korisnike od 9.00 do 19.00 sati i to ogranci Donji grad, Retfala i Industijska četvrt, a ogranci Jug II i Novi grad prema redovnom radnom vremenu.

  • Jesu li otkazani/odgođeni neki događaji koje ste planirali? Za kada je planirano njihovo održavanje?

Knjižnica je vrlo brzo reagirala na promjenu i prilagodila dio svoga poslovanja novonastaloj situaciji i uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusom, tako da smo neke aktivnosti namijenjene kako djeci, tako i odraslima odmah premjestili na različite online platforme.

ODGOĐENE AKTIVNOSTI Do daljnjega su otkazane sve promocije knjiga, susreti s autorima, Festival slikovnice, predavanja i sve druge aktivnosti, a iste će se nastaviti kada stignu upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  • Kakva je situacijama s čitaonicama? Rade li? Ako ne, kada je planirano njihovo otvaranje?

Čitaonice su pripremljene za rad prema uputama i smjernicama za rad, samo se čeka dopuštenje stožera. Vjerujemo da će to biti već ovaj tjedan.

  • Nedavno je održana Noć knjige, ali online. Kakve su bile reakcije građana na održavanje ove tradicionalne manifestacije na drugačiji način?

Noć knjige manifestacija je kojom tradicionalno obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava te time afirmiramo kulturu čitanja i podižemo svijest o važnosti knjige, ovogodišnja je –  deveta po redu, spletom okolnosti u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, ali i svim knjižnicama Hrvatske, u cijelosti provedena u mrežnom okruženju.

Noć knjige obilježili smo kroz četiri aktivnosti namijenjene i malim sudionicima, ali i odraslima. Za najmlađe smo pripremili posebno izdanje programa Vrijeme je za online priču, čitanje edukativne slikovnicu „Hana, naša junakinja“ autora Alija-Asghara Seidabadija, koja progovara o zaštiti, mjerama opreza i higijeni tijekom trajanja pandemijekoronavirusa.

ESCAPE ROOM Za djecu smo također pripremili Escape room, odnosno Bijeg iz sobe, igru u kojoj se jedna ili više osoba nađe zatočenom na jednom mjestu iz kojega uz pomoć tragova mora pronaći izlaz.  Igra je prvenstveno bila namijenjena osnovnoškolskoj djeci, no mogli su ju igrati i mlađi uz pomoć roditelja. Igra je izrađena na platformi Google Forme, koja daje mogućnost stvaranja petlji zahvaljujući kojima sudionik ne može nastaviti igru dok ne da točan odgovor. Tijekom Noći knjige iz sobe je pobjeglo, uz pomoć likova iz bajki i dječjih romana, ukupno 59 sudionika.

Tijekom cjelodnevnoga GISKO Facebook izazova naziva „GISKO Facebook vremenska lenta“ zamolili smo sudionike da na vlastitom Facebook zidu javno objave knjige koje su ih se dojmile, koje su ih pratile kroz život i za koje smatraju da su svojim postojanjem promijenile njihov ili čak čitav svijet.

Posljednja, četvrta aktivnost – Književni kviz maraton, bila je namijenjena svima, neovisno o dobi. Maraton se sastojao od šest kvizova s najmanje 20 pitanja i tri ponuđena odgovora. Svaki kviz započinjao je u puni sat na poveznici koja je postavljena online. Sama pitanja osmišljavali su knjižničari uz pomoć literature i drugih izvora, a kvizovi su bili postavljeni na platformi MyQuiz. Svi su kvizovi prilagođeni temi, publici te težini pitanja, a svakom smo kvizu načinili naslovni plakat, što je omogućilo razlikovnost i njihovu prepoznatljivost pri najavi događaja.

ODLIČNO PRIHVAĆENO Sama brojka od 600 posjetitelja govori o tome da je je virtualna Noć knjige bila uspješna i dobro prihvaćena.

  • Pridržavaju li se građani trenutnih propisanih mjera? Što biste im poručili?

Naši su sugrađani pohrlili u Knjižnicu prvi dan kada se otvorila, strpljivo su čekali u redu, vodeći računa o sigurnoj udaljenosti, u prostoru su se pridržavali uputa i tako doprinijeli kako zaštiti svojega zdravlja, tako i zdravlja svih ostalih.

Neka građani u svemu ovome pronađu nešto dobro za sebe, ostanu zdravi i čitaju i dalje.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2020. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s